Yeni Doğan Bebeklerde Kıyafet Seçimi

Anneler, bebeklerini ilk andan itibaren itina ile koruma içgüdüsüne sahiptirler. Büyük bir  titizlik ile ele alınması gereken bebeklik evresinde, bebeklere her açıdan hassasiyet ile  yaklaşılmalıdır. Bu noktada, kıyafet seçimi de dikkat edilmesi gereken hususlardan  biridir. 

İlk bakışta tüm bebek kıyafetleri çok sevimli bir görüntüye sahip olabilir. Ancak, kumaş  ve aksesuar özelliklerine dikkat edildiğinde, görüşünü sevimli bir kıyafet bebeğe zarar  verebilir. Bu sebep ile, kıyafet satın alırken, görünüşünden ziyade ilk olarak kumaşına  dikkat edilmelidir. Çocuk kıyafetlerinde son yıllarda nefes alan kumaşlar üretilmesi ile  vücuttaki hava geçişi engellenmeden, bebeğin cildi sağlıklı bir şekilde nefes  alabilmektedir. Bu tür kumaşlar, alerji riski taşımaz ve cildi tahriş etmez. Bu tarz  kıyafetler seçilerek bebeğin cilt sağlığı ciddi anlamda korunabilir. Bebek giyiminde dikkat  edilmesi gereken şeylerden bir diğeri de, giysilerin yumuşak ve esnek bir yapıda  olmasıdır. Yumuşak kumaşlar, bebeğin cildini tahriş etmez ve zarar vermez. Esnek  yapıdaki kumaşlar ise bebeğin hareket alanını daraltmaz ve konfor sağlar. 

Annelerin, özellikle de ilk bebeğini bekleyen anne adaylarının, bebeğin hızlı fiziksel  gelişimini göz önünde bulundurmadan sayıca fazla giysi alması, bebek kıyafeti  seçiminde yapılan yanlışlardan biridir. Yenidoğan çağında bebekler çok hızlı  büyüyecekleri için, alınan giysileri 1-2 kereden fazla giyemezler. Bu çağdaki bebekler için  en çok tercih edilen giyim türü bebek tulumudur. Bebek tulumları ile birlikte çıtçıtlı bady,  pijama takımları, t-shirt, çorap ve şapka da mutlaka bulundurulması gereken bebek  giysileri arasında yer almaktadır. Öte yandan, elbise, hırka, pantolon ve kazak da kış  bebekleri için olmazsa olmaz bebek tekstili ürünlerindendir. 

Yenidoğan çağından çıkan bir bebek için alınacak kıyafetlerin taşıyacağı özellikler  yenidoğan çağındakilerden farklı özelliklere sahip olmalıdır. Bebeğin kendi kendine  hareket etmeye, oyunlar oynamaya başladığı düşünülerek, bu dönemde giysi seçimi  bebeğe hareket özgürlüğü sağlayan, bedeni ayarlanabilen, rahat giysiler yönünde  olmalıdır. Yine bu dönemde bebeklerin kendi kendilerine yemek yeme istekleri, renkli  objelere duydukları merak ve oyun konusunda gösterecekleri yaratıcılık örnekleri de göz  önünde bulundurulup leke tutmayan kumaşlardan yapılan kıyafetleri tercih etmek de  anneye kolaylık sağlayabilir.

BEBEK KIYAFETLERNİN BAKIMI NASIL YAPILIR? 

Bebek kıyafetlerini yıkarken saf su ve sabun kullanarak kumaş sağlıkları korunabilir.  Bunun dışında, parfümlü ve renkli deterjanlar yerine kokusuz ve parfümsüz deterjanlar  kullanılmalıdır. Kıyafetin kendine özel herhangi bir yıkama talimatı bulunmuyor ise,  yüksek olmayan ısıda, kumaşı deforme etmeyecek şekilde yıkanabilir. Ütüleme yaparken  de çok yüksek ısıdan kaçınmak, kıyafetlerin tahriş olmasını önler, kumaşın hassas  yapısını korur. 

YENİDOĞAN BEBEK NASIL GİYDİRİLMELİDİR? 

