Perimenapoz ve Menopoz Döneminde Biyoeşdeğer Hormon Tedavisi 

Kadınlarda kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonları sadece üreme fonksiyonundan sorumlu olmayıp, kemik ve iskelet sistemi sağlığı, kalp damar sistemi sağlığı, beyin ve sinir sistemi sağlığından da sorumludurlar.  Biz biliyoruz ki kemik erimesi, kalp hastalıkları, demans ve Alzheimer gibi hastalıklar hep menopoz sonrası dönemde karşımıza çıkan hastalıklardır.

Bunun yanında unutulmaması gereken diğer bir nokta vücudun bir bütün olarak çalışması. Yani bir yerde ters giden bir şey varsa bu durumun zamanla diğer organların da çalışmasını bozuyor olacak olması.

Vücudumuzdaki hormon üretimi bir fabrikaya benzetilebilir. Böbrek üstü bezleri bu fabrikanın üretim hattıdır.  Karaciğer ise bu üretilen hormonların görevleri bittikten sonra parçalanarak vücuttan atıldığı yerdir. Bu mekanizmada görevli enzimler vitamin ve mineral bağımlıdır ve çok basit vitamin eksikliği deyip geçtiğimiz şeyler aslında bizi yavaş yavaş bozan şeylerdir. 

Menopoz sonrası dönemde sağlıklı yaş alıp, bu tarz hastalıklardan  muzdarip olmamak için tam bir değerlendirme ile hem size uygun vitamin takviyesi hem de eksilen hormonlarımızı yaşımıza uygun minimal dozda almak  için fonksiyonel bakış açısı ile hastalarına tedavi sunan kadın doğum hekimi ile görüşülmesi önerilir. 

En çok korkulan konu hormon ilaçlarının meme kanseri riskinde artış yapması konusudur. Bu korku 2000’li yılların başında yayınlanan WHI çalışmasıdır. Bahse konu çalışmada kadınlara verilen hormon ilaçları biyoeşdeğer olmayıp, ağızdan hap olarak alınan, 30 yaşındaki kişiye de 50 yaşındaki kişiye de aynı dozda hormon içeren ilaçlardı. İçeriğindeki östrojen at östrojenin den elde edilen bir molekül, progesteron da tamamen laboratuvar ortamında yapılmış bizim vücudumuzdaki progesteronun biyokimyasal olarak benzeri olup, aynısı olmayan ilaçlardı. Bu farklılığı tabiki vücudumuz tanıdı ve piyasa sürüldüklerinin 3. Yılında bahse konu etkileri görülmeye başlanmıştı. 

2010 lu yıllardan sonra hayatımıza giren biyoeşdeğer hormon tedavisi ile kadınların genel sağlığının iyileşmesi ve hormon kullanımına bağlı yan etkilerin olmaması ile de bir çok ülkede kabul görmüş ve tedavi uygulanır olmuştur.   

Start typing and press Enter to search