Eyvah! Emzirirken Gebe Kaldınız… Emzirmeye Devam Edebilir misiniz?

Eyvah!!!  Emzirirken gebe kaldınız… 

Ve o anda kafanızda bazı sorular belirmeye başladı.  

Gebeyken emzirmeye devam edip etmemek konusunda  kararsızsınız. Bu durumun gebeliğinize zarar vermesinden ya da  emzirme dönemindeki bebeğinizin bundan etkilenmesinden  korkuyorsunuz. Endişelenmeniz gayet normal. 

Anne ile yenidoğan bebeği arasındaki en güçlü bağlar emzirme  ile kurulur. Emzirmenin anne sağlığına, anne sütü almanın da  bebek sağlığına olan yararları tartışmasızdır. Fakat her anne de  olduğu gibi bebeğine yetememe duygu düşüncesi oluşmaya  başlar. Emzirme  döneminde gebe kalan anneler en çok “Emzirmeye devam  etmeli miyim?”, yoksa “Emzirmeye son vermem gerekir mi?”  sorularının cevabını ararlar.  

Genel olarak çevrenin de etkisi ile  gebeyken emzirmenin bebeğe zarar vereceği, bebekte sağlık  sorunlarına yol açacağı, hamile iken emzirmenin bebeği  zehirleyeceği görüşü yaygındır. Ayrıca anne karnındaki  bebeğinin de yeterli beslenemeyeceği, bebeğin erken doğacağı  veya düşük olacağı düşünülür. Bu nedenle anneler emzirme  döneminde gebe olduklarını öğrendiklerinde her iki bebeği  için de endişelenir. Ayrıca gebeliğin devamı, bebeklerinin sağlığı  ve kendi sağlığı açısından da riskler olup olmadığı konusunda da endişelenmeniz doğaldır. 

İşte size gebeyken emzirme konusunda en  sık merak edilen sorular ve cevapları: 

Gebeyken emzirmek gebelik açısından güvenli midir? 

Gebeyken emzirmek güvenlidir. Emzirme sırasında meme  uçlarının uyarılması sonucu oksitosin dediğimiz bir hormon  salgılanır. Bu hormon rahmin kasılmasına neden olan bir  hormondur. Buna bağlı olarak gebelik döneminde emziren  anneler emzirme sırasında rahim de hafif bir kasılma  hissedebilir. Ama 38. gebelik haftasına kadar bu hormonun  rahim üzerine ciddi bir etkisi yoktur. Yapılan pek çok çalışma da  emzirmenin erken doğum ve düşüğe neden olmadığını  göstermiştir. Bu nedenle erken doğum tehlikesi, kanama,  yüksek riskli gebelik, ikiz veya üçüz gebelik veya herhangi bir  sağlık sorununuz yoksa takip eden kadın doğum doktorunuz ile 

görüşerek gebelik süresince emzirmeye devam edebilirsiniz. Bazı kadın doğum uzmanları son aylara kadar emzirmeye  devam ederek son haftalarda emzirmenin kesilmesini önerebilir.  Ama gebeliğin son aylarına kadar emzirmeye devam  edilebildiği gibi doğuma kadar da emzirme sürdürülebilir. Hatta  doğum sonrası her iki çocuğunuzu da emzirebilirsiniz ki bu  emzirme ikiz bebeklerin emzirilmesinden oldukça farklıdır. Bu emzirme şekli tandem emzirme olarak  adlandırılır. 

Gebeyken emzirmek anne sağlığına zarar verir mi? 

Annenin gebeyken emzirmesi kendi sağlığı açısından bir risk  yaratmaz. Genel sağlığı yerinde ise hem emzirdiği bebeğini hem  de doğmamış olan bebeğini yeterli şekilde besleyebilir. Ama bu  süreçte mutlaka kendilerine iyi bakmaları gerekir. Çünkü bir  bebeğini emzirerek beslerken diğer bebeğini de karnında  büyüttüğünü unutmamalıdır. Bu nedenle öncelikle anne iyi dinlemeli,  bol sıvı almalı ve dengeli beslenmelidir. Ayrıca annenin  herhangi bir mineral vitamin eksikliği varsa doktoru ile  görüşerek mutlaka bu eksikliklerin takviye edilmesi gerekir.  Bunun dışında gebelik döneminde emziren annelerin meme  uçları biraz hassaslaşır. Buna gebelik hormonlarının etkisiyle  sütün azalması ve bu nedenle bebeklerin daha fazla emmesi de  eklenince meme uçlarındaki tahriş biraz daha artabilir. Gebe kadınların bu döneminde hormonların etkisi ile kendilerini  halsiz hissetmesi de çok sık karşılaşılan bir durumdur. Halsizliği azaltmak için fırsat buldukça dinlenmek, bol sıvı almak  ve dengeli beslenmek önemlidir. 

