Sorular ve Cevaplarla 2 Aylık Bebeğin Özellikleri
2 Aylık bebeğin mental ve motor gelişimi nasıldır?
Öncelikle unutulmamalıdır ki her bebeğin gelişimi bir diğerinden farklıdır. Ancak genel olarak 2 aylık bebek şu hareketleri yapabilir:
- 2 aylık bebekler, kendileriyle ilgilenildiğini ve iletişim kurulduğunu algılar.
- Ses çıkartmaktan çok hoşlanır. Sesine verilen tepkiyi farkeder.
- Kendi sesini duymaktan çok mutlu olduğu için sürekli ses çıkarır. Gülücük ve sevinç çığlıkları atabilir.
- Sesin geldiği tarafa doğru başını ve hatta vücudunu çevirebilir. aylik bebek ani ve yüksek ses veya hareketten irkilip, ağlayabilir.
- Görüş alanındaki nesnelere kısa süre odaklanabilir, onları izleyebilir.
● Göz teması kurabilir. Bu sosyalleşmenin ilk basamağıdır.
- Agulayabilir 🙂
- Ağlamak artık daha bilinçli yapılan bir eylemdir. Acıktığında ya da rahatsız hissettiğinde, farklı şekilde ve şiddette ağlayabilir.
- Genellikle başını kontrol edebilir ve dik tutabilir.
- 2 aylık bebek ellerini ve ayaklarını sürekli hareket ettirir. Ellerini ağzına götürebilir.
- 2. ayda bebek sırt üstü yatarken de yüz üstü yatarken de başını sağa sola çevirebilir.
- Sırt üstü yatarken ayaklarını kısa bir süre de olsa kaldırıp yukarıda tutabilir.
- Gündüzleri daha az uyurken, geceleri daha fazla uyumaya başlar.
- Anne sesini bu ay net bir şekilde tanır.
2 Aylık Bebekle nasıl iletişim kurulur?
Bebeğinizin gelişimi için yapabileceğiniz en önemli desteklerden biri de onunla iletişim kurmaktır. Bebeğinizin ihtiyaçlarını giderirken, onu uyuturken gözlerine bakın, ona dokunun, sakin, yumuşak ve sevgi dolu ses tonuyla onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin.
Kucağınıza alın evin odalarını gezdirin, ona hikayeler anlatın, şarkılar söyleyin. Size aguladığı zaman onu dinleyin, gözlerine bakın ve susmasını bekleyin. Bebeğiniz size gülümseyecek ve tekrar agulamaya başlayacak. Böylece birbirinizi daha iyi anlayacak ve birlikte belki de ilk oyununuzu oynamış olacaksınız.
2 Aylık Bebek Oyuncakları Nelerdir?
2 aylık bebek oyuncakları bebeğin işitme, görme ve dokunma duyularının gelişmesine destek olacak şekilde seçilmelidir. Bu nedenle özellikle canlı renklerin ön planda tutulmalı ve ses çıkarma özelliğine sahip oyuncaklar alınmalıdır. Seçilen oyuncakların küçük parçalar içermemesi, ani ve aşırı sesler çıkarmaması, ağır olmaması gibi özellikler, bebeğin sağlığı için önemli hususlardır.
İkinci ayın sonuna doğru oyun minderi alın, sırt üstü yatırın ve sizin kontrolünüzde kısa süreli yüz üstü yatırmaya başlayın. Duyusal becerilerini geliştirmek için ulaşabileceği farklı alanlara yumuşak, renkli, ses çıkaran oyuncaklar koyabilirsiniz.
2 Aylık bebek ne kadar uyur?
Bebeğin bilişsel gelişimi için uyku çok önemlidir. Bebeklerin uyku düzenleri farklı olabilir. Bebeğinizin sağlık problemi yok ise karnı tok, altı kuru ise ve gelişimi iyi ise 24 saatlik zaman diliminin ortalama 12-16 saatlik bölümünü uyuyarak geçirebilir. Gece uykuları ise iyi bir beslenme sonrası kesintisiz 3-4 saati bulabilir.
Uyku kalitesi ve süresi için bebeğinizin uyuduğu odanın uygun koşullarını sağlayıp sağlamadığını kontrol edin. Oda ısısının 18-22 derecede olduğu bir ortamda, bebeğinizin pamuklu kalın olmayan giysilerle, sessiz ve loş ışıklı bir odada uyumasını sağlayın.
2 Aylık bebeğin işitme yeteneği nasıldır?
- 2, ayda bebeğin çıkardığı sesler fazlalaşır. Kendi kendine çıkardığı sesleri fark eder ve bu çok hoşuna gider. Bu nedenle sürekli bu sesi tekrar eder.
- Bu ay bebeğinize bol bol müzik dinletin. Özellikle tekrar eden tanıdık melodik seslere ya da okuduğunuz aynı masala tepki vermeye başlar.
- 2 aylık bebekler müzik dinlerken kol ve bacaklarını ritmik bir şekilde hareket ettirebilir.
- İkinci ayda bebek annenin sesini daha net algılayabilir. Hatta uzun süre annenin sesini duymadığında huysuzlanabilir.
- Kalın ses ile ince seslerin farkını ayırt edebilir. Örneğin anne ve babasının sesinin farkını anlayabilir.
2 Aylık bebek ne kadar kilo alır?
Bebeğin kilo ve boy artışı; bebeğin doğum haftasına, doğum kilosuna, cinsiyete ve beslenme şekline göre değişkenlik gösterir. 2 aylık bir kız bebek ortalama 5 kg, erkek bebek ise 5.4 kg’dır.
2 aylık bebek ne sıklıkla beslenmelidir?
Bebekler büyüdükçe emzirme süreçleri ve emzirme düzeni değişir. Büyüyen bebeğin beslenme aralıkları uzayabilir ve beslenme miktarı farklılaşabilir.2 aylık sağlıklı bir bebek, 24 saatlik zaman diliminde 8-12 kez beslenmelidir.
2 Aylık Bebeğin kakası nasıldır?
Sadece anne sütü ile beslenen bebeğin günde 6-10 kez kaka yapması da bazen haftada bir kaka yapması da normaldir. Mamayla beslenen bebeklerde, anne sütüyle beslenenlere göre daha sık kabızlık görülür. Kabızlığın en büyük düşmanı anne sütüdür. Çünkü anne sütünün bebeğin bağırsakları ve sindirimi için daha uygundur. . İnek sütü alerjilerinde bebeğin kakası sümüksü, yeşil hatta kanlı olabilir. Bu bebeklerde gaz sancısı da oldukça şiddetlidir.
2 Aylık Bebeklerde En Sık Görülen Hastalıklar Nelerdir?
İki aylık bebeklerde en sık görülen hastalıklar arasında uzamış sarılık, kolik, isilik, impegito, pamukçuk, konak, kabızlık ve ishal son derece yaygın görülen hastalıklardır. Besin alerjileri de ilk bulgularını bu dönemde verirler.
Bebeklere 2. ayda hangi aşılar yapılır?
Sağlık Bakanlığının aşı takviminde de belirtildiği gibi 2. ayda bebeklere BCG (verem Aşısı), DTB-IPV-Hib (5’li karma aşı) ilk dozu ve KPA (zatürre aşısı) ilk dozu yapılmaktadır. Rota virüs ve menengococ aşısı (menenjit aşısı) ilk dozları da 2. ayda uygulanabilir. Ancak 2. aydaki aşı takviminin yoğunluğundan dolayı birçok hekim gibi ben de 3. ayda bu aşıları uygulamayı tercih ediyorum.