Emzirmenin Anne Sağlığına Etkileri
Dünya Sağlık Örgütü, bebek ve anne sağlığına yararları nedeni ile ilk altı ay sadece anne sütü verilmesini sonrasında iki yıla kadar tamamlayıcı ek gıda ile devam edilmesini önermektedir. Emzirme sıklıkla bebek sağlığı açısından ele alınır, ancak annenin fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Emzirme doğum sonrası erken dönemde ve sonrasında anne sağlığı açısından farklı yararlar sağlar.
8 Maddede Emzirmenin Annelere Faydaları:
- DOĞUM SONRASI KANAMAYI AZALTIR: Doğum gerçekleştikten sonra bebeğin emmesi ile beyinde ilgili bölgeden salgılanan oksitosin hormonu uterusun kasılmasını sağlar. Uterusun kasılması anne kanamasını azaltıp aynı zamanda uterusun küçülerek gebelik öncesi durumuna gelmesine yardımcı olur. Böylelikle uzun sürmeyen kanama anneyi halsizlik, çarpıntı, yorgunluk durumundan korumuş olur.
- EMZİREN ANNEDE HİPERTANSİYON DAHA AZ GÖRÜLÜR: Bebeklerini emziren annelerin kan basıncı ve nabızları emzirmeyen annelere göre daha düşük seyreder.
- EMZİRMEK KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUR: Emzirme döneminde total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid düzeyleri azalırken faydalı HDL kolesterol düzeyi yüksek kalır. Bu durum anneyi kalp damar sağlığı açısından korur.
- EMZİRMEK ADET GÖRMEYİ GECİKTİRİR: Emzirme yumurtlamayı engellemekte, annenin regli olmamasını sağlamaktadır. Emziren annede meme uçları ve etrafındaki sinirler uyarılır. Bu uyarı beyine ulaşarak ön hipofizden prolaktin, arka hipofizden oksitosin salınımını sağlar. Hipotalamus-hipofiz-over fonksiyonları lutein ve folekül tetikleyici hormonların baskılanması ile sekmeye uğrar ve kadında mens döneminin başlaması gecikir. Böylelikle laktasyonel amenore demir kaybını da azaltır. Yapılan çalışmalar ilk altı ayda emzirmenin yeni bir gebeliğe karşı yüksek oranda koruyucu olduğunu göstermiştir. Altıncı ay öncesi reglileri başlayan kadınlar daha az emziren kadınlardır.
- EMZİREN ANNELERDE DOĞUM SONRASI DEPRESYON DAHA AZ GÖRÜLÜR: Annenin bebeğine uzun süre bakabilmesi ve uzun dönem emzirebilmesi için ruh sağlığının yerinde olması çok önemli bir unsurdur. Gebelik ve doğumla birlikte kadında fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler ortaya çıkar. Annelerin çoğu bu değişimlere uyum sağlarken bazılarında ciddi ruhsal problemler izlenebilmektedir. Postpartum dönem annenin psikiyatrik hastalıklara en fazla yakalandığı dönem olarak kabul edilir. Postpartum depresyon sıklığı %13 olarak bildirilmektedir. Postpartum depresyonlu anne bebekleri bilişsel, sosyal ve fiziksel gelişimde negatif etkilenir. Prolaktin ve oksitosin postpartum depresyon gelişmesinde etkili hormonlardır. Gebelik boyunca yüksek olan prolaktin düzeyi düşük anksiyete düzeyi ile emzirme dönemindeki prolaktin düzeyi süt üretimi ve anksiyetenin azaltılması ile ilişkilidir. Depresyon gelişen kadınlarda doğum sonrası prolaktin düzeyleri daha düşük bulunmuştur. Oksitosin ise, dokunma, sıcaklık koku ve pozitif duygusal uyaranların etkisi daha fazla salınmaktadır. Emzirme, bebek ve annede tensel temas sağlayarak annede gevşeme ve anti stres etki sağlamaktadır. Farklı çalışmalarda emziren annelerin depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni, madde kullanım sıklığını azalttığını göstermiştir.
- EMZİREN ANNELERDE KANSER RİSKİ DÜŞER: Emzirmenin laktasyon sonrasında da anneye faydaları devam etmektedir. Kadınlarda görülen kanser sıklığında ilk 10 kanser arasında meme kanseri birinci, yumurtalık kanseri dördüncü, uterus kanseri beşinci, rahim ağzı kanseri yedinci sırada yer almaktadır. Yapılan çalışmalar emzirmenin meme kanseri sıklığını 2/3 oranında azalttığını göstermiştir. Anne ne kadar uzun süre emzirirse koruma o kadar yüksek olur; meme kanseri riski kadının milliyetine, yaşına, ırkına, menopozda olup olmamasına ve çocuk sayısına bakılmaksızın her 12 ayda %4,3 oranında azalır. Gebelik sayısı, ilk ve son mens görme yaşı ve emzirme yumurtalık kanserinde risk faktörleridir. Emziren ve emzirmeyen annelerdeki çalışmalarda emzirmenin yumurtalık kanser riskini %22 oranında azalttığı gösterilmiştir. Bu azaltıcı etki, emzirmenin yumurtlama döngüsünü düzenlemesinden kaynaklanmaktadır.
- EMZİRMEK KİLO VERMEYİ KOLAYLAŞTIRIR: Emzirme annenin gebelik süresince aldığı kiloların verilmesini kolaylaştırmaktadır. Süt üretimi için harcanan kalori, dengeli ve düzgün beslenme ile annenin yağ kitlesini azaltarak insülin direnci, tip 2 diyabet hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol problemlerinin gelişimini engellemektedir.
- EMZİREN KADINLARDA KEMİK ERİMESİ VE ROMATİZMAL HASTALIKLAR DAHA AZ GÖRÜLÜR: Mekanizması tam olarak netleşmemekle birlikte emzirme osteoporoz(kemik erimesi) ve romantik artrit başta olmak üzere romatizmal hastalıklara yakalanma oranını da azaltmaktadır.
Cici doktorum diyor ki!
Emzirmek babaya faydalı mı?
Evet:)) hem ekonomik olarak; hem de annenin depresyonu engelleyerek babayı korunmaktadır.