Kızamık Vakaları Arttı

Covid 19 pandemisinde çocukluk aşılamalarının aksaması, aşıyı reddeden ebeveynler olması ve göçmen çocuklarının yeterli aşılanmaması nedenleriyle dünya genelinde kızamık vakaları artmıştır. Ülkemizde de kızamık hastalığı arttığı için Sağlık Bakanlığımız da çeşitli önlemler almaya başlamıştır. 

Kızamık nasıl bir hastalıktır?

Kızamık virüsün yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Yüksek ateş, cilt döküntüsü, öksürük, gözlerde iltihaplanma ve halsizlik gibi bulgulara yol açar. Kızamık virüsü solunum yoluyla bulaşır. Bulaşıcılık döküntü çıkmadan 4 gün önce başlar ve döküntüden 4 gün sonraya kadar devam eder. Kızamık hastalığı 1 yaşından küçüklerde, 30 yaşından büyüklerde, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve A vitamini eksikliği olan kişilerde ağır seyredebilir. 

Kızamığa bağlı hangi komplikasyonlar gelişebilir?

Kızamık olgularının ateşi 5 günden uzun sürerse kızamığa bağlı komplikasyonlar gelişmiş olabilir. Kızamığa bağlı bronşit, zatürre, ateşli nöbet, kızamık menenjiti, karaciğer iltihabı en korkulan komplikasyonlardır. Kızamık geçiren kişiler yıllar sonra ilerleyici bir nörolojik hastalığa ( SSPE) yakalanabilir.

Aşı çocuğunuzu kızamıktan korur!

Kızamıktan aşı ile korunmak mümkündür. Kızamık aşılaması 1963 yılından beri yapılmaktadır. Aşının koruyuculuğu 1. Dozdan sonra % 93, iki dozdan sonra % 97 ‘dir. Ülkemizde kızamık aşısı 12. Ayda ve 4 yaşında yapılmaktadır. Vaka artışları olduğu için son aylarda aşı şeması revize edilerek 9. Ayda ek doz aşı yapılmaya başlanmış ve toplam doz sayısı 3 olmuştur. 

Kızamık teması olunca ne yapılmalıdır?

Kızamık ile teması olan ve aşısı olmayan kişiler 72 saat içinde aşılanmalıdır. Kızamık aşısı canlı aşıdır, bu nedenle hamilelere ve bağışıklık sistemi sorunu olan kişilere kızamık aşısı yapılamaz. Bu kişiler kızamık olgusu ile temas etmişlerse 6 gün içinde kızamık antikoru ile tedavi edilmelidir. 

Sonuç olarak kızamık komplikasyonlarla seyredebilen ciddi bir enfeksiyondur. Aşılamanın düzenli yapılması birey ve toplum sağlığı için çok önemlidir. 

cici doktorum diyor ki…

2021 verilerine göre dünyada yaklaşık 25 milyon bebek en az bir doz kızamık aşısını kaçırmıştır. Tehlike büyük! 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yenidoğan ve Yoğunbakım Uzmanı

Start typing and press Enter to search