Dalış Sporu ve Çocuklar

Hangi çocuk suyu, denizi ve yüzmeyi sevmez ki? 

Bebeklikten itibaren deniz ve deniz canlılarına ilgi duyan çocukların büyüme evresinde, denizin üstü olduğu kadar altındaki yaşama da merak duyması kaçınılmazdır. İlk aşamalarda şnorkel ile bu meraklarını gidermeye çalışmak isteseler de daha derinleri merak edenler çocuklar için dalış sporu son derece ilgi çekicidir.

Derin bir nefes alın ve gelin bu büyülü dünyayı birlikte yaşayalım. 

Eğer 14 yaşını doldurdu iseniz, yüzme biliyor ve sağlık açısından dalışa engel bir durumunuz yok ise sizde bu büyülü dünyaya katılabilirsiniz.

Peki çocuklar bu hayali nasıl gerçekleştirebilir?

  • Çocuğunuz 14 yaşını doldurduysa,
  • Yüzme biliyorsa,
  • Herhangi bir sağlık sorunu yoksa 1* dalıcı kursuna başlayabilir. 

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu

Ülkemizde sportif dalışlar ve buna bağlı eğitimler 1980 yılında kurulan ve 2004 yılında isim değişikliği ile bugünkü adını alan Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) tarafından yönetilmekte ve denetlenmektedir. Tüplü dalış konusunda federasyonumuz CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques) yani Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonuna bağlı olarak çalışmaktadır. Bu sayede ülkemizde verilen dalış sertifikaları tüm dünyada geçerli olmaktadır. 

Dalış eğitimi 6 temel seviyeden oluşmakta

TSSF/CMAS dalış sistemi 6 temel seviyeden oluşmakta olup her seviye belli eğitimler neticesinde ulaşılan bröveler ile sertifikalanmaktadır. Söz konusu brövelerin ilk üç seviyesi dalıcı (1*dalıcı, 2*dalıcı, 3*dalıcı), diğer üç seviyesi ise eğitmenlik (1*Eğitmen dalıcı, 2*Eğitmen dalıcı, 3*Eğitmen dalıcı) seviyeleridir. 

Dalış eğitimi çocuğa ne sağlar?

  • Bu eğitim ile çocuğunuz büyülü bir dünyanın kapılarını aralayacak, 
  • Vazgeçemeyeceği bir aktivitenin bilinçli ve sertifikalı bir takipçisi olacak,
  • Bu eğitimler ile su altında emniyetli ve sağlıklı dalışlar yapmayı öğrenecek,
  • Çocuğunuz aynı zamanda çevreye saygılı birer dalıcı olacak,
  • Denizlerimizin altında yatan kültürel ve doğal varlıklarımıza nasıl sahip çıkacağını da öğrenecek,
  • Dalış teorik eğitimi fizik, matematik ve doğal bilimleri de içerdiği için çocuğun zihinsel gelişime katkıda bulunabilir.

Eğitim sonunda çocuğunuz artık yanında minimum 3* bröveli bir dalıcı ile maksimum 18 mt. derinliğe kadar dalış yapabilecek bir dalıcı olabilir. 

18 yaşını geçenler 3* dalıcı olabilir

1*dalıcı olduktan sonra 20 kayıtlı dalış gerçekleştiğinde 2*dalıcı kursuna başlamaya hak kazanılır. Bu kursun da teorik ve pratik eğitimleri sonrasında artık 2*dalıcı olarak dalış eşi ile beraber 30 mt. derinliğe kadar dalışlara başlanabilir. (2*dalıcı olduktan sonra artık yeni başlayanlara da grup liderliği yapmak için 3*dalıcı olabilir ya da ilk defa suya girenler ile seviyelerini yükseltmek isteyen deniz sevdalılarını eğitmek için sırasıyla 1*dalış eğitmeni, 2*dalış eğitmeni ve son aşamada da 3*dalış eğitmeni sertifikalarıyla dalış kariyeri ilerletilebilir.

Dalış kariyeriniz boyunca her sertifika düzeyinde yeni bilgiler öğrenerek sualtını daha fazla tecrübe edebilirsiniz. Dalış sayınız ilerledikçe de farklı canlı türlerini, farklı batıkları ve farklı sualtı ekosistemini deneyimlemiş olacaksınız.

Tüplü Dalış Tehlikeli Midir?

Bu sorunun arkasında aslında iki temel korku yer almaktadır. Birincisi izlediğimiz JAWS filmlerinin etkisi ile su altı canlılarından olan korkumuz diğeri de dalış ile özdeşleşen aslında deniz seviyesinden daha düşük basınçlara çıkan pilotlarda, belirli bir süre yüksek basınçlara maruz kalan ve daha sonra normal atmosfer basıncına dönen basınçlı tünel işçilerinde de görülme riski olan halk arasında vurgun denilen dekompresyon hastalığıdır (DH). Her iki korkunun da yersiz olduğunu özellikle belirtmek isterim. 

İlk olarak; sualtı canlıları ile ilgili olarak su altındaki yaşam kendi döngüsü içerisinde devam eder. Bizler bu döngüye dahil olduğumuzda herhangi bir canlıyı rahatsız etmediğimiz sürece bizlere zarar verme potansiyelleri bulunmamaktadır. Bu canlılar kendilerini korumak ya da besin piramidi içinde olunduğunda ancak zararlı olurlar ve bizlerde hiçbir canlıya dokunup rahatsız etmediğimiz sürece, besin piramitleri içinde de olmadığımızdan bize bir zararları olmamaktadır.

