Sorular ve Cevaplarla 6 Aylık Bebeğin Özellikleri

Ve sonunda bebeğiniz yarım yaşını doldurdu. 🙂 

6.ay fiziksel ve zihinsel gelişim sürecinde önemli adımların atıldığı bir dönemdir. Artık onun için keşfedilmeyi bekleyen büyülü bir dünya vardır. Ancak unutmayın ki her bebeğin gelişimi bir diğerinden farklıdır. Dolayısıyla aşağıda sıralanan 6. ayın gelişim özellikleri ortalama becerileri yansıtmaktadır.   

6 Aylık bebeğin mental ve motor gelişimi nasıldır?

Bebeğinizin daha çok ilgi beklediği bir ayın içindesiniz. Bebeğiniz artık daha hızlı bir gelişime geçtiği için ince ve kaba motor becerilerini geliştirecek, sosyalleşme ve dil becerilerini artıracak, yeni aktiviteler ve oyuncaklar ile ilgilenmeye başlayacaktır. İletişim zekası bu ayda büyük oranda gelişim gösterir. Etrafında olup biteni çok daha iyi algılar, anlamlandırır  ve merak eder. Sizi sürekli takip eder ve bunu çıkardığı çeşitli seslerle belli eder. 

6 aylık bebeğiniz hiçbir zaman engellenmekten hoşlanmaz hemen ağlamaya başlar. Oyun oynamaktan keyif almaya başlar. Bu nedenle onunla iletişimde kalmanız çok önemlidir. Onunla konuşmanız bebeğinizin mimiklerini geliştirmesine yardım ettiği için, 6. ayda bebeğinizle bol bol konuşmalısınız.

6.ayla birlikte bebeğiniz nesneleri keşfetmeye başlar. Bu isteğinin yarattığı dürtü ile çevresindeki her nesneye dokunmak ister. 

Artık sizi tamamen tanıyan bebeğiniz yabancı kişileri yabancılar ve dudak bükme gibi  tepkiler vermeye başlar. Kendisiyle ilgilenen kişi yanından ayrıldığında ya da aynı odada olduğu halde kendisiyle ilgilenmediğinde, tepkisini hemen sesler ya da mimiklerle ifade eder.

6 aylık bebekler hangi hareketleri yapabilir? 

  • Dizleri üzerinde ileri geri sallanabilir.
  • Emekleme pozisyonuna geçmeye başlayabilir.
  • Duygularını seslerle ifade edebilir.
  • Yatarken önden arkaya ve arkadan öne yuvarlanabilir.
  • Aynaya bakıp sesler çıkarmayı sevebilir.
  • Tanımadığı kişileri görünce ağlayabilir.
  • Dik tuttuğunuzda bacaklarına ağırlık verebilir.
  • Mama sandalyesinde rahatlıkla oturabilir.
  • Yüzüstü yatırdığınızda önündeki oyuncaklara dokunmak için kendini zorlamaya ve uzanmaya başlar. 
  • Bebeğiniz 6.ayında nesneleri daha sıkı kavrar. Oyuncaklarını ve biberonu daha sıkı tutabilir. 
  • Elleriyle ayaklarına uzanmaktan çok büyük keyif alır. Onları yakalayıp ağzına götürebilir. 
  • 6.ayla birlikte bebeğinizin alt çene kesici dişleri de çıkmaya başlayabilir.
6 Aylık Bebekte Görme Yetisi Nasıldır?
Bebeğiniz 6. ayla birlikte dünyayı üç boyutlu olarak algılamaya ve görmeye başlar. Uzak ve yakındaki nesnelere ulaşmaya çalışır. Renkleri de yavaş yavaş ayırt etmeye başlar.  

6 Aylık Bebek Hangi Oyuncaklardan Hoşlanır?

  • Bebeğinizin dokunma ve işitme duyularını geliştiren oyuncakları tercih edin
  • 6. ayda müzikli, sesli oyuncaklar alın. 
  • Yumuşak plastik oyuncaklar özellikle suyla oynarken, banyo yaparken hoşuna gidecektir. 
  • Kumaş kitaplar bebeğinizin dokuları hissetmesine katkı sunar.  
  • Bebeğinizi emeklemeye teşvik eden hareketli oyuncakları alabilirsiniz.
  • İnce ve kaba motor hareketlerini geliştirmesine yardımcı olan üst üste dizilen küp ya da halkalar bebeğinizin ilgisini çekebilir. 
  • Ce-e gibi oyunlardan bebeğiniz çok hoşlanacaktır.  

6 aylık bebek nasıl beslenmelidir?

6. ayda ek bebeğiniz için hala en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütünü ana öğün olarak düşünülmeli ve ek gıdaları ara öğün olarak planlanmalısınız. Ek gıdaya geçiş sürecini Cici Doktorum Şubat ayı sayısında ayrıntılı olarak anlatacağım. 

 6 Aylık bebek ne kadar uyur?

Bebekler rutinlerden çok hoşlanır ve kendilerini güvende hissederler. Bu nedenle onları mümkün olduğu kadar aynı saatlerde beslemeye ve uyutmaya çalışın. Bu konu, bebeğinizin biyoritmi açısından da önemlidir. Artık gece çok daha uzun uyuyacağı için siz de daha fazla dinlenebileceksiniz. Ancak gündüz saatlerinde Uyku süresi kısalmaya başlayacak. Çünkü etrafında keşfedilmeyi bekleyen bir dünya olduğunu fark edecek.

Bebeğinizin dişleri bu aylarda çıkmaya başlayabilir. Bu da huzursuzluğa ve gece sık sık uyanmasına neden olabilir. 

6 aylık bebek beslenmek için gece uyandırılmalı mı?

Midesi büyüyerek daha uzun süre tok kalmaya başlayan bebeğinizin gece beslenmesi, bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılmalıdır. Dolayısıyla eğer bebek uyanmıyorsa beslenme yapılmayabilir. Büyüme hormonu, gece uyku sırasında salgılanır. Bu nedenle bebeğinizin özel bir sorunu yoksa kesintisiz uyuyarak büyümesini desteklemek için gece beslemek için uyandırmayınız.

Bebeklere 6. ayda hangi aşılar yapılır?

Sağlık Bakanlığının aşı takviminde 6. ayda Hepatit B ve Karma aşının (DBT-IPV) 3.dozları ve ağızdan çocuk felci aşısının ilk dozu yapılır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search