Yeni Doğan Bebeklerde Kıyafet Seçimi
Anneler, bebeklerini ilk andan itibaren itina ile koruma içgüdüsüne sahiptirler. Büyük bir titizlik ile ele alınması gereken bebeklik evresinde, bebeklere her açıdan hassasiyet ile yaklaşılmalıdır. Bu noktada, kıyafet seçimi de dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
İlk bakışta tüm bebek kıyafetleri çok sevimli bir görüntüye sahip olabilir. Ancak, kumaş ve aksesuar özelliklerine dikkat edildiğinde, görüşünü sevimli bir kıyafet bebeğe zarar verebilir. Bu sebep ile, kıyafet satın alırken, görünüşünden ziyade ilk olarak kumaşına dikkat edilmelidir. Çocuk kıyafetlerinde son yıllarda nefes alan kumaşlar üretilmesi ile vücuttaki hava geçişi engellenmeden, bebeğin cildi sağlıklı bir şekilde nefes alabilmektedir. Bu tür kumaşlar, alerji riski taşımaz ve cildi tahriş etmez. Bu tarz kıyafetler seçilerek bebeğin cilt sağlığı ciddi anlamda korunabilir. Bebek giyiminde dikkat edilmesi gereken şeylerden bir diğeri de, giysilerin yumuşak ve esnek bir yapıda olmasıdır. Yumuşak kumaşlar, bebeğin cildini tahriş etmez ve zarar vermez. Esnek yapıdaki kumaşlar ise bebeğin hareket alanını daraltmaz ve konfor sağlar.
Annelerin, özellikle de ilk bebeğini bekleyen anne adaylarının, bebeğin hızlı fiziksel gelişimini göz önünde bulundurmadan sayıca fazla giysi alması, bebek kıyafeti seçiminde yapılan yanlışlardan biridir. Yenidoğan çağında bebekler çok hızlı büyüyecekleri için, alınan giysileri 1-2 kereden fazla giyemezler. Bu çağdaki bebekler için en çok tercih edilen giyim türü bebek tulumudur. Bebek tulumları ile birlikte çıtçıtlı bady, pijama takımları, t-shirt, çorap ve şapka da mutlaka bulundurulması gereken bebek giysileri arasında yer almaktadır. Öte yandan, elbise, hırka, pantolon ve kazak da kış bebekleri için olmazsa olmaz bebek tekstili ürünlerindendir.
Yenidoğan çağından çıkan bir bebek için alınacak kıyafetlerin taşıyacağı özellikler yenidoğan çağındakilerden farklı özelliklere sahip olmalıdır. Bebeğin kendi kendine hareket etmeye, oyunlar oynamaya başladığı düşünülerek, bu dönemde giysi seçimi bebeğe hareket özgürlüğü sağlayan, bedeni ayarlanabilen, rahat giysiler yönünde olmalıdır. Yine bu dönemde bebeklerin kendi kendilerine yemek yeme istekleri, renkli objelere duydukları merak ve oyun konusunda gösterecekleri yaratıcılık örnekleri de göz önünde bulundurulup leke tutmayan kumaşlardan yapılan kıyafetleri tercih etmek de anneye kolaylık sağlayabilir.
BEBEK KIYAFETLERNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?
Bebek kıyafetlerini yıkarken saf su ve sabun kullanarak kumaş sağlıkları korunabilir. Bunun dışında, parfümlü ve renkli deterjanlar yerine kokusuz ve parfümsüz deterjanlar kullanılmalıdır. Kıyafetin kendine özel herhangi bir yıkama talimatı bulunmuyor ise, yüksek olmayan ısıda, kumaşı deforme etmeyecek şekilde yıkanabilir. Ütüleme yaparken de çok yüksek ısıdan kaçınmak, kıyafetlerin tahriş olmasını önler, kumaşın hassas yapısını korur.
YENİDOĞAN BEBEK NASIL GİYDİRİLMELİDİR?
