Evdeki Hayvan Dostunuz ile Bebeğiniz Birlikte Nasıl Yaşayacak?

Bebek sahibi olduğunuz andan itibaren hayatınız oldukça değişti. Evin düzenini, uyku ve çalışma saatlerinizi, sosyal hayatınızı hatta beslenmenizi bile bebeğinize göre ayarlamaya başladınız. Peki ya yıllardır sizinle birlikte yaşayan evcil hayvanınız ne yapacak?

Evinizde bir evcil hayvan besliyorsanız, eve yeni bir bebeğin gelmesi ile hayvanın hayatı da en az sizinki kadar değişecektir. Hayvan dostunuz yeni ev kurallarına ve bebeğinize nasıl ayak uyduracak? Acaba bebeğinizi kıskanır mı? Bebeğinize zarar verir mi? Aklınızdaki tüm soruları size anlatacağım.

Bebekle hayvan dostunuz nasıl tanışmalı?

Önceden plan yaparak, bu tanışmanın stresini en aza indirebilirsiniz. Aynı zamanda bu planlama ile bebeğinizin güvenliğini de arttırabilirsiniz. 

İşte size bu önemli buluşmanın ipuçları:

Bebek doğmadan önce yapılması gerekenler: Sorunları, bebek doğmadan önce halletmek hayvanın yumuşak bir geçiş yapmasını, sizin de kafanızın rahatlamasını sağlar.

  1.  Evcil hayvanınızı bebek doğduktan sonra evin alacağı duruma benzer koşullara ve özellikle de evinizdeki yeni seslere yavaş yavaş alıştırın. Ağlayan bir bebeğin kaydını dinletin, sallanan sandalyede sallayın ve olumlu çağrışımlar yaratmak için evcil hayvanınıza bir ödül sunun.
  2. Hayvan dostunuz kendisine gösterilen ilginin azalmasına hazırlıklı olmalı. Bunun için eğer onunla çok fazla zaman geçiren biriyseniz, yavaş yavaş bu zamanı azaltmaya başlayın. Böylece tüm ilgiyi üstüne çekecek bebeğiniz eve geldiğinde hayvan dostunuz ilgisiz hissetmesin.
  3. Bebeği olan arkadaşlarınızı eve davet edin ki hayvan bebeklerin varlığına, kokusuna ve sesine alışsın. Bu süreçte siz de hayvan dostunuzun misafir bebeklerle arasındaki karşılıklı ilişkiyi yakından izleyin.
  4. Evcil hayvanınızı bebeğin eşyalarına ve bebek odasındaki mobilyalara alıştırın. Ancak bunu yaparken bazı sınırlar koymayı da unutmayın. Örneğin bebeğin beşiğine, alt değiştirme masasına veya bebeğinizin yatacağı herhangi bir yere atlamasına izin vermeyin. 
  5. Eğer bebek odası evcil hayvanınız için yasaklı bölgeyse, olup bitenleri görüp duyması için bebek odasına tel örgü benzeri bir kapı yaptırın.
  6. Oyuncak bir bebekle oyun oynayın. Elinizde kundağa sarılmış bir oyuncak bebekle evin içinde dolaşın. Hayvan böylece gündelik bebek koşuşturmacasına alışacaktır. Hatta oyuncak bebeği pusete koyup köpekle birlikte yürüyüşe çıkın.
  7.  Evcil hayvanınızın aşılarının güncel olduğundan emin olun.
  8. Evcil hayvanınızın  bebeğinizle kuracağı ilişkiyle ilgili kaygılarınız varsa bu konuda bir veteriner hekime danışın. 

Bebek doğduktan sonra yapılması gerekenler: 

  1. Henüz hastanedeyken eşinizle yada bir arkadaşınızla eve üzerinde bebeğin kokusu olan bir eşya gönderin ki hayvanınız onu koklayıp tanısın, alışsın.
  2. Hastaneden çıkıp eve ilk kez geldiğinizde bebeğinizi başkasının kucağına verin. Böylece hayvana sevgiyle kollarınızı açmak için elleriniz serbest kalmış olur.
  3. Evcil hayvanınızın sizin ve bebeğinizin yanında oturmasına izin verin. Ancak bunun için onu zorlamayın. 
  4. Bebeğin gelişinin olumlu bir şey olduğunu vurgulamak için iyi davranışlarını mutlaka ödüllendirin.
  5. Evcil hayvanınız ve bebeğiniz arasındaki her türlü etkileşimde  gözünüz hep üzerlerinde olsun.
  6. Mümkün olduğunca  hayvan dostunuzla bebek doğmadan önce yaptığınız günlük yürüyüşler vb rutin faaliyetleri sürdürmeye çalışın.  

 Evcil hayvan ile büyümenin çocuk gelişimine etkileri: 

  1. Çocuğun evdeki hayvan ile birlikte oyunlar oynaması, temas halinde olması, onunla birlikte koşuşturması onun fiziksel gelişimine olumlu katkı sağlar.
  2. Çocuğun hayvanın hareketlerini gözlemlemesi ve bir hayvanın duygusuna eşlik edebilmesi onun duygusal gelişimine yardımcı olur.
  3. Çocuğun hayvan ile birlikte gezmesi, sorumluluğunu alması, beslemesi çocuğun daha duyarlı bir kişi olmasına ve sosyalleşmesine olanak sağlar.
  4. Çocuğun hayvan sevgisi kazanması özgüvenli ve dışa dönük bir birey olmasına olanak tanır. 
  5. Hayvan sevgisini bilen bir çocuğun akranları ile iletişimi ve  kendisini ifade edebilmesi daha kolay olur.
  6.  Hayvan sevgisi ile büyüyen çocuklar akranlarına, büyüklerine, canlı ve cansız tüm varlıklara saygı duymayı ve sevmeyi öğrenirler. 
  7. Evcil hayvan ile büyüyen çocuklar diğer çocuklara göre kendilerini daha az yalnız hissederler.
  8. Çocuğun hayvan bakımını üstlenmesi onun sorumluluk duygusunun gelişimine katkı sağlar. 
  9. Çocuk evde evcil bir hayvanla beraber büyürse empati kurmayı öğrenir ve koşulsuz sevgiyi daha kolay kavrar.
  10.  Evde bir evcil hayvan olması aile içi iletişimin kuvvetlenmesine neden olur.

About Author /

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search