Kolik Masajı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bebeklerin huzursuz olmaları ve sürekli ağlamaları genellikle ebeveynlerini korku ve  endişeye sürükler. Sebepsiz yere uzun saatler boyu süren ağlamalar, kimi zaman çığlığa varan yüksek  sesli bir hal alabilir. İlk günlerde bebeğin memeyi emmek isteyip emerken bırakarak sinirli ve  çığlıklarla ağlaması, pek çok annenin sütü olmadığı için bebeğinin ağladığını düşünmesine yol açar.  Ailelerin dinmeyen bu ağlamanın bebeğe bir şeyler olduğunu düşünmelerine neden olur. Gaz sancısı  belirtilerinin bilinmemesinden ötürü anne ve babaların doktora başvuracak noktaya gelmektedir. 

BEBEĞİMİN GAZI OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRİM? 

Gaz sancısı çeken yeni doğan bebeklerde; yüksek tonlu aşırı ağlama ile birlikte ayaklarını karına  çekme, germe, kasılma, karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık  kaka yapma sıkça görülür. Bu tarz davranışlar sergileyen bebeklerde ciddi bir gaz sancısı sıkıntısı  olduğu açıktır. Bebek, dışkılama sonrasında kısmen rahatlayabilir, ancak çoğu zaman bu dışkılama da  yeteri kadar rahatlamasında etkili olmaz. Gaz sancısı yüzünden huzursuzca ağlayan bebek, genellikle  2-3 saatin sonunda kendiliğinden yorgun düşerek susar ve uyur. Yenidoğan bebeklerin metabolizması  düzene girdikçe, genellikle 3. Veya 4. ayın sonunda gaz yakınmaları kendiliğinden ortadan kalkar. 

BEBEKLERDE GAZ MASAJI NASIL YAPILIR? 

Yenidoğan bebeğinizde gaz sıkışması yüzünden oluşan spazm sırasında, karın duvarı oldukça sert ve  gergindir.  

Masaja başlamadan önce bebeği kucağınıza yatırın, bacaklarınızda onu hafifçe sallayın ve  sakinleştirmeye çalışın, diğer yandan avuçlarınızı birbirine hızlıca sürterek avuç içlerinizin iyice  ısınmasını sağlayın ve ısınan avuçlarınızı bebeğinizin karnına kapatın. Sıcak uygulama bebeğinizin  karnındaki spazmı rahatlatır. Bazen yalnızca bu şekilde bile bebeğin rahatladığını görebilirsiniz. 

Bebek yağı ile yağladığınız sıcak ellerinizi sıra ile; 

1. Göğüs kafesinin altından kasıklara doğru sanki karnı boşaltıyormuş gibi hafifçe çekerek masaj  yapılmalıdır. 

2. Avuç içini göbek deliğinin tam ortasına yerleştirerek her iki elimizle saat yönünde dairesel  hareketlerle hafifçe karnına masaj yapılmalıdır. Bu masaj yöntemleri ile bağırsakları uyararak  harekete geçireceksiniz. 

3. Masaj uygulaması sırasında bebeğinizin bacaklarını dişlerinden tutarak karnına doğru 10  harekette bir iterek egzersiz yaptırılmalıdır. Önce bisiklet sürer gibi her iki bacak sırayla  karına itilmelidir. Sonra yine dizlerden tutularak her iki bacak karına itilmelidir. En son olarak  ise yine her iki bacak dizlerden tutulup karına itilmeli ve dışarıya doğru açtırma işlemi  yapılmalıdır. Tüm uygulamalar sonrasında bebeğinizin dışkılamasına ve gaz çıkartarak  rahatlamasına yardımcı olacaksınız. 

KOLİK BEBEK MASAJI

Yenidoğan bebeklerde doğumdan yaklaşık 10-15 gün sonra başlayan, akşam saatlerinde görülen, 3  saati aşan ağlama nöbetleri ve huzursuzluk haline kolik denir. Kolik, bebeklerin ilk 3 aylık döneminde  çok sık rastlanan bir yakınmadır. Bu durum 3. Veya 4. Ayın sonunda kendiliğinden düzelir. Kolik  ağlaması normal ağlamadan farklıdır. Bebek sakinleşmeden saatlerce ağlayabilir. Kolik sancısı  sırasında karından gelen boğuk sesli ağlama ile birlikte, bebeğin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur,  yumruklarını sıkar ve dizlerini karnına doğru çeker. Bebeğin anne göğsünü arar gibi bir hali vardır  çünkü kendini rahatlatmayı bildiği tek yöntem emmektir. Anne göğsünde bir sürü rahatlamış görünse  de huzursuz davranışlara devam eder, kısa sürede emmeyi bırakarak tekrar kuvvetli ağlamayı  sürdürebilir. 

Özellikle kolik masajı yoktur. Gaz sancılarında yapılan masaj ile aynıdır. Onlara ek olarak bebeğin  kucakta omuz hizasını geçmeyecek hızda ritmik hareketlerle sallama işlemi yapılabilir. Bunların yanı  sıra en önemli etkenlerden biri de ebeveynlerin sakin olmasıdır. Çünkü bebekler ortamdaki stres  faktörlerinden çok fazla etkilenirler.

Cici doktorum diyor ki!

Bence kolik masajını babalar yapmalı. Annelerden çok daha yetenekliler değil mi? 😉

About Author /

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search