Halk arasında vurgun denilen dekompresyon hastalığı nasıl olur?

Vurgun veya dekompresyon hastalığı, kısa sürede yüksek basınçlı bir bölgeden alçak basınçlı bir bölgeye geçilmesi nedeniyle vücutta gaz kabarcıklarının oluşması sonucu ortaya çıkan gaz embolizmidir. 

Vurgun (DH) konusunda dalıcıya, eğitim sürecinde yapması gerekli derinlik/zaman hesaplamaları ve uygulaması gerekli dalış kuralları sıkı sıkıya yetkili dalış merkezi tarafından anlatılır. Sonrasında ise yine yetkili dalış merkezinin gözetiminde kurallarına uygun olarak yapacağınız dalışlar ile dalışınızı tamamlamış olursunuz.

Özetle; dalış, kurallarına uyulduğu sürece güvenli bir aktivitedir. Tüm eğitim süresince bu kurallar anlatılır ve bu kurallarında asla esnetilemeyeceği sertifika adaylarına net bir şekilde öğretilir. Bu şekilde de keyifle ve bol bol anı biriktirerek bu büyülü dünyayı birlikte keyfetmiş oluruz. 

Ülkemizde ve Dünyada Dalış Noktaları

Üç tarafı denizlerle çevrili bu güzel vatanımızın her karış toprağı gibi denizleri de ayrı bir cennet köşesidir. Çanakkale’de 1.Dünya savaşından kalma batıklar, Ayvalık’ta KIRMIZI MERCANLAR, Kaş, Bodrum, Karaburun başta olmak üzere doğal ve yapay resifler ile ülkemiz kuzeyinden güneyine kadar her bölgesi ayrı bir dalış noktasıdır. 

Dünyamızın ¾ ünün sularla kaplı olduğunu düşünür isek dünya üzerinde birçok dalış noktası da biz dalgıçları beklemektedir. Nesilleri git gide azalan mercanlar ve köpek balıklarını görmek, değişik tür sualtı canlıları ile dalmak ve eşsiz resiflerde kendinizi bir sonsuzluğa bırakmak için Mısır (Sharm El Sheikh, Kızıldeniz), Endonezya (Raja Ampat, Bali), Filipinler, Malezya, Maldivler, Küba, Meksika, Ekvator (Galapagos Adaları) ve niceleri siz sualtı severleri karşılamak için hazırlar. 

Mutlu ve Islak Kalın…

Murat BÜYÜKAYDIN

Kırmızı Mercan Sualtı Sporları Kulübü Başkan Yrd.

TSSF/CMAS 2* Dalış Eğitmeni

cici doktorum diyor ki…

Neden dalış eğitimi 14 yaş sonrası başlıyor?

*Birçok kuruluş çocukların 8 yaşından itibaren havuzda, 10 yaşından sonra ise açık denizde dalış yapmalarına izin veriyor.

* Çocukların östaki boruları henüz gelişmekte olduğundan küçük, yassı ve yatay uzanıyor. Bu durum küçük çocuklarda kulaktaki basıncı eşitlemeyi zorlaştırdığı gibi suyun kulak kanallarında tıkanıp enfeksiyona yol açmasına da neden olabilir.

* Çocuklarda sağ/sol kalp arasında bulunan ve çoğu zaman gelişim sürecinde kapanan Patent Foramen Ovale (PDA) adı verilen açıklık, küçük çocuklarda dalış sırasında açılma tehlikesi taşır. Çocuk büyüyünce bu risk ortadan kalkar.* Çocukların dalış sırasında gelişebilecek tehlikelerini kavrayabilmeleri ve eğitimde aldıkları bilgileri uygulamaya sokabilmeleri için Somut İşlevsel gelişimini tamamlamış olmaları gerekir. Bu gelişim ise 7 ila 11 yaş arasında başlar. Dalış sporuna başlangıç yaşını belirleyen önemli bir faktör de budur.

Cici doktorum diyor ki!

Neden dalış eğitimi 14 yaş sonrası başlıyor?

Birçok kuruluş çocukların 8 yaşından itibaren havuzda, 10 yaşından sonra ise açık denizde dalış yapmalarına izin veriyor.

 Çocukların östaki boruları henüz gelişmekte olduğundan küçük, yassı ve yatay uzanıyor. Bu durum küçük çocuklarda kulaktaki basıncı eşitlemeyi zorlaştırdığı gibi suyun kulak kanallarında tıkanıp enfeksiyona yol açmasına da neden olabilir.

 Çocuklarda sağ/sol kalp arasında bulunan ve çoğu zaman gelişim sürecinde kapanan Patent Foramen Ovale (PDA) adı verilen açıklık, küçük çocuklarda dalış sırasında açılma tehlikesi taşır. Çocuk büyüyünce bu risk ortadan kalkar.

 Çocukların dalış sırasında gelişebilecek tehlikelerini kavrayabilmeleri ve eğitimde aldıkları bilgileri uygulamaya sokabilmeleri için Somut İşlevsel gelişimini tamamlamış olmaları gerekir. Bu gelişim ise 7 ila 11 yaş arasında başlar. Dalış sporuna başlangıç yaşını belirleyen önemli bir faktör de budur.

2 Derece Dalgıç Eğitmeni

Start typing and press Enter to search