Sorular ve Cevaplarla 9 Aylık Bebeğin Özellikleri
9. ay, bebeğiniz için yeni bir oyun dönemidir. Bu sırada da denediği her beceri ve yeni şey sırasında anne-babasına bakar, tepkilerini ölçer. Anne-babasının onayına ve desteğine ihtiyaç duyar.
Bu ay anne-babası yanında olmadığı zamanda da var olduğunu bilir, onların yokluğunda huzursuzlanır, gelmelerini ister.
Bu dönemde anne-babanın destekleyici tavrı bebeğin gelişmesi, bağımsızlığını kazanması ve özgüvenini geliştirmesi için çok önemlidir.
9 Aylık bebeğin mental ve motor gelişimi nasıldır?
- Emekleyebilir.
- Ellerini çırpabilir.
- Yüzüstü yatarken oturur pozisyona geçebilir.
- Tutunarak ayakta durabilir.
- Tutunarak adım atabilir.
- Sürünme yeteneği iyice gelişmiştir.
- Bardağından suyunu, sütünü kendisi içebilir.
- Küçük objeleri iki parmağı ile tutabilir.
- İki elinde aynı anda farklı nesneler tutabilir.
- Ellerini kullanarak iki küpü birbirine vurabilirler.
- Ulaşmak istediği oyuncağını almak için uğraşmaya başlar.
- Yabancı korkusu bu ay da devam eder.
- Çoğu bebeğin ön ve yan kesici dişleri çıkar.
- Bay bay anlamına gelen el sallama hareketi yapar.
- Topu ileriye doğru yuvarlayabilir.
- Hayır dediğinizde durabilir.
- Bebek bu dönemde artık tek adımlık komutları ve jestleri (“bardağı ver”, “elimi tut”, “topu at” vb. gibi) anlayarak anne ve babaya yanıt verir.
- İsteklerini ağlama dışında başka yollara başvurarak da ifade edebilir.
Evinizi Nasıl Güvenli Hale Getirebilirsiniz?
Keşfetmeye meraklı bebekler evde olası tehlikelere de açıktır. Ancak basit birtakım önlemler alarak tehlikenin önüne geçebilir ve evinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz. Sayfa???
Bebeğiniz emeklemiyorsa bu bir sorun mudur?
9. ay, bebeğinizin emeklemesi için geç kalınmış bir zaman değildir. Öte yandan bebeğinizin emeklemesi şart değildir. Sizin bebeğiniz de emeklemeden yürüyen bebeklerden biri olabilir.
Bebeğinizi bu aylarda emeklemesi için evde yere temiz bir battaniye, halı serip yüzükoyun yatırıp karşısına geçin ve bebeğinizi yanınıza gelmesi için çağırın. İlgisini çekebilecek bir oyuncak ya da başka bir obje gösterip onu emeklemesi için motive edebilirsiniz.
Bebeğinizin emeklemiyor olması doğal gelişim sürecinin bir parçası olduğu gibi bir sağlık sorununa da işaret edebilir.
- Bebeğinizin emekleyebilmesi için kol ve bacak kaslarının gelişmiş olması ve kaba motor gelişiminin yeterli düzeye gelmesi gerekir. Bebeğiniz bu ayında emeklemiyorsa fiziksel olarak yeterli düzeye henüz gelmemiş olabilir.
- Ayına göre kilosu ortalamanın üzerindeyse hareket etmekte ve emeklemekte zorlanıyor olabilir.
- Bebeğiniz emeklemeye psikolojik olarak hazır ve hevesli olmayabilir.
- Bebeğiniz emeklemek için yeterince fırsat bulamamış olabilir. Sürekli mama sandalyesinde veya koltukta oturması bebeğinizin emekleme deneme yapmasını engellemiş olabilir.
- Nadiren ortopedik bir sorun nedeniyle bebeğiniz emeklemekte zorlanıyor olabilir.
9 Aylık Bebekte İşitme Yetisi Nasıldır?
9 aylık bebeğin derinlik algısı, emeklediği ve destek alarak ayağa kalkabildiği için gelişir. Böylece bir nesneyi uzak olsa da sesinden tanıyabilir. Aynı zamanda görme ve işitme duyusu da hızla geliştiği için etrafındaki sesleri daha iyi duyabilmek için sesin kaynağına ulaşmaya çalışır.
