Teknolojisiz Mümkün

Teknoloji hayatımızın önemli bir parçası ve günlük hayatta sürekli olarak kullandığımız telefon, tablet, bilgisayar vb. cihazlar hayatımızı kolaylaştıran araçlar olarak kabul ediliyor. Teknolojik aletlerin hibrit eğitim kapsamında da şüphesiz ki öğrenme yolculuğumuza kaynak yönetimi, zamandan ve mekândan bağımsız etkileşim ve erişim açısından katkısı da bir hayli büyük.

Teknolojik araçların hayatımızı kolaylaştırmalarının yanı sıra aşırı ve bilinçsiz bir şekilde kullanımı fiziksel ve zihinsel sağlığımız üzerinde de olumsuz etkileri olabileceği önemli bir unsurdur. Teknolojinin aşırı ve bilinçsiz kullanımının olumsuz etkilerini fark etmek ve bu alanda bilinçlenmek oldukça önemlidir. Özellikle çocuklar için doğru dengeyi bulmak, onların sağlıklı gelişimlerini desteklemek açısından kritik bir rol oynar. Bu noktada “Teknolojisiz Mümkün” demek, teknolojinin bilinçli kullanılmasının altını çizmek demektir. Bu kapsamda okullarda Teknolojisiz Mümkün zaman dilimlerinin olması, ebeveynlerin de desteğiyle Teknolojisiz Mümkün Aile günleri düzenlemek teknoloji ile kurduğumuz dengeli bağ adına ekosistem gerekliliklerimiz arasında olmalı.

Teknolojinin Olumlu Yönleri

Teknoloji, iletişim, eğitim, kişisel gelişim, eğlence gibi birçok alanda insan yaşamını kolaylaştırıcı bir roldedir. Bilgiye hızla ulaşma, bilgi paylaşımı, çalışma verimliliğini arttırma, kişiselleştirilmiş fırsatlar oluşturma, uzaktan çalışma imkânı sağlar.

Bilinçli Teknoloji Kullanımının Önemi

Teknolojik aletlerin aşırı ve bilinçsiz kullanımı sağlık problemlerine yol açmaktadır. Ekran süresinin kontrol edilmediği ve özellikle çocukların hangi uygulamaları kullandığına dair kontrolünün sağlanmadığı durumlarda güvenlik problemleri yaşanabilir. Çocukların teknolojik aletlerini sınırsız kullanmalarının sonucunda gerçek hayattan kopma, siber zorbalık, uyku problemleri ve bu problemlere bağlı gelişim gerilikleri, görme sorunları ve psikolojik problemler ortaya çıkabilmektedir. Ergenlik dönemindeki bireyler ise ailelerinden uzaklaştıkları ve akranlarına yakınlaştıkları bu dönemde teknolojik aletlerin bilinçsiz kullanımı sonucunda internet ortamındaki tehlikelere açık hale gelebilmektedirler. Sürekli olarak teknolojik aletleriyle vakit geçiren bireylerde sosyal ilişkiler zayıflayabilmektedir.

Dengenin Önemi

“Teknolojisiz Mümkün” demek, teknolojiyi tamamen hayatımızdan çıkarmak demek değildir. Tersine, teknolojinin bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğini vurgular. Ekran süresini sınırlamak, çocukların kullandığı uygulamaların içeriklerini bilmek düzenli aralıklarla mola vermek, ekran karşısında yemek yememek, aile üyelerinin birbirine zaman ayırmasını sağlamak, ev içerisindeki paylaşımı arttırmak, doğaya zaman ayırmak, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı korumak için önemlidir.

Ebeveynlerin Rolü

Ebeveynler çocukların teknolojiyi bilinçli kullanmalarını sağlamada etkin rol oynarlar. Çocuklarının hangi içerikleri kullandığını takip etmek, dijital ortamdaki tehlikeleri bilmek, kendi teknolojik alet kullanımını kontrol etmek bu süreçte oldukça önemlidir.

İşte bu noktada ebeveyn olarak yapabilecekleriniz

Model Olmak: Çocuklar ebeveynlerinin sözlerinden çok davranışlarını gözlemleyerek büyürler. Bu nedenle teknolojik aletlerle olan ilişkiniz, çocuğunuzun da ilişkisini etkileyecektir. Ekran süresini sınırlamak ve ailece teknolojiyi bilinçli bir şekilde yönetmek, çocuklarınızın da bu alışkanlıkları kazanmasını destekler.

Aile İçi İletişimi Güçlendirmek: Teknoloji, aile içi iletişimi zayıflatabilir. Belirli zaman dilimlerinde teknolojiyi kapatıp bir araya gelerek kaliteli zaman geçirin. Birlikte sohbet etmek, birbirinize zaman ayırmak ve duygularınızı paylaşmak, aile bağlarını güçlendirir.

Sınırları Belirlemek: Çocukların ekran süresini sınırlamak, onların dengeli bir şekilde teknoloji kullanmalarını sağlar. Özellikle uyku öncesi ekran kullanımını kısıtlayarak daha iyi bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuzun yaşına uygun içerikleri belirlemek de önemlidir.

Ara Vermeye Teşvik Etmek: Çocuklar ve yetişkinler için ekran başında vakit geçirmeye ara vermenin birçok faydası vardır: Stresi azaltmak, yüz yüze bağlantıları ve farkındalığı doğal dünyaya bağlanmak, artan farkındalık ve enerjiyi ve ruh halini yeniden düzenlemek başlıca faydalar arasındadır. Fiziksel aktivitedeki artışla birleştiğinde bu molalar hem bedeni hem de zihni olumlu yönde etkileyecektir.

Eğitici İçerikleri Değerlendirmek: Çocuklarınızın kullandığı uygulamaların ve oyunların eğitici ve yaşlarına uygun olup olmadığını kontrol edin. Eğitici içerikler, çocukların öğrenme süreçlerine olumlu katkı sağlar.

Dijital Ebeveynlik: Dijital platformların sebep olabileceği etkenleri bilmek ve önlem alabilmek adına dijital ebeveynlik eğitimlerine katılım sağlayabilirsiniz. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın ebeveynlere yönelik hazırlamış olduğu eğitimlere katılım sağlayabilirsiniz.

Doğa ile Teması Güçlendirmek: Teknoloji dışında doğal ortamda zaman geçirmek, çocukların fiziksel ve zihinsel sağlıklarını destekler. Ailecek doğa yürüyüşleri yaparak bu deneyimi paylaşmak, aynı zamanda doğayı sevmelerini teşvik eder. Bu size de iyi gelir!

Teknolojik aletler yaşamımızı kolaylaştıran yeniliklere yol açtılar.  Fakat sınırsız kullanımı değil bilinçli ve etkin kullanımı ile bu yenilikleri sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz. Unutmayın ki “Teknolojisiz Mümkün” demek, teknolojiyi kullanmamak demek değil, onu bilinçli bir şekilde yönetmek anlamına gelir. Bu şekilde, daha dengeli bir yaşam sürmek ve önemsediğimiz değerlere odaklanmak mümkün olacaktır.

Teknoloji hayatımızın bir parçası olmakla beraber onun nasıl kullanıldığı tamamen bizim elimizdedir.

Teknolojisiz mümkün hareketiyle hayal edebileceğimiz şekillerde bağlantı kuracağımız nice sağlıklı ve dengeli günlere…

CEO / Medıcana Eğitim Grubu Mba Okulları

Start typing and press Enter to search