Özellikle, yeni doğan bebeğin kıyafetlerinin teri emen, cildin havalanmasını sağlayan, kumaşlardan oluşmasına dikkat edilmelidir. İlk aylarda iç giyim için tulumlar tercih edilebileceği gibi; çorap, eldiven ve şapka mutlaka giydirilmelidir. Bebeklerin elleri ve ayakları genellikle soğuk olacağından, üşüyüp üşümediği göğüs veya sırtından kontrol edilmelidir. Bebekler yetişkinlere oran ile, bir kat fazla giydirilebilir. Bebek uyurken de üstünün örtülmesine dikkat edilmelidir. Giysileri, yenidoğanın hareketlerini kısıtlamamalıdır. Bebeğin sıkıca kundaklanması bebeğin nefes almasını ve kalça ekleminin gelişmesini engelleyebilir. Emzirirken tutmayı kolaylaştırmak için bebeğin kolları örtülecek şekilde gevşekçe sarılabilir. Bebeğe her temas öncesi ellerin temiz olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca bebek giysilerinin seçiminde; bebek giydirilirken onu rahatsız etmeyecek, kafasından rahat geçecek ve altını değiştiren kişiye kolaylık sağlayacak şekilde olmasına da dikkat edilmelidir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
• Kıyafet alışverişi yaparken, bebeğin yaşı değil, kilosu baz alınmalıdır. • Kıyafet almadan önce, ürüne özel kullanma talimatlarını okuyun. Yıkama, kurutma gibi konularda zorlayabilecek kıyafetler tercih edilmemelidir. • Kolay yıkanabilen giysiler tercih edilmelidir. Bebeğin tenine değmeden önce bütün giysilerin yıkanması gerekmektedir. Bebeğin hassas ciltleri ve pH değeri göz önüne alınarak hassas programlarda özel hazırlanmış bebek deterjan ve yumuşatıcıları ile yıkanmalı; ağır kimyasal içerikli deterjanlar ve çamaşır suları kullanılmamalıdır. Bebek giysileri, diğer aile fertlerinin çamaşırlarıyla karıştırılmadan yıkanmalıdır.
• Bebeğin hareketini kısıtlayacak giysileri tercih edilmemelidir.. Satın alınacak olan bebek kıyafetleri her zaman esnek ve bebeğin hareket yapısına uygun olmalıdır. Sıkı kıyafetler satın almamaya özen gösterilmelidir.
• Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olanlar tercih edilmelidir. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılıyor olmalıdır. Geniş yakalı olması baş kısmından kolayca geçmesini sağlar.
• Giydirme sırasında, bebeğin henüz kendi organlarını başarılı bir şekilde kontrol etmeyi başaramadığı göz önüne alınmalı ve nazik bir şekilde gereken uzuvlar hareket ettirilmelidir. Bu esnada, bebeği fazla sıkmamaya, ters hareketler yapmamaya ve uzuvların doğal akışına göre giydirilmesine dikkat edilmelidir.
• Bebeği giydirirken baş kısmından giysiyi hızlıca geçirmek gerekir. Soyarken de önce ayak ve kollar çıkarılıp, sonra giysi boyunda toplanıp arkadan öne doğru çıkarılmalıdır.
• Giydirme esnasında, bebek ile konuşmak, hem bebeği rahatlatacaktır hem de henüz konuşamasa bile kelime haznesinin artmasını sağlayacaktır. Bir süre sonra bebek de bu sürece alışacak ve kıyafet değişimleri eskisine göre daha rahat olacaktır.
• Kıyafet üzerindeki düğme, cırt cırt ya da fermuarların bebeği rahatsız etmeyeceğinden emin olunmalıdır. Düğmeleri yeterince sağlam görünmeyen ya da çok fazla düğmesi bulunan kıyafetler tercih edilmemeli ve eğer kullanılacak ise, bu düğmelerin kesinlikle sökülüp yutulamayacak sağlamlıkta olduğundan emin olunmalıdır.
• Seçilen kıyafet tüylü olmamalıdır. Tüylü kıyafetler hem bebeğin ağzına kaçması açısından hem de hassas ciltlerini tahriş etmesi açısından oldukça zararlı olabilir. Buna bağlı olarak, bebeğini kucağına alan anne de kıyafetlerini seçerken buna dikkat etmelidir.
