Munch’un Çığlığı, 

Çocukluğundan beri yakasını bırakamayan talihsizlikleri tuvallerinden sızan Edvard Munch’ın eserlerin her biri onun üzüntülerine, anksiyete ve takıntılarına dayanır. Çocukluğunda annesi, erkek kardeşi ve kız kardeşini kaybetmiş, bir kız kardeşini ise akıl hastalığının pençesine teslim etmiş olan Edvard, yaşamı boyunca kaygı, panik atak, bronşit ve alkolizme katlanırken resimlerinde ve özellikle kendisini resmettiği portrelerinde insan ruhunun karanlık tarafına ışık tuttu.

Bir dergide “Ölümle yaşıyorum” yazısını yazdığında tüm çalışmalarına yansıyan bu duygusunu tüm samimiyetiyle anlatıyordu; “Doğduğum andan itibaren, endişe ve ölüm melekleri peşimdeydi, oynadığımda beni takip etti, ilkbahar güneşinde ve yaz ihtişamında takip etti. Akşam gözlerimi kapadığımda yanımdaydılar ve beni ölüm, cehennem ve ebedi lanetle korkuttular. Geceleri sık sık uyanır ve sorardım: Cehennemde miyim?’’

Edvard Munch, sanat ve yaşamla ilgili kaygısını sanatıyla çözmeye çalışan Norveçli Dışavurumcu ressam; En tanınmış ve en çok atıfta bulunulan eserlerini 1890 ve 1908 yılları arasında yapmış ama 18 yaşından 80 yaşında ölene kadar yaklaşık 70 portre, 20 baskı ve 100’den fazla suluboya, çizim ve eskiz bırakmış. Zaman zaman otobiyografisini çizerek sanatını, hayatını, başkalarıyla olan ilişkilerini ve kendini keşfetme aracı olarak kullandı. 

‘’Hayatımın ikinci yarısı, kendimi dik tutmaya çalışmaktan başka bir şey değildi. Yolum beni uçurumun kenarına, dipsiz bir çukura götürdü. . . Sık sık yolu terk ettim ve kendimi insanlar arasında yaşamın kargaşasına attım. Ama ben her zaman uçuruma giden yola geri dönmek zorunda kaldım. . . . Sanatım itiraf etti. . . benim durumumda yaşam korkusu da bir ihtiyaç. . . . O olmasaydı, dümeni olmayan bir gemi olurdum.’’ Edvard Munch

Munch’un 15 yaşındaki kız kardeşi Sophie’nin tüberkülozdan ölmesi çalışmalarını şekillendiren ilk talihsizliğiydi. Sophie’nin hastalığını resmettiği ‘’Hasta Çocuk’’ tablosunda kız kardeşine teyzesi eşlik ediyordu. Munch bu tablodan yıllar sonra ‘’Sanatımın doğum yeri’’ olarak bahsedecekti. 

Munch’un en tanınmış eseri ‘’Scream-Çığlık’’ ise hayatta kalan diğer kız kardeşinin öyküsünü anlatıyordu. Munch, tabloda Norveç’te Ekeberg  tepesinde kız kardeşi Laura’nın şizofreni teşhisi ile yatırıldığı Gaustad kadın akıl hastanesi ve hemen yanı başındaki hayvan kesimhanesine ilerleyen yolu resmetmişti. Munch, kardeşini ziyarete giderken “tüm doğanın çığlık attığını” hissetmişti; ‘’Bir tarafta şehir uyuyordu ve fiyortun ardında güneş batıyordu, durdum, hissizleştim ve bir parmaklık üzerine dayandım. Kentin ve mavi fiyordun üzerinde ateşin dili ve kan vardı. Arkadaşlarım yürümeye devam ettiler ben ise hala orada korkuyla titreyerek kalakaldım ve doğanın içinden gelen sonsuz çığlığı duydum. Tüm renkler çığlık atıyordu” Munch, Çığlık’ın dört versiyonunu 1893 ve 1910 arasında tamamlamıştı. 

1893 tarihli ilk çalışma renkliydi, körfez, küçük yelkenli gemiler ve resmi çaprazlama kesen parmaklıklı köprü, kuzey sahilini gösteriyordu. Korkunç bir şey  sonrasında yaşanan heyecanın ve insana özgü içsel bunalımların sembolik bir görünümü olan resimde ön plandaki figür başını elleri arasına almıştır. Yüz çarpıtılmış karikatürize edilmiştir ve bir kafatasını andırır. Gözler dik, yanaklar oyuk, ağız sonuna kadar açık ve bağırır durumdadır. Amerikalı sanat tarihçisi Robert Rosenblum Munch’un ölü kafaları için Paris L’Homme müzesindeki bir Peru mumyasını model olarak aldığını öne sürer. Yılankavi figürün diğer iki figürden uzakta ve tek başınalığı yalnızlığını simgeler. Bütün çizgiler çığlık atan başa doğru akar. Resim varoluşun acımasızlığını, insanın umutsuzluğunu, mutsuzluğunu, korkularını ve çaresizliğini çarpıcı bir şekilde verir. Renkler figürün kaygılarını daha da vurgular. Fırtına öncesi sessizliği işaret eden gökyüzünün kırmızı ve sarıyla dalgalı görünümüne karşılık deniz açık renkle, kara ise koyu mavilerle oluşturulmuştur. Çığlık atan figürde ve köprüde toprak renkleri hakimdir. 

