Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) Nedir?

Ani Bebek Ölümü Sendromu bebeklerde 1 yaşından önce gelişen ani ölüm sendromu olarak tanımlanmaktadır. Bu duruma bazen “beşik ölümü” denir, çünkü Ani Bebek Ölümü Sendromu ile bağlantılı bebek ölümlerinin çoğu uykuda gerçekleşir. 

Ani Bebek Ölümü Sendromu ne sıklıkla görülür?

Türkiye’de bin doğumdan 2 ile 4 arasında ani ölüm sendromu bildirilmiştir. Bu da ülkemizde 1 milyon 500 bin doğumda 3 bin ile 6 bin arasında bebeğin ani ölüm sendromu ile hayatını kaybettiğini ortaya koyuyor. Bu sayı maalesef ülkemizde günde ortalama 10 ile 20 bebekte ani bir şekilde ölüm olayının gerçekleşmesi anlamına geliyor.

Ani Bebek Ölümü Sendromu neden olur?

Tam olarak nedeni ya da nedenleri bilinmemektedir. Ancak Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltmak için bebeğinize güvenli bir uyku ortamı yaratacak adımlar atabilirsiniz. 

ANİ BEBEK ÖLÜMÜNÜ AZALTMAK İÇİN 10 ÖNERİ

  1. Bebeğinizi her durumda sırtüstü gelecek
    şekilde yatırın. Sırtüstü pozisyon bebekler için en kolay ve Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) bakımından en az risk faktörü taşıyan yatış pozisyonudur.
  2. Beşiğe uygun ölçülerde yatağı tamamen saran bir çarşafla beraber,kalitesi ve güvenilirliği onaylanmış
    yatak kullanın.
  3. Bebeğinizi sert bir yüzeyde uyutun. Bebeğiniz araba koltuğu, puset ya da sling’de uyuyakaldığında onu en kısa sürede sert bir yüzeye alın. 
  4. Bebeğin baş çevresinde yastık oyuncak vb bir şeyin olmadığından emin olun. 
  5. Yatak üzerinde yastık,battaniye,minder gibi eşyaların kullanımından uzak durun. Eğer battaniye kullanıyorsanız, battaniyenin bebeğin omuz hizasından aşağıda olmasına dikkat etmelisiniz. Battaniyenin her iki ucunun çarşafın altında olması bebeğinizin güvenli uyku hali için önem arz etmektedir.
  6. Bebeğinizi aşırı sıcağa maruz bırakmayın. Aşırı sıcak Ani Bebek Ölümü riskini artırır. Bebeğinizi sizin giydiğinizden sadece bir kat daha fazla giydirin ve battaniye yerine  giyilebilir battaniye ya da kapşonsuz ve çorapsız bir uyku tulumu tercih edin. 
  7. Mümkünse en az ilk 6 ay tercihen 1 yaşına kadar bebeğinizi kendi beşiğinde ve sizin odanızda uyutun. Bebek karyolası ya da beşiğin yatağınızdan yaklaşık bir kol uzaklığında olmasına dikkat edin.
  8. Bebeğinizi bebeğinizi en az 1 yaşına kadar emzirin. Anne sütü alan bebeklerde Ani Bebek Ölümü riski önemli ölçüde azalmaktadır.
  9. Bebeğinizin yanında asla sigara içilmesine izin vermeyin.
  10. Bebek monitörlerine güvenmeyin. Yapılan araştırmalarda monitör ve diğer araçların kullanımınının Ani Bebek Ölümünü engellemekte etkisiz oldukları görülmüştür.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search