9 Aylık bebeğin dil gelişimi nasıldır?
9 aylık bebek duyduğu kelimeleri taklit etmeye başlar. Konuşuyormuş gibi sesler çıkarırlar. Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için onunla bol bol konuşun, şarkılar söyleyin, kitaplar okuyun. Vücuduna dokunarak organlarını isimlendirin. “Elini ver” “çak” gibi komutlar verin. Eğer bebeğiniz iki heceli anlamlı ses çıkardığında tepki verirseniz, o sesin anlamlı olduğunu düşünür ve sizi çağırmak için o sesi kullanabilir.
9 aylık bebek nasıl beslenmelidir?
9 aylık bebeğiniz için anne sütü hala ana besin kaynağıdır. Ancak anne sütünün verilemediği veya yetersiz kaldığı durumlarda mamayla desteklenebilir.
9 aylık bebeklerin yemek düzeni daha çok dişlerinin çıkması ile şekillenir. Isırma becerisi bu ayda gelişir ve kolay parçalanabilen yiyecekleri çiğnemeye başlar. Yemek yeme alışkanlığının kazanıldığı bu dönem zor ve ilgi isteyen bir süreçtir. Bunun için bebeğin büyüme eğrisine ve uyku düzenine göre bir rutin oluşturabilirsiniz. Ancak bu rutini, bebeğinize zorla uygulanmayın. Erken dönemde sağlıklı bir yeme düzeni sağlamak, başta obezite gibi birçok yeme bozukluğunu önlemek mümkündür.
9 Aylık bebek ne kadar uyur?
9 aylık bebekler günde yaklaşık 12-16 saat uyur. Bunun yaklaşık 9-12 saati ise gece uykusunu oluşturur. Elbette bebeğinizin ihtiyacına göre belirli bir uyku rutini uygulanmalıdır. Düzenli bir uyku düzeni onların sağlıklı gelişimi için kritik önem taşımaktadır.
Bu ayda bebekler genel olarak sabah 7 ve akşam 7 aralığında uyurlar. Gün içinde şekerleme türünde iki kısa uykunun olması da bebeğiniz için son derece faydalıdır. Bu dönemdeki diş çıkarma, büyüme atakları gibi gelişimsel süreçler uyku programını zaman zaman kesintiye uğratabilir.
9.Ayda bebeğimle hangi oyunları oynayabilirim?
Bebeğinizin bu ay oyun ve oyuncak oynayacak fiziksel becerileri yavaş yavaş kazanmaya başlar. Küçük parçaları parmakları ile tutabilir, atabilir ve kavrayabilir. Bebeğinizle oyun oynarken bol bol konuşun, etkileşim içinde olun. Bu size oyun oynayarak bebeğinizle müthiş bir iletişim ve bağ kurma fırsatı sağlayacaktır.
9. ayda bebeğinizle oynayabileceğiniz bazı oyunlara örnekler:
- Plastik bir kova, sepet ya da karton bir kutunun içine büyük renkli bloklar veya toplar koyup çıkarabilirsiniz.
- Oyuncaklarla kaybetme-bulma oyunu oynayabilirsiniz. Bir oyuncağını saklayıp onu bulmasını teşvik edebilirsiniz.
- Bu ayda bebek topla oynamayı sever. Bebeğinizin karşısına oturarak birbirinize top yuvarlayabilirsiniz.
- Aynanın karşısına geçerek mutlu, kızgın, üzgün gibi farklı yüz ifadeleri yapabilirsiniz. Böylece sizi taklit etmeyi ve yüz ifadelerinin anlamlarını öğrenebilir.
- Bebeğiniz sıralamaya başladıysa aktivite masaları, yürüme arkadaşı oyuncakları ile onu yürümeye teşvik edebilirsiniz.
Bebeklere 9. ayda hangi aşılar yapılır?
Sağlık Bakanlığının aşı takviminde 9. ayda herhangi bir aşı yoktur. Doktorunuzun tercihine göre meningokok aşılarının uygulaması yapılabilir.