Çocuk Spor ile Sokakta Oynarken Tanışır!
Sporun çocuk gelişimi üzerinde birçok olumlu etkisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Spor yapmak çocukların fiziksel olarak daha sağlıklı olmasına, koordinasyonlarının gelişmesine, kendilerine güvenlerini artırmalarına ve hatta sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bunun önemli bir nedeni, takım sporları gibi etkinliklerde çocukların birbirleriyle işbirliği yapması gerektiğidir. Ayrıca, çocuklar spor yaparken eğlenirler ve yeteneklerini keşfederler, bu da onları spor yapmaya teşvik eder. Spor, hem çocuklar hem de yetişkinler için önemli bir yaşam tarzıdır ve her yaşta yapılabilir.
Sporun temelini oluşturan sokak oyunları yani spor yapmak için paylaşımı öğreneceğimiz platform, günümüz de maalesef yok. Peki ne yapacağız? Sokağın kazandırdıklarını biraz konuşalım.
Sokak, çocukları eğlendirerek sosyal gelişimlerini destekler
Sokak oyunları, çocukların sosyal, fiziksel ve duygusal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu oyunlar, çocukların hayal güçlerini kullanarak yaratıcı ve eğlenceli senaryolar oluşturmalarına olanak sağlar. Aynı zamanda, çocukların bir arada oynayarak paylaşma, işbirliği yapma, problem çözme ve iletişim kurma gibi sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Sokak oyunları, çocukların hareketliliklerini artırarak fiziksel sağlıklarına da katkıda bulunur. Benliklerini oluşturmak birey olduklarını hissettirmek ve kararlarını aktarabileceği en güzel yer sokaktır. Bu nedenle, sokak oyunlarına olan ilgiyi canlı tutmak ve çocukların katılımını teşvik etmek çok önemlidir.
Sokak ebeveynlerin hakemlik yapmadığı bir platformdur
Sokak oyunlarının bir diğer önemli özelliği, çocukların bağımsızlıklarını ve özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olmasıdır. Bu oyunlar, özgürce karar verme, risk alma ve başkalarına önderlik etme becerilerinin öğrenilmesine katkıda bulunur. Ayrıca, sokak oyunları başka kültürleri kendi kültürleriyle karşılaştırmalarını ve farklılıkları kabul etmeyi öğrenmelerini sağlar.
Aileler sokakları tehlikeli buluyor
Günümüzde aileler, sokağın çocuklar için tehlikeli ve fayda sağlamaz bir mekân olduklarını düşündükleri için, çocuklarının sokak yerine evde oynamalarını, fiziksel aktivitelerini de okul yada spor merkezlerinde yapmasını tercih ediyorlar.
Ancak ekonomik olanakları ya da içinde bulunduğu sosyal çevre ne olursa olsun her çocuğun dış mekânda oyun oynamaya hakkı vardır. Bu bağlamda sokak mekânı içerisinde pek çok çeşitliliği ve sosyal ortamı barındırdığından içerdiği sorunlar çözüldüğü takdirde, çocuklar için ideal oyun alanları olacaktır.
Son olarak 4 yaştan itibaren çocukların kişilikleri oluşmaya başlar. Bu dönem benlik durumu ile yapabileceklerini keşfettikleri, neler yapıp yapamayacağını öğrendikleri, başardıkları zaman onun hazını tatmaya başladıkları bir dönemdir. Tüm bunların temeli çocuğun bedenini tanımasından geçer. Bunun için de toplum içinde bedenini konumlandırması gerekiyor. İşte bu süreç sokakta oynayarak başlıyor.
cici doktorum diyor ki..
Modernleşmenin ve endüstrileşmenin negatif etkileri en çok sokaklarda kendini hissettirmektedir. Unutmayın ki sokak çocuk için en doğal oyun alanıdır.
Peki sokakları çocuklar için yaşanabilir mekânlar haline getirmek için ne yapmak gerekir?
- Güvenlik sorunu çözülmelidir. Güvenlik ebeveynlerin çocuklarını sokağa bırakmamasında en önemli kısıtlayıcı faktörlerden biridir. Güvenlik denince hem trafikten kaynaklı yaşamsal tehlikeler, hem de yabancılardan kaynaklanan tehlikeler söz konusudur.
- Trafik sorunu çözülmelidir. Trafik çocukların kentteki oyun sınırlarının belirlenmesinde en önemli etkenlerden biridir. Motorlu araçların sayısının her geçen gün artması, yayaları sokaktan kopartan bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda ilk yapılması gereken trafik hızını düşürmektir. Burada amaçlanan çocukların trafik sorunlarıyla karşılaşmadan, parklara tek başlarına ulaşabilmesini sağlamaktır
- Sokaklar otopark olarak kullanılmamalıdır. Trafikten kaynaklı sorunlar her zaman hareket eden araçlardan kaynaklanmamaktadır. Evlerin önüne çok sayıda gelişigüzel park etmiş aracın sokakları işgal etmesi de çocukların oyun alanını kısıtlamaktadır. Çocuklar ve yayalar için ayrılan alanlar otopark olarak harcanmamalıdır
- Sokaklarda ve parklarda oyun alanları, koşma, spor yapma, toplu oyunlar gibi pek çok olanağa sahip özelleşmiş alanlar yapılmalıdır. Bisiklet ve yürüyüş yolları yanında bekleme ve dinlenme yerleri gibi özel mekânlarda düşünülmelidir.