Babalar Günü

Çocukluk çağında baba korumasından daha güçlü bir ihtiyaç düşünemiyorum
S.  Freud

Bu özel günler nerden çıkmış?merak ettiğim bu başlığı sizlerlerle çeşitli vesilelerle paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Anneler günü  akabinde çıkan bu günün tarihçesi de Kapitalizmin tüm gereklerini yerine getirip tüketime alan açan Amerikadan çıkıyor. 

Amerikan İç savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmekteydi.Dodd’un babası annelerinin yokluğunda 6 çocuğunu tek başına büyütmüştü.Babasının doğum günü olan 5 Haziran’ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir.

(Sonora Smart Dodd ve babası)

Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910’daWashington’un  Spokane şehrinde kutlanmıştır.1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir.1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılında ise başkan  Richard Nixon ‘ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD’de resmi tatil ilan edilmiştir.

Dünya çapında çeşitli tarihlerde kutlansa da birçok ülke bu günü Haziran ayının üçüncü Pazar günü kutlar. Avustralya ve Yeni Zelanda’da Babalar Günü Eylül ayının ilk Pazar günüdür. Tayland’da, ülkenin kralının doğum günü olan 5 Aralık’ta kutlanır. Brezilyalı babalar, Ağustos ayının ikinci Pazar günü onurlandırılır.

Katolikler ise Babalar Günü olarak farklı bir tarihi kutlarlar. Onlar bu kutlamayı dini açıdan ele alıp Hıristiyanlık peygamberi  İsa ‘nın babası anısına, Mart ayının 19. gününü St. Joseph Günü adı altında babalarına armağan etmektedirler.

Benim de babalarımıza nacizane bir şiir hediyem olacak. 

Baba

her yılbaşında
sana söyleyecek
bir tek
sözüm var:
‘Seni ne kadar çok seversem
o kadar
çok olsun ömründen geçen yıllar…’
Baba!
Babam, ağabeyim, kardeşim, arkadaşım!
Ne zulüm, ne ölüm, ne korku
başımı eğemez!
Yalnız senin elini öpmek için
eğilir başım.”

Şimdi de sırada günün mana ve önemini işaret eden film önerileri geliyor;

KRAMER KRAMERE KARŞI(1979)

Dustin Hofman ve Meryl Streep gibi iki usta Hollywood oyuncusunu kadrosunda barındıran Kramer Vs. Kramer, En İyi Film de dahil olmak üzere 5 Oscar Ödülü’ne sahip harika bir film. Yönetmenliğini Robert Benton’ın üstlendiği duygu dolu filmde oyunculuklara söylenecek hiçbir şey yok. Kramer vs. Kramer’de, eşi tarafından terk edilen bir babanın çocuğunu büyütmek için verdiği zahmetleri ve henüz öğrenmeden deneyimlemek zorunda kaldığı zorlukları izleyecek, babalarınızın kıymetini anlayacaksınız! 

KAPTAN FANTASTİK (2016)

6 çocuğunu alışılmışın dışında ve toplumdan uzak büyüten bir babanın sevgi dolu hikayesinin anlatıldığı filmin başrollerinde Yüzüklerin Efendisi’nden tanıdığımız Viggo Mortensen’e inanılmaz oyunculuklarıyla birçok çocuk oyuncu eşlik ediyor. Yönetmenliğini Matt Ross’un üstlendiği yumuşacık bir hikayeye ve duygu yüklü sahnelere sahip olan Kaptan Fantastik’i mutlaka izlemelisiniz!

BÜYÜK BALIK (2003)

Hayallerinin peşinden giden bir babanın hikayesini anlatan Tim Burton filmi Büyük Balık, babaların da birer insan olduğunu çok iyi anlatan bir film. Başrollerinde Ewan McGregor, Marion Cotillard, Helena Bonham Carter ve Albert Finney’in yer aldığı fantastik dram türündeki Büyük Balık, hikaye anlatmayı çok seven bir babanın en sonunda bu yolla ölümsüzleşeceğine çocuksu bir inancı oluşunu inanılmaz bir görsellikle ve kurguyla anlatıyor.

BABAM VE OĞLUM (2005)

Unutulmaz bir Çağan Irmak filmi olan Babam ve Oğlum, 2005’te vizyona girdiğinde Türkiye’de milyonlar sinema salonlarını doldurmuş ve neredeyse filmi izleyen herkes gözyaşlarına boğulmuştu. Üç neslin ilişkilerini göreceğimiz filmin başrollerindeyse Çetin Tekindor, Hümeyra, Fikret Kuşkan ve Ege Tanmam gibi isimler yer alıyor. 1980 darbesinde gördüğü işkencelerden hasta düşen bir babanın eşini kaybedişi ve oğlunu alıp uzun zamandır görmediği anne-babasının yanına gidişi yürekleri dağlayacak bir samimiyet ve duygusallıkla ekrana yansıyor.

COCO (2017)

İnanılmaz keyifli ve duygu yüklü bir Pixar animasyonu olan Coco, 2017’yi kasıp kavurmuştu. İspanya’dan Ölüler Diyarı’na uzanan ilginç hikayesiyle Coco, babasını kaybetmiş izleyenlere de duygu dolu anlar yaşatacak. Ailemizin onları hatırladığımız sürece bizi bırakmayacağını müzikal bir yolla seyirciye aktarabilmiş animasyon film Coco’nun seslendirme kadrosu da epey kalabalık. Coco’da Gael Garcia Bernal, Benjamin Bratt, Alanna Ubach gibi önemli isimlerin sesleriyle hayat verdiği karakterler size babaların değerini bir kez daha hatırlatacak.

Start typing and press Enter to search