Özellikle, yeni doğan bebeğin kıyafetlerinin teri emen, cildin havalanmasını sağlayan,  kumaşlardan oluşmasına dikkat edilmelidir. İlk aylarda iç giyim için tulumlar tercih  edilebileceği gibi; çorap, eldiven ve şapka mutlaka giydirilmelidir. Bebeklerin elleri ve  ayakları genellikle soğuk olacağından, üşüyüp üşümediği göğüs veya sırtından kontrol  edilmelidir. Bebekler yetişkinlere oran ile, bir kat fazla giydirilebilir. Bebek uyurken de  üstünün örtülmesine dikkat edilmelidir. Giysileri, yenidoğanın hareketlerini  kısıtlamamalıdır. Bebeğin sıkıca kundaklanması bebeğin nefes almasını ve kalça  ekleminin gelişmesini engelleyebilir. Emzirirken tutmayı kolaylaştırmak için bebeğin  kolları örtülecek şekilde gevşekçe sarılabilir. Bebeğe her temas öncesi ellerin temiz  olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca bebek giysilerinin seçiminde; bebek giydirilirken  onu rahatsız etmeyecek, kafasından rahat geçecek ve altını değiştiren kişiye kolaylık  sağlayacak şekilde olmasına da dikkat edilmelidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

• Kıyafet alışverişi yaparken, bebeğin yaşı değil, kilosu baz alınmalıdır. • Kıyafet almadan önce, ürüne özel kullanma talimatlarını okuyun. Yıkama,  kurutma gibi konularda zorlayabilecek kıyafetler tercih edilmemelidir. • Kolay yıkanabilen giysiler tercih edilmelidir. Bebeğin tenine değmeden önce  bütün giysilerin yıkanması gerekmektedir. Bebeğin hassas ciltleri ve pH değeri göz  önüne alınarak hassas programlarda özel hazırlanmış bebek deterjan ve  yumuşatıcıları ile yıkanmalı; ağır kimyasal içerikli deterjanlar ve çamaşır suları  kullanılmamalıdır. Bebek giysileri, diğer aile fertlerinin çamaşırlarıyla  karıştırılmadan yıkanmalıdır. 

• Bebeğin hareketini kısıtlayacak giysileri tercih edilmemelidir.. Satın alınacak olan  bebek kıyafetleri her zaman esnek ve bebeğin hareket yapısına uygun olmalıdır.  Sıkı kıyafetler satın almamaya özen gösterilmelidir. 

• Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olanlar tercih  edilmelidir. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılıyor olmalıdır. Geniş yakalı  olması baş kısmından kolayca geçmesini sağlar. 

• Giydirme sırasında, bebeğin henüz kendi organlarını başarılı bir şekilde kontrol  etmeyi başaramadığı göz önüne alınmalı ve nazik bir şekilde gereken uzuvlar  hareket ettirilmelidir. Bu esnada, bebeği fazla sıkmamaya, ters hareketler  yapmamaya ve uzuvların doğal akışına göre giydirilmesine dikkat edilmelidir. 

• Bebeği giydirirken baş kısmından giysiyi hızlıca geçirmek gerekir. Soyarken de  önce ayak ve kollar çıkarılıp, sonra giysi boyunda toplanıp arkadan öne doğru  çıkarılmalıdır. 

• Giydirme esnasında, bebek ile konuşmak, hem bebeği rahatlatacaktır hem de  henüz konuşamasa bile kelime haznesinin artmasını sağlayacaktır. Bir süre sonra  bebek de bu sürece alışacak ve kıyafet değişimleri eskisine göre daha rahat  olacaktır. 

• Kıyafet üzerindeki düğme, cırt cırt ya da fermuarların bebeği rahatsız  etmeyeceğinden emin olunmalıdır. Düğmeleri yeterince sağlam görünmeyen ya  da çok fazla düğmesi bulunan kıyafetler tercih edilmemeli ve eğer kullanılacak  ise, bu düğmelerin kesinlikle sökülüp yutulamayacak sağlamlıkta olduğundan  emin olunmalıdır. 

