Sorular ve Cevaplarla 4 Aylık Bebeğin Özellikleri

Her bebeğin gelişimi iletişim kurması, öğrenmesi, ince ve kaba motor hareketleri, işitmesi ve görmesi farklıdır. Dolayısıyla aşağıda sıralanan 4, ayın gelişim özellikleri ortalama becerileri yansıtmaktadır. Bebeğinizi değerlendirirken bu becerileri yapamıyor ise bu  bir sorun olduğu anlamına gelmez. Unutmayın ki her bebeğin gelişimi bir diğerinden farklıdır. 

  4 Aylık bebeğin mental ve motor gelişimi nasıldır?

*4 aylık bebeğinizin görme ve işitme yetileri artık gelişmiştir. Etrafındaki sesleri duyabilir, görüntülere karşı tepki verebilir. 

*Fazla yüksek ses gibi uyaranlardan korkarak ağlayabilir. 

*Anne, babasını ya da evdeki diğer kişileri tanımaya başlar.

*Sevdiği kişi yanından ayrıldığında ağlayarak tepki verebilir.

*Bebeğiniz artık onunla küçük oyunlar oynayabilir. Sizin yaptığınız oyunlara gülerek ve ses çıkararak tepki verir. 

*Işıklı oyuncaklara karşı ilgi duyar.

 *Bu dönemde bebeğinizin zihin gelişimini olumlu etkilemek için onunla uzun süre konuşun ve kitap okuyun. 

* Diğer çocuklara karşı ilgi duymaya ve onları izlemeye başlar. 

*Nesneleri tutar, kendisine doğru çeker. Eline geçen her objeyi ağzına sokarak tanımaya çalışacaktır. (Bu dönemde boğulma risklerine karşı küçük objeleri olabildiğince ondan uzak tutmaya çalışın.)

* Bu ayda bebeğinizi sosyal ortamlara sokun. Aşırı korumacı davranarak onu hep evin içinde tutarsanız, bebeğinizin çevre koşullarına uyum sağlamasını geciktirebilir.

*4. ayda bebek yavaş yavaş günlük rutinleri öğrenmeye başlar . Örneğin bezinin değiştirileceğini anlayıp pozisyonunu ona göre ayarlar, annesi onu emzirmek için kucağına aldığında henüz memeyi görmeden sakinleşir.

4 aylık bebekler hangi hareketleri yapabilir? 

  •   Karnının üzerinde dururken başını 90 derece kaldırabilir.
  • Yüksek sesle gülebilir.
  • Yüzünün yaklaşık 15 cm üzerinde tutulan bir cismi 180 derecelik bir yay boyunca takip edebilir (bir taraftan diğer tarafa)
  • Dik durumda iken başını tutabilir.
  • Bir taraftan diğerine yuvarlanabilir.
  • Bir üzüm kadar küçük nesnelere dikkat edebilir.
  • Neşe ile çığlıklar atabilir.
  • Ellerinden tutularak oturtulduğunda başını gövdesi ile aynı seviyede tutabilir.
  • Ses yönüne (özellikle annesinin sesine) döner.
  • Dik tutulduğunda bacakları üzerine biraz ağırlık verebilir.
  • Destekli oturmaya başlayabilir.
  • Sese doğru dönebilir.

4 Aylık Bebek Hangi Oyuncaklardan Hoşlanır?

4. Ayda bebeğiniz için daha çok ses çıkaran ve elinde tutabileceği çıngırak tarzı oyuncakları tercih edebilirsiniz. Bu ayda bebeğinizin zeka gelişimi için en önemli aktivitelerden biri onunla bol bol konuşmaktır. Seslere olan ilgisi artan bebeğinize farkı sesler, melodiler dinletebilir, çeşitli hayvan sesleri çıkartarak onun ilgisini çekebilirsiniz. 

4 Aylık Bebekler Diş Çıkarır mı?

Diş çıkarma süreci bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.  Bu dönem genellikle bebeklerde 4 ile 7. aylar arasında başlayabilir. Diş çıkarma döneminde bebeğinizde birtakım huzursuzluklar, nadiren ateş, uykusuzluk, hafif ishal ve iştahsızlık gibi problemler gözlenebilir.  

4 Aylık Bebek Neden Çok Tükürük Çıkarır?

*Bebeğin yutkunma refleksleri 4-6 aylıkken, yutma kaslarının gelişmesiyle oluşur. Yutkunma refleksleri gelişene kadar bebek ilk aylarda tükürüğünü yutamaz ve ağızdan bol tükürük ve salya akabilir.

*Bu dönemde çıkmaya hazırlanan dişler de  salya ve tükürüğün miktarının artmasına neden olabilir.

*Bebek büyüdükçe ağız içi sindirim sistemi aktifleşmeye başlar ve tükürük bezlerini çalışarak tükürük salgısı üretilir. 

*Ağız içi enfeksiyonlar da tükürük üretiminin artmasına neden olabilir.

*Bebeğinizin üst solunum yolu enfeksiyonu var ise boğaz ağrısı ya da bulantı nedeniyle bebeğiniz yutkunma zorluğu yaşayabilir. Bu da ağızdan tükürük akmasına neden olabilir. 

4 aylık bebek ne sıklıkla beslenmelidir?

Büyüdükçe bebeklerin beslenme düzeni değişir. Emzirmeler arasındaki süreler daha da uzayabilir ve beslenme miktarı farklılaşabilir.  4. ayda bebeğiniz 24 saat içinde ortalama 6 ila 8 kez emmek isteyebilir. Bu ay gündüz beslenme aralığı 3-3.5 saat olabilir. Gece beslenmesi ise bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir. Eğer bebeğiniz gece hiç uyanmıyorsa beslemek için uyandırmayın.

4 Aylık Bebeklere Ek Gıda Başlanır mı?

Bebekler ilk 6 ay yalnızca ve sadece anne sütü ile beslenmelidir. Ek gıdalara 6. ayın sonu ile birlikte başlayabilirsiniz. 

4 Aylık bebek ne kadar uyur?

4. ayda bebeğinizin uyku düzeni yavaş yavaş oturmaya başlar. Bu ayda bebeğiniz geceleri ortalama 10-12 saat, gündüzleri ise 3 kez kısa uykular uyuyabilir.

Bebeklere 4. ayda hangi aşılar yapılır?

Sağlık Bakanlığının aşı takviminde 4. ayda karma (DBT-IPV) ve pnömococ aşıları yapılır. Eğer rotavirüs aşısının ilk dozu 2. ayda yapılmış ise ikinci dozu da bu ay uygulanmalıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search