Gebeliğin 1. Ayında Neler Oluyor?

Gebeliğin 1. ayı; son adet tarihinizden ortalama 3 hafta sonra oluşan bebeğinizin karnınızdaki yolculuğunun ilk günlerini kapsar.

Anne adayında yumurtlamanın gerçekleştiği günlerde (son adet tarihinden başlayarak ortalama 14-3 ila 14+3. günlerde) sperm ile yumurtanın döllenmesi ile zigot adı verilen bir hücre oluşur ve bu hücre bölünmeye başlar. Zigot bölünmeye devam ederek blastomer adı verilen bir hücre kümesi oluşturur. 3 güne yakın bir sürede rahme doğru ilerleyerek rahim iç duvarına yerleşir. Bebeğin tüm vücudunu tamamlayacak üç katman halinde olan bu hücre, 4-5. haftalar arasında embriyo haline gelmeye başlar.

4 haftalık bebek anne karnında ne kadardır?

4 haftalık bebek henüz embriyo halindedir. Yaklaşık 1-2 milimetre uzunluğundadır ve yalnızca mikroskopta görülebilir. Hücreleri bölünerek hızla sayısını artırıp değişik görevler üstlenecek dokuları farklılaşmaktadır.

 Diğer yandan anne adayının da vücudunda pek çok değişim olmaktadır. 

4 haftalık gebelikte anne vücudunda görülen değişimler nelerdir?

  • Belde ani ağrılar,
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi,
  • Uykuya eğilim,devamlı uyuma isteği
  • Göğüslerin hassaslaşması ve vücutta şişkinlik,
  • Ani gelen kramplar,
  • Mide bulantısı ve gaz,şişkinlik,hazımsızlık sorunu,
  • Yiyeceklere ya da kokulara karşı tiksinti ya da aşırı istek,
  • Psikolojik ani duygu geçişleri,depresif duygu durumu
  • İdrara çıkma sıklığının artması,
  •  

    Hamileliğin 4. haftasında kanama veya lekelenme görülür mü?

İlk ay gebelikte kanama olur mu olmaz mı diye toplumda çok fazla tartışılmaktadır. Herkeste kanama olmamakla beraber bazı kadınlarda embriyonun rahme yerleşmesi esnasında kanama görülebilir. Ancak bu kanamaların miktarı fazla değildir.Kanamanın parlak kırmızı şekilde giderek artması ve parça şeklinde pıhtı gelmesi durumunda doktorunuza muayene olmanız doğru olacaktır.

Hamileliğin 4. haftasında Beta HCG değeri kaç olmalıdır?

Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.

Hamileliğin 10. haftasına kadar beta hcg giderek yükselir ve 10.000 mıu/ml değerlerine ulaşır. 10. haftadan sonra B hCG değeri yükselmez ve 10.000 seviyesinde seyreder.

Gebelik 4 haftalık ultrasonda görülür mü? Kesenin görülmemesi ne anlama gelir?

Ultrasonografi ile rahim içi bir gebelik son adet tarihine göre 4. – 5. hafta aralığında bakılan transvajinal ultrason muayenesinde gestasyonel kese adı verilen gebelik kesesi 1-3 mm civarında izlenir.  Ancak 4. haftada embriyo henüz ultrasonla görülebilecek boyutta değildir. Ayırt edici bir sınırın altındaki hCG konsantrasyonunda ultrason ile gebelik tespit edilemeyebilir.  Bu yapılar transabdominal ultrasonografi ile biraz daha geç görülebilir. Rahim içi gebeliğin fonografik olarak kanıtının yokluğunda hCG seviyelerinin yükselme oranını belirlemek için seri serum hCG testleri yapılır. Seri yapılan beta hcg ölçümlerinde iki günde bir 2 kat artış olması sağlıklı bir gebeliğin göstergesi olarak kabul edilir. Eğer anormal derecede yavaş bir yükselme hızı var ise dış gebelik ve sağlıksız intrauterın gebelik düşünülür.

1 Aylık Hamilelikte Bebeğin Cinsiyet Oluşumu

Cinsiyet kromozomları X ve Y şeklinde iki gruba ayrılır. Yumurtalar sadece X kromozomu taşır. Spermler ise eşit sayıda X ve Y kromozomu taşırlar. X kromozomlu spermin yumurtayı döllemesi ile XX yani kız bebek oluşmaya başlar. Y kromozomlu spermin yumurtayı döllemesi sonucunda da XY, yani erkek bebek oluşur. Bu durumda bebeğin cinsiyetini belirleyen spermdir.

Cici doktorum diyor ki!

Sizi bilmem
ama, benim gebeliklerimin 1. ayında
tek hatırladığım şey
devamlı uyumamdı. 😌

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search