Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte çocuklar başta olmak üzere hepimiz, serinlemek için denize, havuza girmek için sabırsızlanıyoruz. Ama hem oyunlar oynamak hem de serinlemek için girilecek bu havuzlar aynı zamanda kulak iltihaplarının da sebebi olabiliyor.

İşte bu nedenle yaz aylarında en sık karşılaştığımız enfeksiyonların başında “external otit” diye bilinen dış kulak yolu enfeksiyonları geliyor. Bu enfeksiyonunun etkeni sıklıkla virüs, bakteri ve mantarlardır. Halk arasında genellikle bu enfeksiyonların havuzun kirli ya da mikroplu sularından kaynaklandığı düşünülür ama işin aslı pek de böyle değildir.

Dış kulak yolunun doğal bir koruma tabakası vardır

İnsan cildi, dış etkenlere karşı gözle görülemeyecek kadar ince bir koruyucu tabaka tarafından korunur. Bu tabakanın en önemli özelliği asit yapıda olmasıdır. Bu asit tabaka dış kulak yolumuzu da kaplar ve onu tüm dış etkenlere olduğu gibi mikroplara karşı da korur. Sanıldığı gibi herhangi bir mikrop dış kulak yolu cildine temas ettiğinde enfeksiyon yaratamaz, tabi eğer koruyucu tabaka sağlamsa.

Bir mikroorganizmanın hastalığa yol açabilmesi sadece ortamda olmasına bağlı değildir. Mikroorganizma ne kadar güçlü olursa olsun, vücudumuz sağlıklı ise hastalığın oluşması o kadar da kolay olmayacaktır. Ancak vücut savunması zayıf veya koruyucu bariyerler sağlam değilse etken kolaylıkla hastalığa sebep olabilir. Bu tüm organlarımız ve yaşayabileceğimiz her hastalık için aşağı yukarı böyledir. Derimizin üzerinde, bağırsaklarımızda, burun içinde ve ağzımızda da mikroorganizmalar bulunmaktadır. Bunlar bizim koruyucu doğal floramızı oluştururlar. İşte bu koruma tabakası sayesinde hemen enfeksiyon oluşmaz.

Kulak çubukları ile dış kulak yolunu temizlemek enfeksiyon riskini arttırır

Dış kulak yolunu örten deri, vücudumuzun diğer yerlerindeki deriden çok daha ince ve hassastır. Kulak çubukları kullanarak kulak içini temizlemek bu deri üzerinde mikro travma yaratır. Bu hasar, gözle görülemeyecek sıyrık ve çatlaklar şeklinde olabileceği gibi çok daha belirgin de olabilir. Kulak çubukları kulağın dışındaki kıvrımlar için üretildiği halde hatalı olarak kulak içine de kullanıldığı için, dış kulak yolunda en çok hasara yol açan araçlardır.

Tazyikli su ve havuz aktiviteleri de dış kulak yolunda travma etkisi yaratır

Duş alırken kulağımıza tazyikli su girmesi, şaka amaçlı kulağa su atılması, havuza atlama, derin dalışlar ve havuz içinde çok hareketli aktiviteler mikro düzeyde kulak yolu travmasına yol açabilir. Bu da doğal olarak dış kulak yolu enfeksiyonu riskini arttırır. 

Havuz temizliğinde kullanılan kimyasallar kulak içindeki koruyucu bariyeri bozar

Havuzun hijyenik olması, mikroplardan arındırılması için kullanılan ozon, bakır sülfat ya da yeni nesil kimyasallar da bu dış kulak yolunda travma etkisi yaratır. Bu kimyasalların hemen hepsi havuz suyunun pH derecesini yükseltir ve bazik bir ortam oluştururlar. Bu bazik ortam ise kulak yolunu örten asit özellikteki cildin en büyük düşmanıdır. 

Uzun süre havuzda kalmak dış kulak yolu enfeksiyonlarını arttırır

Uzun süre havuzda kalan ve buna bağlı dış kulak yolunun koruyucu tabakası zedelenen herkesin kulağında external otit gelişebilir. Bu hastalık, özellikle kulak girişinde dokunmakla oluşan aşırı hassasiyet ile başlayıp kulak şişliğine ve en sonunda da gece artan kulak ağrısına yol açan ve ciddi rahatsızlık yaratan bir enfeksiyondur. Yaz aylarında sık görülür, bunun da sebebi genellikle havuzlardır, hem de temiz olduğu düşünülen havuzlar!

Cici Doktorum diyor ki…

Havuz temizliğinde denetimsizce kullanılan kimyasal dezenfektanlar, en az kirli sular kadar sağlığa zararlıdır. 

KBB Uzmanı

Start typing and press Enter to search