• Bebekler için çok kalın kıyafetler almayı tercih edilmemelidir. Bunun yerine, bebeği kat kat giydirmeniz, soğuk algınlığına karşı bebeğinizi daha iyi korumanızı sağlayacaktır
BEBEKLER FARKLI ODA SICAKLIKLARINDA NASIL GİYDİRİLMELİDİR?
Basit gibi görünse de bebek sağlığı için önemli olan noktalardan birisi bebeklerin giyimidir. Çünkü bebeklerin sağlıklı bir gelişim sürecine girmesinde, doğru sıcaklık ortamı ve doğru kıyafet seçimi rol oynamaktadır. Bunun için de birçok soruya cevap arandığı söylenebilir. Sıkça sorulanlardan birisi bebeklerin farklı sıcaklıklarda nasıl giydirilmesi gerektiğidir.
Bebekler 16 derecen düşük sıcaklığa sahip ortamlarda uzun kollu bir pijama giymelidir. Uzun kollu atletler, hafif uyku tutulumları, çoraplar ve şapka kullanılmalıdır.
16-19 derece aralığında olan ortamlarda da aynı şekilde, soğuktan etkilenmelerini önleyecek kıyafetler seçilmelidir.
20 ve 21 derece sıcaklıkta uzun kollu pijama, normal bir atlet ve hafif bir uyku tutulumu tercih edilebilir. Böylece sıcaklık dengesine uygun, konforu öne çıkaracağından emin olduğunuz seçimler yapmış olursunuz.
22 ve 23 derece sıcaklıklarda uzun kollu bir pijama ve hafif bir uyku tulumu kullanabilirsiniz.
24 ve 25 derecede ise kısa kollu bir atlet ve uzun kollu pijama yeterli olacaktır. 26 derecede hafif bir uyku tulumu ve 27 derece üzerinde yalnızca bebek bezi kullanmak yeterli olmaktadır. Gerekli görürseniz ince olduğundan emin olduğunuz pamuklu bir alet de giydirebilirsiniz.
BEBEKLER HAVA SICAKLIĞINA GÖRE UYURKEN NASIL GİYDİRİLMELİ?
Bebeğinizi kış aylarında uyutacağınız zaman tek bir parça kalın kıyafet ile giydirmek yerine oda sıcaklığına uygun, pamuklu birkaç parça kıyafet giydirebilirsiniz. Uyku tulumu kullanmanız daha rahat ve sıcak bir uyku deneyimi sunacaktır.
Uyuduğu sırada aşırı ısınmadan kaçınmak için şapka giydirmekten de kaçınmalısınız. Kullandığınız çarşafların, battaniyelerin nefes aldığından, hafif ve pamuklu olduğundan da emin olmalısınız. Bulunduğunuz ortam çok soğuksa o zaman nem oranlarına dikkat ederek oda ısıtıcısı kullanabilirsiniz. Bu süreçte sıcaklığı dengede tutmak için kapıyı hafifçe aralık bırakabilirsiniz.
Bebeğinizi yaz aylarında uyutacağınız zaman pamuk, muslin kıyafetler seçmelisiniz. Böylece nefes alan, hafif parçaları tercih etmiş olursunuz. Uyku sırasında kıyafetlerinizin cilde yapışmadığından emin olmalı, dar değil, bol kıyafetler kullanmalısınız. Böylece daha rahat bir şekilde uyumalarına yardımcı olursunuz. Uyku tulumu kullanmak istiyorsanız, tulumu kolsuz ve kısa olacak şekilde satın almalısınız. Çok sıcak bir ortamdaysanız da gündüz uykularında ince bir atlet ve bezle uyutabilirsiniz.
YAZ MEVSİMİNDE BEBEK GİYİMİ NASIL OLMALIDIR?
