Emzirme Döneminde Alkol Kullanmayın

emzirme döneminde alkol kullanmayın

EMZİRME DÖNEMİNDE ALKOL KULLANMAYIN!

Emziren anne alkol alabilir mi? 

Alkol almak vücudumuza ve birçok organımıza geri dönüşümü olmayan zararlar vermekte ve hasarlar  bırakmaktadır. Özellikle hamile olan anne adayları ve emziren anneler bu konuda oldukça dikkatli olmalı ve alkol almamaya dikkat etmelidir. Emziren annelerin bu dönemde, hem bebeğin sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve gelişmesi, hem de annenin sağlığı için alkol almamaları gerekmektedir. 

Alkol anne sütüne geçer mi?

Emzirme döneminde alınan alkol kana geçtiği gibi anne sütüne de geçer. Anne sütünde ki alkol miktarı  ile kandaki alkol miktarı en geç bir saat içinde aynı oranda olur. Anne sütündeki alkolün temizlenmesi  ise alınan alkole bağlı olarak 2-6 saat içinde gerçekleşir. Dolayısıyla bebeklerde bu durumdan olumsuz etkilenir. Hatta bebekler alkolden annenin etkilendiğinden daha fazla etkilenirler. Bu yüzden emzirme  döneminde annelerin alkol kullanmaması önerilir. 

Alkol aldıktan sonra emzirmek için kaç saat beklenmelidir?

Emziren anne alkol kullandıktan sonra en az 2-3 saat  kadar bebeğini  emzirmemeyi göze almalıdırlar. Emzirme döneminde alınan alkol, kandan anne sütüne aynı oranda geçebilir. Alkollü içeceğin alınmasından ortalama 30-60 dakika içinde, anne sütündeki alkol oranı en üst düzeyde olur.  Bu süreçte annenin kanındaki alkol oranıyla anne sütündeki alkol oranı aynı seviyeye çıkar. Bu yüzden  emzirme döneminde alkol kullanmak uzmanlar tarafından sakıncalı olarak kabul edilir. 

Emzirme döneminde alkol kullanmanın zararları nelerdir?

  • Emzirirken alkol alındığında annenin aldığı oranda alkol anne sütüne geçtiği için bebek de alkol almaktadır. 
  • Alkol kullanan kadının göğüslerinden gelen süt miktarı azalır.
  • Alkol kullanımı ile memeden süt akışı zayıflar olur. 
  • Alkol alımı bebeğin sütü emme iştahını azaltır ve sütü emme süresinde kısalmaya yol açar. 
  • Alkol kullanan annenin  sütünün kokusu ve tadı değişir. Bu nedenle bebekler emmeyi bile reddedebilir. 
  • Emzirme  döneminde, lohusalıkta alkol kullanan annelerin bebeklerinde derin uyku hali, uyuşukluk gibi belirtiler  ortaya çıkabilir. 
  • Alınan alkolün etkisi azaldığı  zaman, göğüslerde biriken sütün fazla gelmesi nedeniyle  toplumda alkolün anne  sütünü arttığı gibi yanlış bir inanış vardır. Aksine alkol anne sütünü arttırmaz ve herhangi bir faydası  yoktur

Emzirme döneminde sürekli alkol kullanımının bebek üzerindeki etkileri: 

Annenin emzirme süreci boyunca düzenli olarak alkol kullanmasının, uzun dönemde bebekte yaptığı  etkiler üzerine farklı değerlendirmeler vardır. Yapılan araştırmalar annenin emzirme döneminde alkol almasının bebeklerdeki  zihinsel ve motor fonksiyonlarında olumsuz etki yapabildiğini göstermiştir. Ancak bu etkiler kesin olarak  ispatlanamamıştır. 

Emziririken alkol alındığında alkolün anne sütünden tamamen temizlenmesi ne kadar sürer ?

Bu dönemde alınan alkol ne kadar az olsa da, anne sütündeki alkolün arınması için en az 2 saate  ihtiyaç vardır. Bu süre annein kilosuyla, alkolün miktarıyla, içme hızıyla değişebilir. Alkol kullanımı fazla  miktarda olursa, anne sütünden temizlenmesi 6 saate uzar. Alkolün anne sütünden daha hızlı arınması  için, bol su içilmesi, kahve içilmesi, yürüyüş yapılması ve göğüslerdeki sütün elle sağılması gibi  önlemler alınabilir. 

Alkolün anne sütünden ne zaman kaybolacağı doğrudan alınan alkol miktarı ile yakın ilişkilidir. Bir bardak  şarap ile rakının alkol oranı aynı olmadığı için ne zaman kandan ve anne sütünden temizleneceği konusunda kesin bir  süre vermek yanlış olur. Ama genel anlamda bir bardak ve düşük alkollü bir ürün tüketilmesinden  sonra 12 veya 24 saat sonunda alkolün tamamen kandan atıldığını varsaymak mümkün olur. 

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search