Emzirme Döneminde Alkol Kullanmayın
EMZİRME DÖNEMİNDE ALKOL KULLANMAYIN!
Emziren anne alkol alabilir mi?
Alkol almak vücudumuza ve birçok organımıza geri dönüşümü olmayan zararlar vermekte ve hasarlar bırakmaktadır. Özellikle hamile olan anne adayları ve emziren anneler bu konuda oldukça dikkatli olmalı ve alkol almamaya dikkat etmelidir. Emziren annelerin bu dönemde, hem bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve gelişmesi, hem de annenin sağlığı için alkol almamaları gerekmektedir.
Alkol anne sütüne geçer mi?
Emzirme döneminde alınan alkol kana geçtiği gibi anne sütüne de geçer. Anne sütünde ki alkol miktarı ile kandaki alkol miktarı en geç bir saat içinde aynı oranda olur. Anne sütündeki alkolün temizlenmesi ise alınan alkole bağlı olarak 2-6 saat içinde gerçekleşir. Dolayısıyla bebeklerde bu durumdan olumsuz etkilenir. Hatta bebekler alkolden annenin etkilendiğinden daha fazla etkilenirler. Bu yüzden emzirme döneminde annelerin alkol kullanmaması önerilir.
Alkol aldıktan sonra emzirmek için kaç saat beklenmelidir?
Emziren anne alkol kullandıktan sonra en az 2-3 saat kadar bebeğini emzirmemeyi göze almalıdırlar. Emzirme döneminde alınan alkol, kandan anne sütüne aynı oranda geçebilir. Alkollü içeceğin alınmasından ortalama 30-60 dakika içinde, anne sütündeki alkol oranı en üst düzeyde olur. Bu süreçte annenin kanındaki alkol oranıyla anne sütündeki alkol oranı aynı seviyeye çıkar. Bu yüzden emzirme döneminde alkol kullanmak uzmanlar tarafından sakıncalı olarak kabul edilir.
Emzirme döneminde alkol kullanmanın zararları nelerdir?
- Emzirirken alkol alındığında annenin aldığı oranda alkol anne sütüne geçtiği için bebek de alkol almaktadır.
- Alkol kullanan kadının göğüslerinden gelen süt miktarı azalır.
- Alkol kullanımı ile memeden süt akışı zayıflar olur.
- Alkol alımı bebeğin sütü emme iştahını azaltır ve sütü emme süresinde kısalmaya yol açar.
- Alkol kullanan annenin sütünün kokusu ve tadı değişir. Bu nedenle bebekler emmeyi bile reddedebilir.
- Emzirme döneminde, lohusalıkta alkol kullanan annelerin bebeklerinde derin uyku hali, uyuşukluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
- Alınan alkolün etkisi azaldığı zaman, göğüslerde biriken sütün fazla gelmesi nedeniyle toplumda alkolün anne sütünü arttığı gibi yanlış bir inanış vardır. Aksine alkol anne sütünü arttırmaz ve herhangi bir faydası yoktur
Emzirme döneminde sürekli alkol kullanımının bebek üzerindeki etkileri:
Annenin emzirme süreci boyunca düzenli olarak alkol kullanmasının, uzun dönemde bebekte yaptığı etkiler üzerine farklı değerlendirmeler vardır. Yapılan araştırmalar annenin emzirme döneminde alkol almasının bebeklerdeki zihinsel ve motor fonksiyonlarında olumsuz etki yapabildiğini göstermiştir. Ancak bu etkiler kesin olarak ispatlanamamıştır.
Emziririken alkol alındığında alkolün anne sütünden tamamen temizlenmesi ne kadar sürer ?
Bu dönemde alınan alkol ne kadar az olsa da, anne sütündeki alkolün arınması için en az 2 saate ihtiyaç vardır. Bu süre annein kilosuyla, alkolün miktarıyla, içme hızıyla değişebilir. Alkol kullanımı fazla miktarda olursa, anne sütünden temizlenmesi 6 saate uzar. Alkolün anne sütünden daha hızlı arınması için, bol su içilmesi, kahve içilmesi, yürüyüş yapılması ve göğüslerdeki sütün elle sağılması gibi önlemler alınabilir.
Alkolün anne sütünden ne zaman kaybolacağı doğrudan alınan alkol miktarı ile yakın ilişkilidir. Bir bardak şarap ile rakının alkol oranı aynı olmadığı için ne zaman kandan ve anne sütünden temizleneceği konusunda kesin bir süre vermek yanlış olur. Ama genel anlamda bir bardak ve düşük alkollü bir ürün tüketilmesinden sonra 12 veya 24 saat sonunda alkolün tamamen kandan atıldığını varsaymak mümkün olur.