Çocuğunuzun Odası Güvenli mi?

Çocuk odalarında düzen ve güvenlik çok önemli bir konudur. Bebeklikten başlayarak ergenliğe gelinceye kadar ihtiyaçları değişeceğinden düzeni de beraberinde değişecektir. Yaşını, ihtiyaçlarını ve güvenliğini göz önünde bulundurarak dizayn edilmelidir. 

Güvenli Çocuk Odaları İçin Püf Noktaları 

● Çocuk odalarını öncelikle çocuklarımızın yaşam alanı olarak planlamamız gerekmektedir. Zorunlu olmadığı sürece ütü odası, çamaşır kurutma odası gibi ikinci bir amaç için kullanılmamalıdır. Eğer kullanılma zorunluluğu doğarsa, iş bittikten sonra kaldırılmalıdır. 

● Prizlerde güvenlik koruma kapakları olmalıdır. Mecbur kalınmadıkça bebek odasının prizlerinde elektrikli aletler bırakılmamalıdır. Bırakılması durumunda çocukların ulaşamayacağı durumlar sağlanmalı veya devamlı gözetim altında tutulmalıdır. 

● Bebek karyolasının avize altında olmamasına veya avize bağlantılarının sağlamlaştırılmış olması önem verilmelidir. 

● Duvarda bulunan ayna, çerçeve vb eşyalar kapalı kanca vidalar ile sabitlenmelidir. 

● Dolapların kolayca devrilmemesi sağlanmalı ve duvara sabitlenmiş olmalıdır. Dolap üzerine sarsıntıda düşebilecek eşyalar konulmamalıdır. 

● Dolap içindekilerin, çekmecelerin ve çekmece içindekilerin üzerine düşmemesi hatta ellerini ve parmaklarını sıkıştırmaması için çocuk kilitleri 

kullanılmalıdır. Dolap kapakları aynalı olmamalıdır. 

● Mobilyaların köşelerine, kazalara karşı dayanıklı hale getirmek üzere konan köpüklü sünger ve benzeri malzemeden yapılmış koruyucuların, çeşitli sebeplerden yerlerinden çıkması söz konusu olabilir. Çocukların bunlarla oynayıp, ağzına alarak boğulma riski yaşayabilecekleri için sık sık kontrol edilmelidir. 

● Dolap komidin gibi eşyaları alırken kulplarının sivri ve köşeli olmamasına dikkat edilmelidir. İyi monte edilmesi sağlanmalı, zaman zaman gevşeyip gevşemediği kontrol edilmelidir. Yutma riski olabilen küçük kulplar tercih edilmemelidir. 

● Bebek karyolası alırken parmaklık yüksekliğinin 50 cm den az, aralıklarının da 6 cm den fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Çocuklarda kafanın sıkışması sık rastlanan bir durumdur. Çocuğun boyu 89 cm’e ulaşıncaya kadar parmaklıklı karyoladan vazgeçilmemelidir. Yataktan düşme, kaza sıralamalarında ilk üç sıradadır. 

● Bebek karyolaları üzerinde sürekli hareket edip tırmanacağından, konstrüksiyonu güçlü olan tercih edilmelidir. 

● Yatak seçiminde antibakteriyel, %100 doğal lateksten imal edilen kolay yanmayan yataklar kullanılmalıdır. 

● Bir yaşından küçük bebekler için boğulmalara sebep olacağından asla yastık kullanılmamalıdır. 

● Karyolaların yanlarına konan parmaklık koruyucuları boğulmaya sebep olacağından sert olmalıdır.

● Karyola baş-kenarı ve yatak arasına yüzünün girip boğulmasını önlemek için, arasındaki boşluk 2-3 cm den fazla olmamalıdır. 

● Çocuğun boyu 89 cm yi geçtiğinde karyolanın yerden yüksekliği 61 cm den fazla olmamalıdır. Erişkin yatağına geçildiği takdirde yatağın her iki yanına da mutlaka düşmeyi önleyen özel çocuk güvenlik bariyeri kullanılmalıdır. Bariyerlerin keskin kenarları, çıkıntıları ve küçük parçaları olmamalıdır. Bariyerler şişme yatakta ve su yatağında kullanılmamalıdır. 

● Eğer zorunlu değilse, ranza yerine birbirinden ayrı konulmuş iki yatak kullanılmalıdır. 

● Pencereler çocukların tek başına açamayacağı biçimde olmalıdır. Önünde sandalye komidin veya üzerine çıkıp pencereye kolay ulaşabileceği hiç bir şey bulunmamalıdır. 

● Odadaki pencerelerin camlarında pervaz yüksekliği 150 cm altında olan tüm pencereler için 10 cm fazla açılmasına izin vermeyecek şekilde olmalıdır. Gerektiğinde yetişkinlerin açabileceği çocuk pencere kilidi kullanılmalıdır. 

● Çocuk odasına 90 cm yüksekliğinin altında eşya ve mobilya alırken köşe ve kenarlarının yuvarlak olmasına dikkat edilmelidir. Mümkün olmadığı durumlarda yumuşak köşe koruyucular yapıştırılmalıdır. 

● Oda kapısının çocuk oyun oynarken gözlenebilmesi için açık veya en azından yarı açık olmamalıdır. Kapı arkasına devrilebilecek herhangi bir eşya konulmamalıdır. 

● Oda kapıları bir kısmı veya bütünü cam olarak tasarlanmış ise lamine veya temperli cam hatta pleksiglas tercih edilmelidir. Mümkün olmadığı durumlarda kırılsa bile dağılmasını önleyen cam güvenlik filmi yapılmalıdır. 

● Oyuncaklar çocuğun yaşına uygun seçilmeli CE,TSE gibi kalite standartları aranmalıdır. Bebeklerin yutmayacakları parçalar tercih edilmelidir. 

● Bebeklerinin emziklerinin ipleri çocukların boynuna dolanmayacak uzunlukta olmasına özen gösterilmektedir. 

● Halı ve kilimlerin kaymasını önlemek için, bunların altına özel kaymayı önleyen malzemeler kullanılmalıdır. 

● Üzerine düşmesini ve yanmasını engellemek için radyator ve soba gibi ısıtıcıların önüne, özel güvenlik bariyeri konulmalıdır. ● Bebeklerin, oyuncaklarının bulunduğu sandıklar kolay ulaşabilecekleri bir yerde ve kapaksız olmalıdır.

Start typing and press Enter to search