Gebeliğin 5. Ayı

Hamileliğin yarısı bitti.5. ay ,iştahsızlık ve mide  sorunlarının bittiği,enerjinin arttığı,hamilelik sorunlarının azaldığı  ve  hamilelik sürecine iyiden iyiye alışılan  bir süreçtir. 

YAŞASIN !!!ARTIK ONU  HİSSEDİYORSUN 

5. ay ile birlikte bebeğin hareketlerinin daha da arttığı ve anne adayının bu hareketleri daha net bir şekilde hissettiği bir dönem başlamış oluyor.. Daha önceki aylarda bebek hareketleri başlamıştı ancak özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adayları bu hareketleri hissedemiyorlardı. 5. Ay ile birlikte bebek hareketleri daha belirgin bir şekilde hissedilmektedir.

BEBEKTEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 5. Ayında bebek boyu yaklaşık 12,5 – 13,0 cm arasında olduğu görülürken kilosu ise yaklaşık olarak 300 – 350 gram civarındadır. Bebeğin 1 dakikadaki kalp atım hızı ise 150’ civarındadır 

Hıçkırma gibi refleksif hareketleri bu ay itibariyle yapmaya başlayan bebeğin diğer hareketleri de daha kontrollü olmaya başlamıştır.

Bu ay itibariyle bebeğin parmak izi ve ayak izi oluşmaya başlayacaktır. Yüz bölgesinde birbirinden oldukça uzakta olan gözler ve kulaklar ise normalde olması gereken yerlerini almaya başlamıştır.

Bu döneme kadar bebeğin cildi saydam halde iken bu aylardan itibaren deri altı yağ depolaması başlayacaktır. Böylece bebeğin cilt görünümü değişmeye başlayacaktır. Ayrıca cilt altı yağ dokusunun oluşmaya başlaması ile birlikte cilt yüzeyinde bulunan verniks maddesi ve ince tüyler de yavaş yavaş dökülmeye başlayacaktır. Cilt altı yağ dokusunun oluşmaya başlaması ile birlikte bebeğin kilo alımı daha da hızlanacaktır. Cilt altı yağ dokusunun oluşması ile birlikte bebeğin vücut iç ısının dengelenmesi sağlanmakta ve bebek için gerekli olan enerji ihtiyacı da karşılanmaktadır.

Anne karnında 5. aydaki bebeğin tüm organları oluşma sürecini tamamlanmış bundan sonraki aylarda ise organların gelişimi tamamlanmaya devam edecektir.

ANNEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

5 aylık hamile karnı artık gitgide belirginleşiyor. Rahmin de gitgide büyüdü ve neredeyse göbek deliğine doğru yükseldi.Bu dönemde göğüsleriniz daha fazla büyür, yumuşar. Toplardamarlar daha görünür hale gelir.

Hamileliğin 5. ayında anne adayı kendinde bazı farklılıklar görmeye  başlar.. Işıl ışıl bir cilt, pembeleşmiş yanaklar, parlak ve çabuk uzayan saçlar 2. trimesterde görülebilir.

Beş aylık gebelikte artık iştahsızlık sorunu ortadan kalkmış olmalı. 5 aylık hamilelikte beslenme iştahın açıldığı için daha fazla yeme potansiyeli var. Ancak bu aylarda kilo alma potansiyeli çok yüksek. Bu yüzden anne adayının yediklerine dikkat etmesi gerekiyor 

Beş aylık hamilelikte enerji artacağı için egzersiz yapabilir ya da günlük hayat  daha hareketli geçirebilir.

Hem stresi azaltmak hem de kilo almanı dengelemek için egzersiz yapılabilir. _Düzenli yürüyüşler  ve egzersizler yapılmalı

Ayak bilekleriniz, ayaklarınız, bazen elleriniz ve yüzünüz şişebilir.

Bu dönem hamilelik durumunu kabullendiğiniz bir dönemdir. Artık duygusal iniş çıkışlar daha az olur ancak dalgınlık ve unutkanlık devam edebilir.

5.AYDA YAPILMASI GEREKEN TESTLER 

Bu dönemde  perinatoloji hekimleri  tarafından 18-23.  haftalar arasından detaylı  ultrason yapılarak bebeğin tüm sistemleri , gelişim  ve yapısal anomaliler  açısından incelenmelidir. 

Bu haftalarda annenin kan sayımı yapılarak anemi olup olmadığına bakılır.İdrarda protein araştırması yapılır.Muayenelerde kilo ve tansiyon durumu sıkı takip edilmeli.

Tetanoz aşısı yapılması için uygun zamandır. Bunu aile sağlığı hekimleri ve gebelik takibinizi yapan kadın, doğum uzmanı yapabilir. Doğumda bebeği tetanoza karşı korumak için yapılır. Son 5 yılda tetanoz aşısı yapılmışsa gerekli olmayabilir. 

5. AYDA ANNE ADAYINA ÖNERİLER 

-Kıyafet  dolabında değişiklikler  yapılmalı,daha rahat  ve uygun  hamile giysileri  tercih edilmeli 

-Bebeğe giden kan akımının azalmaması için istirahat halinde sağ veya sol yana yatması  önerilir.

-Bu dönemde artık yüksek topuklulara veda etmeniz gerekir. Çünkü dengenizi zorlaştırır, bel ve sırt ağrılarına neden olur

-Karnın gittikçe büyüdüğü ve cildin gerilmesine  neden olduğu için  karın,kalça ve bacaklarda  çatlaklar oluşabilir.. Bu nedenle günlük nemlendirme yapılmalı,çatlak önleyici kremler düzenli kullanılmalı 

-Nefes egzersizleri, hamile pilatesi, hamile yogası, yürüyüş gibi egzersizler yapılabilir.

-Düzenli yürüyüşler  ve egzersizler yapılmalı.

-Kalsiyum ve omega -3 den zengin beslenme önemlidir. 

-Bebek  bakımı   ve doğum öncesi eğitim  kursları  araştırmaya  başlanabilir. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search