• Seçilen kıyafet tüylü olmamalıdır. Tüylü kıyafetler hem bebeğin ağzına kaçması  açısından hem de hassas ciltlerini tahriş etmesi açısından oldukça zararlı olabilir.  Buna bağlı olarak, bebeğini kucağına alan anne de kıyafetlerini seçerken buna  dikkat etmelidir. 

• Bebekler için çok kalın kıyafetler almayı tercih edilmemelidir. Bunun yerine,  bebeği kat kat giydirmeniz, soğuk algınlığına karşı bebeğinizi daha iyi korumanızı  sağlayacaktır

BEBEKLER FARKLI ODA SICAKLIKLARINDA NASIL GİYDİRİLMELİDİR? 

Basit gibi görünse de bebek sağlığı için önemli olan noktalardan birisi bebeklerin  giyimidir. Çünkü bebeklerin sağlıklı bir gelişim sürecine girmesinde, doğru sıcaklık ortamı  ve doğru kıyafet seçimi rol oynamaktadır. Bunun için de birçok soruya cevap arandığı  söylenebilir. Sıkça sorulanlardan birisi bebeklerin farklı sıcaklıklarda nasıl giydirilmesi  gerektiğidir. 

Bebekler 16 derecen düşük sıcaklığa sahip ortamlarda uzun kollu bir pijama giymelidir.  Uzun kollu atletler, hafif uyku tutulumları, çoraplar ve şapka kullanılmalıdır.  

16-19 derece aralığında olan ortamlarda da aynı şekilde, soğuktan etkilenmelerini  önleyecek kıyafetler seçilmelidir.  

20 ve 21 derece sıcaklıkta uzun kollu pijama, normal bir atlet ve hafif bir uyku tutulumu  tercih edilebilir. Böylece sıcaklık dengesine uygun, konforu öne çıkaracağından emin  olduğunuz seçimler yapmış olursunuz.  

22 ve 23 derece sıcaklıklarda uzun kollu bir pijama ve hafif bir uyku tulumu  kullanabilirsiniz. 

24 ve 25 derecede ise kısa kollu bir atlet ve uzun kollu pijama yeterli olacaktır. 26  derecede hafif bir uyku tulumu ve 27 derece üzerinde yalnızca bebek bezi kullanmak  yeterli olmaktadır. Gerekli görürseniz ince olduğundan emin olduğunuz pamuklu bir alet  de giydirebilirsiniz. 

BEBEKLER HAVA SICAKLIĞINA GÖRE UYURKEN NASIL GİYDİRİLMELİ? 

Bebeğinizi kış aylarında uyutacağınız zaman tek bir parça kalın kıyafet ile giydirmek  yerine oda sıcaklığına uygun, pamuklu birkaç parça kıyafet giydirebilirsiniz. Uyku tulumu  kullanmanız daha rahat ve sıcak bir uyku deneyimi sunacaktır. 

Uyuduğu sırada aşırı ısınmadan kaçınmak için şapka giydirmekten de kaçınmalısınız.  Kullandığınız çarşafların, battaniyelerin nefes aldığından, hafif ve pamuklu olduğundan  da emin olmalısınız. Bulunduğunuz ortam çok soğuksa o zaman nem oranlarına dikkat  ederek oda ısıtıcısı kullanabilirsiniz. Bu süreçte sıcaklığı dengede tutmak için kapıyı  hafifçe aralık bırakabilirsiniz.  

Bebeğinizi yaz aylarında uyutacağınız zaman pamuk, muslin kıyafetler seçmelisiniz.  Böylece nefes alan, hafif parçaları tercih etmiş olursunuz. Uyku sırasında kıyafetlerinizin  cilde yapışmadığından emin olmalı, dar değil, bol kıyafetler kullanmalısınız. Böylece  daha rahat bir şekilde uyumalarına yardımcı olursunuz. Uyku tulumu kullanmak  istiyorsanız, tulumu kolsuz ve kısa olacak şekilde satın almalısınız. Çok sıcak bir  ortamdaysanız da gündüz uykularında ince bir atlet ve bezle uyutabilirsiniz. 

YAZ MEVSİMİNDE BEBEK GİYİMİ NASIL OLMALIDIR? 

