Erkek Çocuklar Hangi Sporlara Yönlendirilmeli?

Günümüzde erkek çocukların küçükken hangi sporlara yönlendirilmesi kadar hangi yaşta hangi spora başlamasının doğru olacağı da tartışma konusudur. 

Erkek çocuklarını bir spor dalına yönlendirmeden önce erkek ve kadın arasındaki farkları göz önüne almak gerekir.

Kadın ve erkek anatomik ve fizyolojik olarak çeşitli farklılıklara sahiptir. Erkeklerin omuzları daha geniş, kolları ve bacakları daha uzun, kemikleri daha ağır, eklemleri de daha büyüktür. Yani dayanıklılık bakımından kadınlara göre çok daha güçlüdürler. Refleksleri daha hızlı ve düşünme algıları daha farklıdır. 

Erkeklerde kaslar vücut kütlesinin yaklaşık %40 kadarını oluşturur. İstirahat halindeki kaslarda daralmış olan kapiller damarlar, egzersiz sırasında genişleyerek kan akımının artmasına neden olur ve total kanın %15’ini kaslar kullanabilir. Erkeklerin kalbi daha büyüktür ve daha yavaş çarpar. Erkeklerin metabolizması daha hızlı olduğu için kadınlardan daha çok yemek yemek ihtiyacı duyarlar. Erkekler testosteron hormonları nedeniyle kadınlardan daha saldırgandır ve bedensel güç kullanımına daha eğilimlidirler. 

Tüm bu nedenlerle  erkek çocukların küçük yaşta yaptıkları sporlar ilerleyen yaşlarda onların daha sağlıklı olmalarını sağlar. Aynı zamanda vücutlarının daha düzgün gelişmesini, güdülerinin daha kontrollü olmasını ve karar verme yeteneklerinin gelişmesini de sağlar. 

Çocuklar hangi yaşta hangi spora başlamalı?

Jimnastik: 4-6 yaş 

Yüzme: 5-6 yaş 

Tenis: 7-8 yaş 

Basketbol: 9-10 yaş 

Voleybol: 10-12 yaş 

Su Topu: 10-12 yaş 

Hentbol: 10-12 yaş 

Atletizm: 10-16 yaş 

Kürek: 11-14 yaş 

Futbol: 12-14 yaş 

Boks: 13-15 yaş 

Halter: 14-15 yaş 

Hem eski bir sporcu hem de aktif bir antrenor olarak  çocukların yetenek ve koordinasyon becerilerinin daha hızlı gelişmesi için bazı spor dallarına daha erken başlanabileceğini düşünüyorum. “AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR” atasözünden yola çıkacak olursak 1 yaşında bile çocuklar esnek sporlara başlayabilir 

Çocuklarda ve gençlerde uzun kemiklerin uçlarında uzamayı ve büyümeyi sağlayan büyüme plağı olarak bilinen epifiz plakları vardır. Bu büyüme plakları kemikleri birbirlerine bağlayan tendon ve bağlardan daha zayıftır ve hasarlara, travmalara daha duyarlıdır. Bilinçsizce yapılan sporlar ve yaşanılan travmalar nedeniyle büyüme plağı parçalanırsa veya ezilirse o uzuvda büyüme bozukluğu olasılığını artar.  

Ancak günümüzde birçok baba bilinçsizce kendi yaptığı spora çocuğunu yönlendirmektedir. Maalesef birçok sosyal medya kanalında 3 yaşında halter sporu yapan, ağırlık kullanarak fitness yapan çocuklara rastlıyoruz. Oysa halter güreş gibi bazı sporlara erken başlanırsa çocuğun kemik gelişimi olumsuz etkilenebilir.

Ben miniklerimizin koordinasyon ve gelişimi açısından küçük yaşlarda jimnastik, boks, kick boks, karate, futbol, basketbol, yüzme, tenis gibi sporları tercih etmesini öneriyorum.

Bu saydıklarımın içinden belki dövüş sporlarının şiddet içerikli olduğunu ve erkek çocuklarını daha hırçın ve sert bir yapacağını düşünen ebeveynlerimiz olabilir. Oysa günümüzde kavga ve sertlik olarak nitelendirilen bu sporlar aslında doğru eğitmenler ile erkek çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini destekler. Aynı zamanda da streslerini atıp ve kendilerine olan özgüvenlerinin artmasına yardımcı olur. 

Özet olarak; 

*Spor her çocuğun hayatında olmalıdır. 

*Spor sağlıklı ve kaliteli bir yaşam demektir. 

*Spor disiplin demektir.  

*Spor çocukları kötü alışkanlıklardan kurtarır.

*Spor arkadaşlık bağlarını güçlendirir.

*Spor çocukların özgüveni arttırır.

*Spor çocukların koordinasyonunu arttırır.

Ben profesyonel bir sporcu ve bir baba olarak çocukların 2 yaşından itibaren spora başlatılmasını öneririm. 

Cici doktorum diyor ki…

Yapılan çalışmaların sonuçlarına göre spor yapan çocuklar daha başarılı ve sağlıklı oluyor.

Antrenör Eski Milli Sporcu

Start typing and press Enter to search