Yaz aylarında bebek giyiminden önce dikkat edilmesi gereken konu bebeğin direkt olarak güneşe maruz bırakılmaması konusudur. Bebeğinizin narin cildine zarar vermeyecek şekilde direkt güneş ışığı almadan serin yolculuklar yaptığına emin olunmalıdır.
• Yaz aylarında bebek kıyafetlerinin yapısı çok önemlidir. Pamuklu ve nefes alabilen, teri emebilen, rahat ve hafif bir kıyafet seçiminiz bebeğinize konfor sağlayacaktır. Böylece yaz sıcağında bebeğiniz rahatsız olup huysuzlanmaz.
• Bebeğinizi giydirirken çok ayrı bir düşünceye girmemek gerekiyor. Kendimizden yola çıkarak bebeğimizin kıyafetlerini de kombinleyebilirsiniz. Yaz aylarında açık renkli uzun bir pantolon üstüne de yine açık renk uzun kollu bir tişört giydirebilirsiniz.
• Yaz aylarında mutlaka bebeğiniz için kalın olmadan bir bere yanınızda olmalı. Bu bere bebeğinizin kafasını ve yüzünün büyük kısmını kapatmalı. Bu sayede bebeğinizin kafası ve yüzü açıkta kalmaz güneş ile direkt olarak temas etmez.
• Yaz aylarında bebeğinizi asla bunaltacak bir alanda durmayın. Sıcağa karşı bebeklerin derisi dayanıklı değildir.
• Bebeğinize ne giydirmeniz gerektiğini biliyorsanız geriye onu güneşten ve sıcaktan korumanız gerekiyor. Yine bebek arabası ile sıcak havalarda doğrudan derisinin temas etmemesi gerekiyor. Bebek ile bebek arabasının temas ettiği noktalara pamuk bebek battaniyesi koyabilirsiniz.
• Bu tavsiyelere ek olarak yaz aylarında bebeğinizin bol bol su içmesi gerektiğini ve bebek güneş kremi kullanmanın potansiyel cilt lekelerine engel olarak bebeğinizi UV ışınlarından koruyacağını unutmamak gereklidir.
KIŞ MEVSİMİNDE BEBEK GİYİMİ NASIL OLMALIDIR?
Anne babalar için kış aylarında bebeğine ne giydireceğini bulmak şüphesiz diğer mevsimlere göre daha zordur. Bebeğin üşümemesi gerektiği için çok kalın giysiler giydirmek isterler ancak çok fazla kalın ve kat kat giydirmek de iyi değildir.
• Kış aylarında uyku bebekler için çok önemli bir konudur. Tam olarak burada bebeğinizin gece yatarken üstüne ince bir battaniye örtmeniz gerekmektedir. Bu battaniye hem bebeğinizi bunaltmaz hem de gece boyunca onu sıcak tutar.
• Kış aylarında bebek giyiminin püf noktası kıyafetlerin giydirilip çıkarılmasının kolay olmasıdır. Giydirilmesi ve çıkarılması kolay olan kıyafetleri hava durumu ve ortam sıcaklığına göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin bebeğinizle bir restorana gidiyorsunuz dış mekânda kalın giymesi lazım ancak sıcak iç mekânda bebeğinizin üstündekini çıkarıp çok sıcak olmasını engelleyebilirsiniz.
• Yine kış aylarında bebeğinizin kalın ve kat kat giymesi sebebiyle cildinin hava almasını sağlamak gerekiyor. Bu yüzden bebek kıyafetlerinde pamuk ve nefes alabilen kumaşlar tercih edebilirsiniz.
• Kış aylarında bebekler için olmazsa olmazlardan birisi patikli tulumlardır. Patikli tulumlar sayesinde bebeğinizin bedenini ve ayaklarını sıcak tutabilirsiniz. Ayakları sıcak tutulan bebeklerin gaz problemleri daha az olacaktır.
• Bebek giyiminin yanı sıra bebek aksesuarları da kış mevsiminde büyük bir önem taşımaktadır. Bebek aksesuarları olarak şapka tercih edebilirsiniz. Şapka sayesinde bebeğinizin başını soğuktan korursunuz.