Ebeveynlerde Persentil Takıntısı Artıyor

Sevgili Anneler, ay sonu doktor kontrolünde bebeklerimizin boyu, kilosu ve baş çevresi ölçülür. Çıkan sonuçlara göre doktorumuz bir persentil sayısı telaffuz eder.

Örneğin, “Bebeğinizin kilosu %60, boyu %50” gibi… Eğer doktor, persentil eğrileriyle ilgili yeterli açıklamayı yapmazsa, annelerimizin bir kısmı bebeklerinin gelişiminin yetersiz olduğuna ilişkin endişeye kapılabilir.

Bu konuda iki önemli soru sorulmalıdır:

1.) Persentil ne anlama gelir?

2.) Bebeğin kendi toplumunun persentil eğrileri nasıldır?

Cevaplayalım;

1.) Persentil, yüzdelik dilim demektir. %50 demek, bebek yaşıtı 100 bebek arasında 50. dilim içinde demektir. Yani, bu kilo değeri ise, yaşıtı 49 bebekten daha kilolu anlamına gelir ki, bu da NORMAL demektir. 

2.) Persentil eğrileri oluşturulurken, o topluma has özelliklerden yola çıkılması çok önemlidir. Yani, ABD toplumunun ya da Çin toplumunun boy ve kilo ölçütleri Türk toplumuna uyarlanmamalıdır. Bir toplumun ortalama erkek boyu 1.80 ise bebeklerinin boy gelişimi farklı, diğer toplumum ortalaması 1.60 ise bebeklerinin boy gelişimi farklı sonuçlar verir.

Bu nedenle de, annelerimiz farklı referanslarda farklı persentil sonuçları alabilirler. 

Sevgili anneler, bebeğinizin persentil sonuçlarının referansını doktorunuza mutlaka sorun! İnternetten arattıysanız dip not referansını inceleyin! 

Kimi eğriler, Uluslararası DSÖ (WHO) değerlerini referans alır. DSÖ verileri ise ABD standartlarına göre oluşturulmuştur. Son dönemde DSÖ, bu verilerin yanıltıcı olabileceği nedeniyle 8 ayrı topluma göre ayrı ayrı eğri oluştursa da, bu veriler de her bir toplum için kesin sonuçlar verememektedir. 

 O nedenle, sizin referansınız her zaman Türk Toplumu verilerine göre oluşturulan çizelgeler olmalıdır. Bu konuda elimizdeki en güvenilir son veriler, 2008 yılında oluşturulan OLCAY NEYZİ, eğrileridir.  internette, “olcay neyzi büyüme eğrileri” diye aratarak, http://www.cshd.org.tr/?fullTextId=279 adresinden bebeğinizin büyüme tablosunu kendi toplum ölçütlerine göre değerlendirebilirsiniz.

Emzirme Psikoloğu

Start typing and press Enter to search