Çocuklara Kitap Okumanın Önemi

Hepimiz çocuklarımızın sağlığı kadar eğitimine de çok özen gösteriyoruz. İyi bir eğitim almaları için elimizden geldiğince çabalıyoruz. Peki sizce bir çocuğun ne kadar iyi bir eğitim aldığı sadece gittiği okul ve ebeveynlerin eğitim seviyesi ile mi ilgili? Elbette değil!

27 farklı ülkede yapılan 20 yıllık bir çalışmaya göre; çocuğun iyi bir eğitim almasında, gittiği okul ve ebeveynlerin ilgisi kadar kitap okunan bir evde yaşamanın da önemli olduğunu gösterildi. Sonuçlara göre 500 kitaplık bir kütüphanesi olan evde büyümek o çocuk için ortalama 3.2 yıl daha fazla eğitim görmek anlamına geliyor. 500 kitap kulağa çok mu geldi? Evinizde 20 tane bile kitabın olması, çocuğunuzun gelecekteki eğitimini önemli oranda etkileyebilir.
22.000 çocuk üzerinde yapılan başka bir araştırmada da bebeklikten itibaren haftada en az üç kez kitap okunan çocukların dil becerilerinin, yaşıtlarına göre ciddi anlamda ileri olduğunu göstermiştir.
Çocuğunuza kitap okumak, onların eğitimlerinin önemli bir parçasıdır. Kitap okumak çocukların nasıl dinleyeceklerini, nasıl akıcı bir şekilde konuşacaklarını öğretir. Çocuğun duygu ve düşüncelerini geliştirir. Kitap çocuğu yaşama ortak eder.

Çocuğunuza kitap okurken onun ilgisini çekebilmek için 10 ipucu

  1. Öncelikle kitap seçerken kitabın çocuğunuzun yaş grubuna ve ilgi alanına uygun olup olmadığını kontrol edin.
  2. Okumaya başlamadan önce kitabın kapağını çocuğunuza gösterin. Bu onun dikkatini çekmek ve hayal gücünü çalıştırmak için etkili bir yoldur.
  3. Kitabın görsellerine dikkat çekmek için parmağınızla işaret edin. Resimler ile ilgili sorular sorup merak etmesini sağlayın.
  4. Çocuğunuzun dikkati kolay dağılabilir. Bu nedenle okumanıza karşılıklı sohbet ederek interaktif olarak devam edin.
  5. Kitabı yavaş bir şekilde okuyun. Bu sayede siz okurken çocuğunuzun düşünmesine, algılamasına fırsat verir ve kitabı aklında canlandırmasını sağlayabilirsiniz.
  6. Kitaptaki karakterler hakkında konuşun ve ona sorular sorun. Bu onun empati yapmasını sağlayacaktır.
  7. Okuduğunuz öyküde çocuğunuzun daha önce duymadığı yeni bir kelime varsa resimlerdeki ipuçlarını kullanarak anlamını tahmin etmesini sağlayın. Böylece her kitapla çocuğunuzun kelime haznesi gelişecektir.
  8. Öyküler hayat bulduğu zaman daha dikkat çekicidir. Bu nedenle okurken mimik ve tonlamalarınızla kitabı canlandırın.
  9. Kahraman sen olsaydın bu öykü nasıl biterdi diye sorarak öykü hakkındaki fikrini alın. Bu onun tahmin becerisini arttırır.
  10. Kitap bittiğinde kitabın ana fikrini çıkarmasına yardımcı olmak için ona ipuçları verin.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search