Natali İle Cici Gündem

Anneler Günü

Yunan mitolojisinde tanrı ve tanrıçaların annesi! Anneler Günü

Farklı Dillerde Anne Nasıl Denir?Türkiye-Anne,Bulgaristan – Majka,Almanya – Mutter,İngiltere – Mother,Arabistan – Ahm,Fransa – Mere,Norveç – Madre,Sırbistan – Majka,İspanya – Madre,Türkmenistan – Eje,Rusya – Mat,Portekiz – Mae,Avusturya – Ma,Belarus – Matka ,Estonya – Ema,Hollanda – Moeder,Yunanistan – Mana,Havaii – Makuahine ,Hindistan – Maji,Kanada – Amma,Litvanya -Motina,Malta – Omm,Romanya – Maica,Slovakya – Matka,İsviçre – Mama,Urdu – Ammee

Her yıl Mayıs ayının ikinci pazarında kutlanan Anneler Günü’nün ilk olarak ne zaman kutlandığı konusunda çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Rivayetlerden biri bu günün kutlanmasının Yunan mitolojisiyle ilişkili olduğudur. Mitolojiye göre pek çok tanrının annesi olarak kabul edilen Rhea çeşitli kutlamalarla onurlandırılmaktadır. Bu kutlamalar genellikle ilkbahar mevsiminde gerçekleşmektedir. Bu durumun bir benzeri de Antik Roma’da görülür. Antik Romalılar da bereket tanrıçası Kibele için çeşitli kutlamalar düzenlemişlerdir.

Hristiyanlıkta ise Paskalya döneminde, 40 gün boyunca hayvansal gıdaları yememek kaydı ile tutulan oruç yani ‘Lent’in dördüncü pazarında anneler için özel bir kutlamayı görmek mümkün.

Tüm aile halkı pazar ayinini en yakın kiliseye gitmek yerine bölgenin en önemli ve büyük katedraline giderek kutluyor. ‘Kilise Ana’ adı verilen kutlama sayesinde yılda en azından bir kere tüm aile fertlerinin bir araya gelmesi sağlanmış oluyor.Yeni Dünya’da ise Anneler Günü’nün kaynağını kadın hareketleri oluşturdu. Amerika Birleşik Devletleri’nde Julia Ward Howe 1870’de ‘Anneler Günü Açıklaması’nda bulundu ve tüm anneleri dünyada barış sağlanması için bir araya gelmeye çağırdı.Daha sonra,  ABD’nin Virginia eyaletinde ikamet eden öğretmen Anna Jarvis isimli bir kadının, 1905 yılında vefat eden annesi için her yıl kutlama yapmak istemiştir.
Satır içi görüntüAnna Jarvis

Bu kutlama ilk kez, 1908 yılında bir okulda 407 çocuk ve anneleriyle gerçekleşmiştir. Anna’nın bu girişimi, temsilciler meclisi tarafından uygun görülmemiş, resmiyete kavuşturulmamıştı. Anna bu durumu, medya ve politikacıların önde gelen isimlerine paylaşmış, bu çabalar sonunda 1914 yılının ikinci pazarı anneler günü olarak ilan edilmiştir. Bir süre sonra anneler gününün ticarileştiğini gören Anna, davalar açmış fakat hiçbirisini kazanamamıştır.Ülkelere göre kutlama tarihleri değişen Anneler günü Türkiye’de mayıs ayının ikinci haftasının pazar günü kutlanıyor.Türk Kadınlar Birliğinin girişimleri ile 5 Mayıs 1955 tarihinde, mayıs ayının ikinci Pazar gününün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘Anneler Günü’ olarak kutlanmasına karar verildi. O yıl, yılın annesi olarak 93 harbi kahramanı 98 yaşındaki Erzurumlu ” Nene Hatun Yılın Annesi ” seçildi.      

Nene Hatun’un Erzurum Aziziye Parkı’na dikilen ilk heykeli

Anneleri bir günle kısıtlıyarak sevmek ve şımartmak pahalı hediyelerden geçmiyor elbette.Her şeyi tüketmek üzerine şekillenen beynimiz en pahalının en iyi olduğunu sansa da içten söylenen bir şarkı veya şiir, çocukların el emeğiyle yaptığı bir armağan milyonluk hediyelere bedel.  Ve de bizleri anne yapan çocuklarımıza ve eşlerimize bu yıl onları şaşırtıp bir hediye de siz verebilirsiniz. İşte size hediye önerilerim aşağıda sıralanıyor.Ailece keyifle izleyebileceğiniz bu filmler benden size, sizden istediklerinize gitsin.Tüm annelerin ve anaç kadınların günü kutlu olsun.