Yaz aylarında bebek giyiminden önce dikkat edilmesi gereken konu bebeğin direkt  olarak güneşe maruz bırakılmaması konusudur. Bebeğinizin narin cildine zarar  vermeyecek şekilde direkt güneş ışığı almadan serin yolculuklar yaptığına emin olunmalıdır. 

• Yaz aylarında bebek kıyafetlerinin yapısı çok önemlidir. Pamuklu ve nefes  alabilen, teri emebilen, rahat ve hafif bir kıyafet seçiminiz bebeğinize konfor  sağlayacaktır. Böylece yaz sıcağında bebeğiniz rahatsız olup huysuzlanmaz. 

• Bebeğinizi giydirirken çok ayrı bir düşünceye girmemek gerekiyor.  Kendimizden yola çıkarak bebeğimizin kıyafetlerini de kombinleyebilirsiniz.  Yaz aylarında açık renkli uzun bir pantolon üstüne de yine açık renk uzun  kollu bir tişört giydirebilirsiniz. 

• Yaz aylarında mutlaka bebeğiniz için kalın olmadan bir bere yanınızda  olmalı. Bu bere bebeğinizin kafasını ve yüzünün büyük kısmını kapatmalı. Bu  sayede bebeğinizin kafası ve yüzü açıkta kalmaz güneş ile direkt olarak  temas etmez. 

• Yaz aylarında bebeğinizi asla bunaltacak bir alanda durmayın. Sıcağa karşı  bebeklerin derisi dayanıklı değildir. 

• Bebeğinize ne giydirmeniz gerektiğini biliyorsanız geriye onu güneşten ve  sıcaktan korumanız gerekiyor. Yine bebek arabası ile sıcak havalarda  doğrudan derisinin temas etmemesi gerekiyor. Bebek ile bebek arabasının  temas ettiği noktalara pamuk bebek battaniyesi koyabilirsiniz. 

• Bu tavsiyelere ek olarak yaz aylarında bebeğinizin bol bol su içmesi  gerektiğini ve bebek güneş kremi kullanmanın potansiyel cilt lekelerine  engel olarak bebeğinizi UV ışınlarından koruyacağını unutmamak gereklidir.

KIŞ MEVSİMİNDE BEBEK GİYİMİ NASIL OLMALIDIR? 

Anne babalar için kış aylarında bebeğine ne giydireceğini bulmak şüphesiz diğer  mevsimlere göre daha zordur. Bebeğin üşümemesi gerektiği için çok kalın giysiler  giydirmek isterler ancak çok fazla kalın ve kat kat giydirmek de iyi değildir.  

• Kış aylarında uyku bebekler için çok önemli bir konudur. Tam olarak burada  bebeğinizin gece yatarken üstüne ince bir battaniye örtmeniz  gerekmektedir. Bu battaniye hem bebeğinizi bunaltmaz hem de gece  boyunca onu sıcak tutar. 

• Kış aylarında bebek giyiminin püf noktası kıyafetlerin giydirilip  çıkarılmasının kolay olmasıdır. Giydirilmesi ve çıkarılması kolay olan  kıyafetleri hava durumu ve ortam sıcaklığına göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin  bebeğinizle bir restorana gidiyorsunuz dış mekânda kalın giymesi lazım  ancak sıcak iç mekânda bebeğinizin üstündekini çıkarıp çok sıcak olmasını  engelleyebilirsiniz. 

• Yine kış aylarında bebeğinizin kalın ve kat kat giymesi sebebiyle cildinin hava  almasını sağlamak gerekiyor. Bu yüzden bebek kıyafetlerinde pamuk ve  nefes alabilen kumaşlar tercih edebilirsiniz. 

• Kış aylarında bebekler için olmazsa olmazlardan birisi patikli tulumlardır.  Patikli tulumlar sayesinde bebeğinizin bedenini ve ayaklarını sıcak  tutabilirsiniz. Ayakları sıcak tutulan bebeklerin gaz problemleri daha az  olacaktır. 

• Bebek giyiminin yanı sıra bebek aksesuarları da kış mevsiminde büyük bir  önem taşımaktadır. Bebek aksesuarları olarak şapka tercih edebilirsiniz.  Şapka sayesinde bebeğinizin başını soğuktan korursunuz.

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search