Gebelik sırasında emzirmek bebeğe zarar verir mi? Bebeği  zehirler mi? 

Öncelikle gebe annenin sütünün bebeğe zarar vereceği  görüşü kesinle doğru değildir. Yani gebeyken bebeğinizi  emzirmek bebeğe zarar vermez. Sadece gebelik sırasında  artan hormonların etkisi ile süt miktarında bir miktar azalma  olur. Bu durum gerek bebek gerek anne için stres yaratabilir.

Hatta annelerin bir kısmı sütünü bu nedenle kesmeyi bile  düşünebilir. Ama sütteki azalma bebeklerin sık sık emmesi ile  önlenebilir. 

Eğer bebeğiniz 1 yaşının altında ise süt miktarı  önemlidir. O yüzden emzirme düzeninizde hiçbir değişiklik  yapmadan bebeğinizi sık sık emzirmeye devam edin. 

Ama  bebeğiniz 1 yaş üstünde ise ek gıda ağırlıklı beslendiği için sütün  azalması bebeğinizi çok etkilemeyebilirler. Bu süreçte sütün  miktarı dışında sütün tadında da bir miktar değişiklikler olabilir. Bazı bebekler bunu fark eder ve sütü bırakmak ister. Ama çoğu  bebek tat değişikliğinden çok etkilenmez ve emmeye devam  eder. 

Gebelik döneminde sütün içeriği olgun süt şeklindedir. Gebeliğin son aylarına doğru süt içeriği kolostrum (ilk ağız sütü) haline döner. Kolostrum sütü  bazı annelerde 4. ayda bazı annelerde 8. aydan sonra başlar.  Emzirilen büyük çocuğun kolostrum sütünü alması doğal  laksatif etkisinden dolayı bazı çocukların hafif ishal olmasında neden  olur. Bunun doğal bir süreç olduğu unutulmamalıdır. 

Gebeyken emzirmek anne karnındaki bebeğin gelişimini  etkiler mi? 

Gebeyken emzirmenin anne karnındaki bebeğin gelişimini  etkileyeceği ve özellikle bebeğin yetersiz besleneceği endişesi  çok yaygın bir düşüncedir. Ama annenin dengeli ve yeterli  beslenmesi kesinlikle anne karnındaki bebeğin büyümesini  etkilemez. Yapılan çalışmalar ise gebelik süresinin tamamında  veya bir kısmında emziren annelerin bebeklerinin doğum  ağırlıklarının normal olduğunu göstermiştir. Bu nedenle özellikle  düzenli doktor kontrollü ve diyetisyen eşliğinde yeterli bir  beslenme planlamasının yapılması, gebelik boyunca anne  karnındaki bebeğin gelişiminin yakından izlenmesi yeterli olur. 

Gebeyken bebeğim emmeyi bırakacak mı? 

Gebelik döneminde emen bebeklerin %26’sının kendiliğinden  emmeyi bıraktığı görülür. Emmeyi bırakma sıklıkla sütün  içeriğinin hamileliğin son aylarına doğru ilk ağız (kolostrum)  sütü şekline dönmesi sonucu özellikle tat değişikliği yaşayınca  olur. Bazen de süt miktarındaki azalma nedeniyle yaşı daha  büyük olan bebekler sütü bırakma eğilimde olabilir.

Gebeyken bebeğimi sütten kesebilir miyim? 

Eğer emzirirken gebe kalırsanız emzirme konusunda farklı  duygular yaşamanız ve farklı şeyler hissetmeniz çok normaldir.  Çünkü her anne bu duyguları yaşar. Bazı anneler gebeyken  emzirmeye devam eder ve bu durumun kendilerini çok  etkilemediğini söyler. Bazı anneler ise emzirmeye devam  etmeye dayanamaz ve emzirmeyi kesebilir. İster emzirmeye  devam edin ister etmeyin, emzirmeyi kesmek için kendi  bedeninizden gelen sinyalleri izleyerek karar verin. Çünkü her  annenin kararı kendi doğrularını içerir.

Cici doktorum diyor ki…

Gebe kaldığınızda emzirmeye devam edebildiğiniz gibi doğum sonrası iki çocuğunuzu da aynı anda emzirmeye devam edebilirsiniz.

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search