Satır içi görüntü

ANNELER GÜNÜ (2016)(Mother s Day )

Anneler Günü yaklaşırken birbirinde farklı kişiler ve kuşaklar, kendi hayatlarıyla farklı dönemlerden geçiyor. 2 çocuk annesi Sandy, eşinden bir zaman önce boşanmıştır. Eski eşinin kendisinden çok daha genç bir kadınla evlenmesi, Sandy’yi daha da sarsmıştır. Bradley ise, 16 yaşındaki kızına hem babalık hem de annelik yapmaktadır. Ünlü bir yazar olan Miranda ise, kızı Kristin’i daha bebekken evlatlık vermek zorunda kaldığı gerçeğiyle yüzleşir. 
Evlilik arifesine gelen Kristin, annesini bulmaya karar verir. Ailesiyle arası çok iyi olmayan Jessie de ona yardım eder. Böylece bambaşka hayatlar, tam da bir anneler gününde bir araya gelir. Zengin oyuncu kadrosunu keyifle izleyeceğiniz bir film.

Satır içi görüntü



NEŞELİ GÜNLER (1965) 
(The Sound of Music) 
Çoğunlukla evde olmayan, olduğunda da çocuklarını askerliğin sert disipliniyle yönetmeye çalışan Von Trapp (Christopher Plummer), yeni bir dadı işe alır. Maria (Julie Andrews) dadılığı sadece iş olarak görmez, çocuklarla tek tek ilgilenerek hepsinin kalbini kazanır ve onlara anne şefkati gösterir. Bir kadının sevgisi ve tutkusuyla 7 yaramaz çocuğu bir anda değiştirmesi, evde bambaşka bir hava estirmesi Von Trapp’in sert tutumunu da yumuşatır. 5 Oscar’lı, eğlenceli ve duygusal bir müzikal… Robert Wise’ın yönettiği ‘Neşeli Günler’, Anneler Günü deyince akla gelen ilk filmlerden biri olmayı sürdürüyor.

Satır içi görüntü

ÇILGIN CUMA (2003) 
(Freaky Friday)

Kuşak çatışması ve anne–kız ilişkisi, fantastik bir beden değiştirme öyküsüyle geliyor karşımıza… Tess (Jamie Lee Curtis) ile 15 yaşındaki kızı Anna (Lindsay Lohan), yaptıkları tartışmanın ardından, uyandıklarında beden değiştirirler… Anne ve kız işlerin kötüye gitmemesi için günü kurtarmaya çalışırken birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı bulurlar… Mary Rodgers’ın senaryosundan uyarlanan, Barbara Harris ile Jodie Foster’ın oynadığı 1976 tarihli orijinal filme göre daha eğlenceli bir uyarlama.  Özellikle karakterlerin daha iyi yazıldığı kesin. Filmin yönetmeni Mark Waters…

Satır içi görüntü

CESUR (2012) 
(Brave)

İskandinav mitolojisinden esinlenen bu büyüme öyküsü, genç kızların prensler, krallar ve kahramanlar tarafından kurtarıldığı masal geleneğine eğlenceli bir alternatif getiriyor. Filmin ana karakteri Merida, edilgen ve zayıf olmaktan çok uzak, erkeklerin dünyasına karşı kendi iradesini koymasını bilen güçlü bir karakter…  Öykü ise şöyle gelişiyor: Sevmediği bir erkekle “kraliyet evliliğine” zorlanan Merida, cadılardan “büyü yardımı” isterken annesini istemeden bir ayıya dönüştürür. Annesine kavuşmak için elinden geleni yapan Merida, annesini ayı avlamayı çok seven babasına karşı da korumak zorundadır. Annelerle kızları arasındaki anlaşmazlıklar ve iletişim sorunlarından yola çıkan öykü, bir anne-kız dayanışmasına doğru gelişiyor…

Satır içi görüntü

  • ÇELİK MANOLYALAR (1989)
    (Steel Magnolias)

    Louisiana’daki bir güzellik salonunda bir araya gelip dedikodu yapan ve birlikte iyi vakit geçiren farklı kuşaklardan 6 kadının öyküsü… Hayat hiçbirisi için kolay olmasa da sıkıntıları aşmanın bir yolunu hep bulurlar. Kuşkusuz, aşamayacakları sıkıntılar da vardır… Bir komedi gibi başlayan ama giderek hüzün duygusunun baskın çıktığı film, harika diyalogları ve mütevazı öyküsüyle seyircileri yakalamayı, etkilemeyi başarıyor… Kadın dayanışmasını anlattığı kadar anne–kız ilişkisi üzerine de etkili bir film… Herbert Ross’un yönettiği film, yıllar geçmesine rağmen hâlâ eskimiyor.

Start typing and press Enter to search