Çocuklarda Mikrobiyota

Son on yıl içerisinde birçok sağlık probleminin nedenleri araştırılırken popüler hale gelen mikrobiyota yani barsaklarımızda ki bakteri tiplerinin oluşturduğu örüntü – populasyon gittikçe daha önem kazanıyor.

ÇOCUKLARDA MİKROBİYOTAYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER: 

  1. Çocuklarda mikrobiyotayı etkileyen temel faktörler arasında annenin gebe kalmadan önce ve gebelik esnasında sahip olduğu barsak florasi tipi gelmektedir.
  2. Annenin yapacağı doğum tipindeki seçim de belirleyici bir faktörlerden biridir. Normal doğum yapan annelerin çocukları ile yapılan çalışmalarsa bu çocukların mikrobiyotalarının daha sağlıklı olduğu görülmüştür. 
  3. Ek gıdalar geçiş zamanı ve seçilen besinler ve mikrobiyota doğrudan birbiri ile ilişkili iki değişken.
  4. Anne sütü almak çocuklarda mikrobiyoyatı en çok geliştiren faktörlerden. Hayata anne sütü ile başlamak bebeğin florası için oldukça önemli.
  5. İlk 6 ay sadece anne sütü almak çocukların barsak florasının stabilizasyonu ve geliştirilebilir olması noktasında oldukça önemli bir role sahip.
  6. Çocuğunuz büyüyüp gelişirken Porbiyotik ve Prebiyotik dediğimiz içeriklere sahip besinler ile beslenirse şayet birçok hastalıktan korunabilir.
  7. Kompleks karbonhidratlardan zengin, bol posalı,kırmızı etin haftada 2 den fazla tüketilmediği,hayvansal kayanklı yağlar yerine bitkisel bazlı yağların ağırlıklı olduğu bir beslenme sistemi sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de floranın korunup geliştirlmesinde etkili olacaktır.

Bu süre zarfında Uzman kişilerin yönlendirilmesi ile MİKROBİYOTAYI düzenlemek ve giliştirmek adına Probiyotik ve Prebiyotik bakteri preperatları kullandırılabilir.

Beslenme sistemine dikkate edilmeği sürece Mikrobiyota da iyiliğin sürdürülmesi çok mümkün değildir.

ÇOCUKLARDA EK GIDA MİKROBİYOTAYI ETKİLİYOR MU ?

Çocuklarda ek gıdaya başlama süreci aileler tarafından oldukça heyacanla karşılanan bir dönem ama bir okadar da mikrobiyota için kritik bir dönemdir. Aileler çocuklarına ek gıda başlamadan önce muhakkak bir Pediatrist ve Beslenme ve Diyet Uzmanından yardım alarak beslemelilerdir.

Çocuklarda ek gıdaya geçişte uygulanan bir protokol  ve sistem olmakla birlikte bu  mikrobiyota ve genel sağlık üzerinde oldukça önemli bir geçiş sürecidir.

Bu süre zarfında uygunsuz ek gıdalar çoçuğunuzda alerjik,bağışıklığı baskılayıcı veya birçok otoimmün reaksiyonu beraberinde getirebilir.

Diyetisyen

Start typing and press Enter to search