Hipertansiyon İle İlgili Doğru Bilinen YanlışlarHipertansiyon İle İlgili 

Yüksek tansiyon hastalığı, dünyada her gün 50 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Hastane ortamında büyük tansiyonun 140 mmhg, küçük tansiyonun 90 mmhg üzerinde olması, ev ortamında ise 135-85 mmhg nın üzerinde olması yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastalığı için tanı koydurucudur. Kontrol altına alınamayan hipertansiyon, kalp yetersizliği, koroner arter hastalığı, böbrek yetmezliği, beyinde kanama ya da tıkanma sebepli inme, periferik damar hastalığı gelişimi ile ölüme ya da sakatlığa sebep oluşturmaktadır. Hipertansiyon oluşum nedeni  % 80-90 vakada bilinmemektedir. Ülkemizde yaşla birlikte hipertansiyon görülme sıklığı %30 dan %70 e kadar yükselmektedir. Hipertansiyonu olan hastaların %31 ‘i tedavi kullanmamaktadır.

Bu yazıda sizlerle, poliklinikte hipertansiyonu olan hastalardan sıklıkla duyduğum ve sıklıkla yanlış bilgiye sahip olunan konular hakkında bilgi paylaşımı yapacağım.

Hipertansiyonun Sebebi Kalptir

Hipertansiyon kalp değil damar sistemi hastalığıdır. Atar damar sistemini oluşturan damar yapısının bozulması damar kan basıncının bozulmasına neden olmaktadır. Yaşlanma, sigara kullanımı, obezite, diyabet hastalığı, strese maruz kalma, hareketsizlik, kan yağlarındaki yükseklik, ailesel nedenler sıklıkla sebeplerdir. Kalp tansiyonun tedavisiz kalması sonucu bozulan organlardan biridir.

Yüksek Tansiyon İlaçları Alışkanlık Yapar

Hipertansiyon kontrol altına alındığında hastanın ömrünün uzatılabildiği bir hastalıktır. Biz hekimler hastaya ilaç tedavisi yanında beslenme, egzersiz, stres kontrolü önerileri de sunarız. Ancak hastanın kan basıncı yüksekliğinin düzeyi ve ek hastalıklarının değerlendirilmesi sonucu ilaç tedavisi başlanır. Hipertansiyon süreğen bir hastalık olup damar yapısı bozulmaya devam ettikçe ilaç tedavisi devam etmek durumundadır,  bu ilacın alışkanlık yapmasından değil hastalığın ilerlemesinden kaynaklanmaktadır.

Tansiyon İlaçları Karaciğer ya da Böbreğe Zarar Verir

Tedavi başlayacağımız hastaların değerlendirmesini yapıp, organların ve ek hastalıkların durumuna göre kişiye özel tedavi seçimi yapılmaktadır. Böbrek yetmezliği olan hasta ile kalp yetmezliği olan hastanın ilacı farklı olduğu gibi 18 yaşındaki hasta ile 70 yaşındaki hastanın ilaç tedavisi farklıdır. Ek hastalığı olmayan hipertansiyon hastasının tedavisi organları korumaktadır.

Hiç Şikâyetim Yok, Tansiyonum Yıllardır Böyle İlaç Kullanmalı mıyım?

Hastanın şikâyetinin olmaması zarar görmediği anlamı taşımamaktadır. Hasta kan basıncı yüksekliğini algılamıyor olsa da vücudu zarar görmektedir. Dolayısıyla tedavi başlanmalıdır. Hastanın takibinde de hastanın şikâyetlerine göre değil, tansiyon takibine göre karar vermekteyiz. Tansiyonum yükselirse anlarım yaklaşımı doğru değildir.

Tansiyon İlacımı Arada Değiştirmek İyidir

Kan basıncı kontrolünü tam olarak sağlayan bir ilacın, gelişen ek sağlık problemi yoksa değiştirilmesine gerek yoktur. En az yılda 2 kez ziyaret etmeniz gereken hekiminiz gerekli ise ilacınızı değiştirecektir.

Tansiyonum Normale Geldi, İlacı mı Kesebilirim

Hipertansiyon tedavisi ile kan basıncı kontrol altına alındığında bu sıkla ilacın etkin olduğunun göstergesidir, ilacın kesilmesi halinde tansiyon tekrar yükselecektir. Tedavi kesilmemelidir.

Tansiyonumu Sarımsak ya da Limonla kontrol altına alabilirim

Sarımsak ve narenciye grubu gıdaların damar yapısını ve bağışıklık sistemini güçlendirme, anti kanserojen olma gibi pek çok faydalı etkisi vardır. Bu sebeple gündelik beslenmeye dengeli biçimde tüketilmeleri gerekmektedir. Ancak antihipertansif olarak ilaç yerine kullanımı kanıtlanmamıştır. Bu tür gıdalara güvenip tedavide geç kalmak zararlıdır.

cici doktorum diyor ki…

Ülkemizde 6–15 yaş arası çocuklarda hipertansiyon sıklığı %8,5–%15 dir.

İç Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search