Tandem Emzirme Nedir? 

Planlı veya plansız, bebeğinizi emzirirken gebe kaldınız. İşte bu durumda annelerin aklına en çok: “Emzirmeye devam etmeli miyim?” ve “Doğum sonrası her iki bebeği nasıl  emziririm?” soruları geliyor. 

Bu soruların cevapları EVET! 

Nasıl mı? Tandem emzirme metodu ile, yenidoğan bebeğinizle birlikte, iki yaş altı diğer bebeğinizi eş zamanlı  emzirebilirsiniz. 

Gebe iken emzirmek doğru mu?

Maalesef sadece bizim ülkemizde değil birçok ülkede gebeyken emzirmek, ne sağlık  personelleri tarafından, ne de toplum tarafından desteklenmiyor. Anneler bu yüzden gebe kaldıklarında bebeklerini ani bir şekilde memeden kesmek zorunda bırakılıyor.

Oysa ki araştırmalar  gebeyken emzirmeye devam etmenin, gebeliğin sonlanış biçimini ve bebeğin doğum kilosunu  etkilemediğini göstermiştir. Gebelikte emzirmeye devam ederken sadece annenin beslenmesine normalden biraz daha fazla  dikkat etmesi gerekmektedir. 

Gebe iken memedeki süt bebeği zehirler mi?

Gebeliğin genellikle ikinci 3 aylık döneminden itibaren (2. Trimester) olgun süt kolostruma  dönüşmeye başlar. Kolostrumun tadı daha tuzludur ve yenidoğan bebeğin mekonyumu daha  hızlı atmasına yardımcı olacak şekilde laktasif (yumuşatıcı) özelliktedir. Bu yüzden sütün  kolostruma dönüşmesi ile beraber emen bebek daha sıvı formda kaka yapmaya başlayabilir.  Buradan yola çıkarak bebeği gebe annenin sütünün zehirlediği inanışı yerleşmiştir. Ancak  bu durumun bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Yine tadındaki değişiklik sebebiyle bazen  bebekler kendi kendilerine emmeyi bırakabilirler. Ancak bu bebeklerin büyük bir kısmı doğum  sonrası tekrar emmek isteyebilir. 

Gebelikte emzirmek düşüğe neden olur mu? 

Emzirmenin düşüğe sebep olduğuna dair ise herhangi bir kanıt bulunamamıştır. Düşük riski  genellikle gebeliğin ilk üç aylık döneminde zaten daha yüksektir. Kadın doğum uzmanınız özellikle “düşük riski  var” demedikçe ilk 20 hafta emzirmenin herhangi bir sakıncası yoktur. 

Gebelikte anne sütünde meydana gelen değişiklikler: 

Gebe iken süt miktarında azalma görülmesi çok normaldir. Ancak bu durum bazı annelerde hiç yaşanmaz. Süt miktarının gebelik döneminde azalmasının sebebi, gebelik dolayısıyla artan progesteron hormonudur. Doğumla beraber progesteron hormonu seviyesi hızla düşer ve doğum sonrası süt miktarı  tekrar normal miktarına döner. 

Gebelikte anne sütünde meydana gelen değişiklikler ile, normal emzirmenin kademeli bir şekilde kesilmesi durumunda anne sütünde meydana gelen  değişiklikler neredeyse aynıdır. Bu değişiklikler gebe annenin emzirmeye devam etmesinden veya emzirmeyi artırmasından  bağımsız bir şekilde meydana gelir.  

Gebelikte meme ucu hassasiyeti de anneleri emzirmekten soğutan sebeplerden biridir. Bu  hassasiyet hamilelikte normaldir ve emzirmekten bağımsız olarak ortaya çıkar. 

Emzirmek bebeğinizi sakinleştirmek için en kolay yoldur

Gebelik başlı  başına yorucu ve hormonal değişiklikler sebebiyle bunaltıcı olabilirken, bunun yanında bir de  bebek emzirmeye devam etmek annelere çok zorlayıcı gelebilir. Ancak emen bebeğinizin de  emerek birden çok ihtiyacını giderdiği gerçeğini unutmamak gerek. Emzirmeyi erken sonlandırmak gebe olsanız da olmasanız da bebeğinizin ihtiyaçlarını ortadan  kaldırmayacak. Emzirmek göze zor görünse de yatıp  dinlenmeyi ve kolaylıkla bebeği sakinleştirmeyi sağlar. Genellikle kıymeti kaybedildiğinde  anlaşılan şeylerden biri de emzirmenin konforudur. 

Sağlıklı bir gebelikte emzirmeyi sonlandırma kararı tamamen size aittir

Gebeliğin herhangi bir döneminde annede kanama, erken doğum riski, düşük riski veya  istirahat (hastanede veya evde) gerektiren bir durumla karşılaşırsa, bu noktada doktorunun  tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Ciddi bir tıbbi zorunluluk yok ise emzirmeyi kesme kararı tamamen anneye ait  olmalıdır. Hiç kimse bir anneyi emzirmek veya memeden kesmek konusunda baskı altına almamalıdır. Annenin bu konuda baskı altında vereceği karar ileride yaşayacaklarından  pişmanlık duymasına sebep olabilir. Sebebi emzirmek olmasa dahi olası bir komplikasyonda anne verdiği karara kendisinin sebep olduğunu düşünerek suçluluk duyabilir.  

Tandem emzirme yöntemi ile emziren annelere öneriler: 

  1. Asla küçük bebeği büyük bebeğinizden gizli emzirmeyin. Bu durum büyük  çocuğunuz ile aranızdaki güven bağına zarar verebilir ve onun küçük bebeği kabullenmesini zorlaştırabilir.
  2. Küçük bebeğiniz büyük bebeğin emdiği memeden emerse sulu olan ön sütü az aldığı için susuz kalabilir. Ancak bu durum memeler iki bebeğin emme ritmine alıştığında kaybolur. Zamanla ön süt son süt ayrımı kalmaz ve böyle bir sıkıntı yaşanma olasılığı da azalır. 
  3. Küçük bebeğin çişli ve kakalı bezlerini çok dikkatli takip edin. Bu size bebeğinizin  yeterince  beslenip beslenmediğininin önemli bir göstergesidir. 
  4. Küçük bebek her talep ettiğinde bekletmeden dolu olan memeden emzirin.  
  5. Büyük bebeğinizi de her istediğinde memeye alın ve küçük bebekle beraber emmesi için  teşvik edin. Bu paylaşım iki kardeşin aralarındaki bağı da güçlendirdiği gibi kardeş  rekabetinin olumsuz etkilerini de en aza indirir. Büyük bebeğin kardeşine ve yeni düzene  daha kolay adapte olmasını sağlar. 
  6. Bebekler karışık olarak emzirildiğinde memelerin temizlenmesi gerekmez. Meme başı  dokusunun kendi florası vardır ve çok sık yıkayarak bu flora bozulmamalıdır. 
  7. Tandem emzirme ile iki bebeğinizi birden emzirirken, kendi beslenmenizi  ve ihtiyaçlarınızı da göz ardı etmeyin. Aksi halde çok kısa sürede  enerjiniz ve dayanma gücünüz tükenebilir. 


Cici doktorum diyor ki…

İki çocuğunu birden Tandem emzirme ile emziren anneye çevrenin ve özellikle babanın desteği de çok  önemlidir.

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search