Munch, 44 yaşından sonra sürekli kaygı haliyle alkol bağımlısı ve kavgacı biri oluverir.  Kopenhag’da Dr. Daniel Jacobson’un kliniğine girerek sekiz ay boyunca alkol detoksifikasyonu ve kaygısı için tedavi görür ve geçmiş kızgınlıklarıyla uzlaşmaya çalışır. Tedavisinin önemli bir parçası, geçmiş ilişkilerdeki ihanet duygularını inceleyen 22 çizimidir. Onların tamamlanması, duyguları üzerinde çalışmasına, nefretin boşluğunu görmesine ve kötülüklerini ve korkularını bırakmasına izin vermiştir. Klinikten ayrılırken otoportresini yapar. Doğrudan tabloyu seyredene bakarken gençliğini, enerjisini ve dinamizmi sergiler. Bu, daha önceki bir krizin ortasında yaptığı  iç karartıcı otoportresi ‘’with bottle of wine’’ göre çok çok farklıdır. 

Gençleştirilen Munch, klinikten ayrılıp Norveç’e döner. İç kargaşasıyla uzlaşmış ve dışa dönmüştür. İyileşmesinin simgelerinden biri de Oslo Üniversitesi’ndeki toplantı salonunu dekore etmesidir. Merkezi duvar resmi, fiyortun üzerinde yükselen güneşin ihtişamlı görüntüsüdür. Işığa doğru çabalayan insanlığı temsil eder. ‘’Yaşam Frizi’’nde tasvir edilen kişisel sevinçlerin ve üzüntülerin aksine, sonsuzluğun gücünü tasvir eder. Uzun yıllar boyunca, Munch’ın ‘’The Sun’’ın altındaki bu salonda Nobel Barış ödülü verilmiştir. 

Munch, son yirmi yılının çoğunu yalnız başına Oslo’nun Skøyen mahallesindeki Ekely’deki evinde geçirdi. Munch nadiren dışarı çıksa da, arkadaşları onu arardı ve ziyaret ederdi. Resim yapmaya devam etti. En küçük kız kardeşi Inger ve teyzesi Karen ile ilişkisini hiç kesmedi ve onlara ömür boyu finansal destek sağladı. Kız kardeşi Laura denetimli toplum yaşamı içine döndüğünde onu destekledi ve 1926 yılında kanserden ölene kadar onunla ilgilendi. 

Munch, hayatının sonuna kadar, kendi kendine portre çekmeyen portreler çizmeye devam etti ve ayrıca duygusal ve fiziksel durumunu gösteren bir dizi fotoğraf hazırladı. 1930’ların başlarında sağ gözündeki vitröz görüşünü etkiledi ve kör olmaktan korkuyordu. Sağ gözünde görebileceklerini boyamak için entopik vizyonu kullanmaya başladı. İlk başta boş bir siyah lekeydi, ancak daha sonra kendi psikolojik durumunu yansıtan, tehditkar bir yırtıcı kuşa dönüştü. 

Munch 76 yaşındayken Almanlar Norveç’i işgal etti ve Nazi partisi iktidara geldi. Munch’ı işbirliği için  aradılar, ama reddetti. Munch gizlice sanatının geniş bir koleksiyonunu evinin ikinci katında sakladı (1000’den fazla resim ve 4400’den fazla çizim). Munch, Nazilerin buna el koyacağı korkusuyla yaşadı. 

1940’tan itibaren Munch’un portrelerinde ölüme odaklandı. Saat ve Yatak Arasındaki geniş formatlı Otoportresinde Munch, aydınlık ve güneşli bir odadan çıkar ve yatak odasının kapısında durur. Kolları yanlarında sarkık durur. Ağzı ve gözleri kapalıdır. Odadaki saat tabutu andırmaktadır. Bir lahite benzeyen yatak, çocukluk evinden işlemeli bir halı ile kaplıdır. Solunda, Dostoyevski’nin Nazik Yaratık hikayesinde bir kahraman olan Kropotkaya olduğu düşünülen çıplak bir portre asılıdır. 

Sembolik olarak, elleri veya rakamları olmayan saat ve insanların sıkça öldüğü bir yer olan yatak, Munch’un dik ve uyanık durduğu, yaşamının sona ermesini bekleyen yaşam ve ölüm arasındaki eşiği temsil eder.  

Munch, 80. doğum gününden yaklaşık bir ay sonra 23 Ocak 1944’te evinde öldü. Model Birgit Prestoe’ye “Bilmeden aniden ölmek istemiyorum. Son deneyimi de istiyorum.” demişti. Ve ölüme yakın aile üyelerini çağırmadı, yalnız ölmek istiyordu. Ama hizmetçisi usulca odaya girdi; kimsenin yalnız ölmemesi gerektiğine inanıyordu. Huzurlu ölümüne sessizce şahit oldu.

Mikrobiyoloji Uzmanı

Start typing and press Enter to search