Tandem Emzirme Nedir?
Planlı veya plansız, bebeğinizi emzirirken gebe kaldınız. İşte bu durumda annelerin aklına en çok: “Emzirmeye devam etmeli miyim?” ve “Doğum sonrası her iki bebeği nasıl emziririm?” soruları geliyor.
Bu soruların cevapları EVET!
Nasıl mı? Tandem emzirme metodu ile, yenidoğan bebeğinizle birlikte, iki yaş altı diğer bebeğinizi eş zamanlı emzirebilirsiniz.
Gebe iken emzirmek doğru mu?
Maalesef sadece bizim ülkemizde değil birçok ülkede gebeyken emzirmek, ne sağlık personelleri tarafından, ne de toplum tarafından desteklenmiyor. Anneler bu yüzden gebe kaldıklarında bebeklerini ani bir şekilde memeden kesmek zorunda bırakılıyor.
Oysa ki araştırmalar gebeyken emzirmeye devam etmenin, gebeliğin sonlanış biçimini ve bebeğin doğum kilosunu etkilemediğini göstermiştir. Gebelikte emzirmeye devam ederken sadece annenin beslenmesine normalden biraz daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir.
Gebe iken memedeki süt bebeği zehirler mi?
Gebeliğin genellikle ikinci 3 aylık döneminden itibaren (2. Trimester) olgun süt kolostruma dönüşmeye başlar. Kolostrumun tadı daha tuzludur ve yenidoğan bebeğin mekonyumu daha hızlı atmasına yardımcı olacak şekilde laktasif (yumuşatıcı) özelliktedir. Bu yüzden sütün kolostruma dönüşmesi ile beraber emen bebek daha sıvı formda kaka yapmaya başlayabilir. Buradan yola çıkarak bebeği gebe annenin sütünün zehirlediği inanışı yerleşmiştir. Ancak bu durumun bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Yine tadındaki değişiklik sebebiyle bazen bebekler kendi kendilerine emmeyi bırakabilirler. Ancak bu bebeklerin büyük bir kısmı doğum sonrası tekrar emmek isteyebilir.
Gebelikte emzirmek düşüğe neden olur mu?
Emzirmenin düşüğe sebep olduğuna dair ise herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Düşük riski genellikle gebeliğin ilk üç aylık döneminde zaten daha yüksektir. Kadın doğum uzmanınız özellikle “düşük riski var” demedikçe ilk 20 hafta emzirmenin herhangi bir sakıncası yoktur.
Gebelikte anne sütünde meydana gelen değişiklikler:
Gebe iken süt miktarında azalma görülmesi çok normaldir. Ancak bu durum bazı annelerde hiç yaşanmaz. Süt miktarının gebelik döneminde azalmasının sebebi, gebelik dolayısıyla artan progesteron hormonudur. Doğumla beraber progesteron hormonu seviyesi hızla düşer ve doğum sonrası süt miktarı tekrar normal miktarına döner.
Gebelikte anne sütünde meydana gelen değişiklikler ile, normal emzirmenin kademeli bir şekilde kesilmesi durumunda anne sütünde meydana gelen değişiklikler neredeyse aynıdır. Bu değişiklikler gebe annenin emzirmeye devam etmesinden veya emzirmeyi artırmasından bağımsız bir şekilde meydana gelir.
Gebelikte meme ucu hassasiyeti de anneleri emzirmekten soğutan sebeplerden biridir. Bu hassasiyet hamilelikte normaldir ve emzirmekten bağımsız olarak ortaya çıkar.
Emzirmek bebeğinizi sakinleştirmek için en kolay yoldur
Gebelik başlı başına yorucu ve hormonal değişiklikler sebebiyle bunaltıcı olabilirken, bunun yanında bir de bebek emzirmeye devam etmek annelere çok zorlayıcı gelebilir. Ancak emen bebeğinizin de emerek birden çok ihtiyacını giderdiği gerçeğini unutmamak gerek. Emzirmeyi erken sonlandırmak gebe olsanız da olmasanız da bebeğinizin ihtiyaçlarını ortadan kaldırmayacak. Emzirmek göze zor görünse de yatıp dinlenmeyi ve kolaylıkla bebeği sakinleştirmeyi sağlar. Genellikle kıymeti kaybedildiğinde anlaşılan şeylerden biri de emzirmenin konforudur.
Sağlıklı bir gebelikte emzirmeyi sonlandırma kararı tamamen size aittir
Gebeliğin herhangi bir döneminde annede kanama, erken doğum riski, düşük riski veya istirahat (hastanede veya evde) gerektiren bir durumla karşılaşırsa, bu noktada doktorunun tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Ciddi bir tıbbi zorunluluk yok ise emzirmeyi kesme kararı tamamen anneye ait olmalıdır. Hiç kimse bir anneyi emzirmek veya memeden kesmek konusunda baskı altına almamalıdır. Annenin bu konuda baskı altında vereceği karar ileride yaşayacaklarından pişmanlık duymasına sebep olabilir. Sebebi emzirmek olmasa dahi olası bir komplikasyonda anne verdiği karara kendisinin sebep olduğunu düşünerek suçluluk duyabilir.
Tandem emzirme yöntemi ile emziren annelere öneriler:
- Asla küçük bebeği büyük bebeğinizden gizli emzirmeyin. Bu durum büyük çocuğunuz ile aranızdaki güven bağına zarar verebilir ve onun küçük bebeği kabullenmesini zorlaştırabilir.
- Küçük bebeğiniz büyük bebeğin emdiği memeden emerse sulu olan ön sütü az aldığı için susuz kalabilir. Ancak bu durum memeler iki bebeğin emme ritmine alıştığında kaybolur. Zamanla ön süt son süt ayrımı kalmaz ve böyle bir sıkıntı yaşanma olasılığı da azalır.
- Küçük bebeğin çişli ve kakalı bezlerini çok dikkatli takip edin. Bu size bebeğinizin yeterince beslenip beslenmediğininin önemli bir göstergesidir.
- Küçük bebek her talep ettiğinde bekletmeden dolu olan memeden emzirin.
- Büyük bebeğinizi de her istediğinde memeye alın ve küçük bebekle beraber emmesi için teşvik edin. Bu paylaşım iki kardeşin aralarındaki bağı da güçlendirdiği gibi kardeş rekabetinin olumsuz etkilerini de en aza indirir. Büyük bebeğin kardeşine ve yeni düzene daha kolay adapte olmasını sağlar.
- Bebekler karışık olarak emzirildiğinde memelerin temizlenmesi gerekmez. Meme başı dokusunun kendi florası vardır ve çok sık yıkayarak bu flora bozulmamalıdır.
- Tandem emzirme ile iki bebeğinizi birden emzirirken, kendi beslenmenizi ve ihtiyaçlarınızı da göz ardı etmeyin. Aksi halde çok kısa sürede enerjiniz ve dayanma gücünüz tükenebilir.
Cici doktorum diyor ki…
İki çocuğunu birden Tandem emzirme ile emziren anneye çevrenin ve özellikle babanın desteği de çok önemlidir.