Sonbahar Mevsiminde Nasıl Beslenmeliyiz?
Yaz sona eriyor…Mevsim değiştikçe gün ışığı daha erken kaybolur, güneş ışığının yerini yağmurlar alır ve soğukların gitgide artıp renkli mayoların yerini sonbaharın kırmızı, sarı ve turuncu tonlarına dönüşen yaprakları almaktadır. Bu değişiklik bize öğünlerimizde renkli yiyeceklere yer vermenin önemini hatırlatıyor.
Tatil dönüşü “Akdeniz Diyeti”ini tercih edin
Tatil dönüşü işlerin yoğunlaşması ve okulların açılmasıyla birlikte oluşan yoğun tempo, hormonal olarak halsizlik, isteksizlik, mutsuzluk hissetmemize neden olur. Bunun sonucunda böyle dönemlerde daha fazla yeme eğilimleri görülebilir. Bu dönemde hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte fiziksel aktivite azalır. Azalan hareket ile birlikte kilonuzu kontrol altına alabilmek ve hastalıklara karşı güçlü bir savunma mekanizması oluşturmak için kırmızı et ve işlenmiş gıdalardan düşük olan Akdeniz ve bitki bazlı diyeti tercih etmelisiniz.
Sonbahar bir geçiş mevsimidir
Vücudumuzun önümüzdeki soğuk kış ayları için enerji toplama zamanıdır. Sindirim sisteminin işlevi genellikle sonbaharda yetersiz kalır. Gastrointestinal rahatsızlıklar yılın bu zamanında daha yaygın olarak görülür. Mevsim geçişlerinde özellikle sonbahar ve kış aylarında kuru cilt, kırışıklıklar,kaşıntı boğaz kuruluğu, kuru öksürük sonbahar aylarında daha belirgin ortaya çıkmaktadır.
Mevsim geçişlerinde su tüketimi önemli!
Kuruluğun önüne geçmek için bolca ılık su içilmelidir. Değişen hava sıcaklıkları nedeniyle susuzluk hissedilmeyebilir ancak vücut fonksiyonları için sıvı alımına dikkat edilmeli, günde ortalama 8-10 bardak su tüketilmelidir.
Koyu çay ve kahveler yerine günlük sıvı tüketimine ek olarak akciğerimize fayda sağlamak için bu soğuk günlerde bağışıklığı güçlendirmek adına nane,kekik,kuşburnu gibi serinletici ve nemlendirici keskin sonbahar çayları tercih edilebilir.
Kışa bağışıklık sisteminizi hazılayın
Boğazı yatıştırmak, bağışıklığı güçlendirmek ve kan dolaşımını hızlandırarak vücut ısısını yükselten antioksidan ve iltihap önleyici ılık suda bal,kişniş,rezene,tarçın,zerdeçal,kırmızı biber,soğan,zencefil gibi ılık nemlendirici besinleri ve baharatları öğünleriniz de tercih edebilirsiniz.
Sonbahar meyvelerini kuersetin açısından zengindir
Aynı zamanda,yazdan sonra kuruyan cildi nemlendirmek için su içeriği yüksek C vitamininden zengin gıdalar tercih edilmelidir.Sonbahar ayının meyve ve sebzelerinden kuersetin açısından zengin elma, armut,hurma,kamkat su içeriği yüksek besinlerdendir.
Kök sebzeler ve yeşil yapraklı sebzeleri sonbaharda bol tüketin
Sonbaharda enerji içeri ve aşağı hareket etmeye başlıyor, bu sebeple kök sebzeler gibi aşağı doğru hareket eden besinleri beslenmenize eklemelisiniz.Koyu yeşil yapraklı ve turuncu sebzeler antioksidan açısından zengin olduklarından vücudumuza çok fazla fayda sağlıyor.Beta karoten ve lif zengini havuç, patates ve pancar gibi kök sebzelerden yapılmış besinleri eklemek sonbahar döneminde metabolizmanızı hızlandırmaktadır.
Çorbalar sizi tok tutar
Geçiş mevsimi olması nedeniyle sindirimi daha kolay su içeriği yüksek vücudu nemlendirici ve yoğun iş temponuzda protein ve lif içeriği yüksek tuz içeriği düşük uzun süre tok tutan sıcak çorbalar ve sıcak yemekler tercih etmek kış dönemi için enerji rezervi oluşturur. Beyaz soğan ile kahverengi tahıldan sebzeli et suyundan yapılmış çorba tercihini bu dönemde yapabilirsiniz.
Kışa girerken D vitamini önemli
Yaz aylarına göre güneş ışınlarından yararlanma süresinin azaldığı bu dönemde, mutlaka D vitamini ve kalsiyum kaynaklarına özen gösterilmeli.Bağışıklık güçlendirici probiyotik kefir,omega 3’ten zengin (ALA) keten tohumu ilave edilmiş süt ve yeşil yapraklı sebzelerden kalsiyum kaynağı ıspanak tercih edilmelidir.
Sonbaharda depresyona girmemek için tahıl tüketmeyi unutmayın
B vitaminlerinin bu dönemde yeterli alınmaması mevsim geçişlerinde serotonin eksikliğine neden olarak kişilerde depresyon, anksiyete ve buna bağlı olarak kilo döngülerinde artış veya hızla azalmalar görülebilir.Bunu önleyebilmek adına tahıl grupları (esmer pirinç, tahıllı ekmek gibi) beslenmeye mutlaka eklenmelidir.
Her mevsim egzersiz şart!
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra ve hareketsiz kalmamak adına mevsim geçişinde sonbaharın havasını dengeleyebilmek için rahatlatıcı meditasyon ve/veya nefes egzersizleri gibi hareket çalışmaları mümkün olduğunca yapılmalıdır.Bu dönemde asla hareketsiz kalınmamalıdır.
Cici doktorum diyor ki…
İyi ve dengeli beslenme ile bağışıklık sisteminizi enfeksiyonlara karşı güçlendirin
–