Sen Dinlen, Ben Çocuğu Oyalarım  

“Allah’ım, cümlenin güzelliğine bak!  Bir daha söyle; “Sen dinlen, ben çocuğu oyalarım”. Off, o nasıl cümle öyle; öznesine yüklemine, tümlecine nesnesine , ben bu cümlenin her öğesine bağlaç olurum.

Sabahtan akşama duysam bıkmam. Bunu duydum ya, “İndirim Günleri Başladı” cümlesini duyan kulağım “kaba” olsun. İndirime uzanan ellerim, para üstü görmesin. Şükür, bu cümleyi duydum, şükür, şükür, çok  şük…

Ama bir dakika, bir dakika! “İyi de bunu bana  söyleyecek o yiğit,  o aslan parçası nerde?” diyorsanız, işte geldim burdayım, ben bu işte ustayım.Ben kim miyim ? Ben OYUNLARI  renklerine ayırmış bir sihirbazım. Ben, Renkli Sihirbaz’ım. Artık buradayım. seninleyim.

“Ağam bizimle eğlenir” hissine kapılmayın. Her ekranınızı tıklattığımda,  “hayata dahil olmayan”   bir 30 dakika  mola hakkı kazanacaksınız. Yani; hem çocuğunuzla kaliteli zaman geçireceksiniz hem de  hiç yorulmayacaksınız. Üstelik bunu dinlenerek yapacaksınız.  

Nasıl mı? Hadi gelin başlayalım.

Oyun 1 / Gazete

Aslında bu çalışma dört kısımdan  oluşuyor. Birinci kısmı, sebebiyle beraber en sonda yazacağım.

Biz ikinci kısmından başlayalım;

1- Gazete Dansı;

Bir gazete sayfası alın. Çocuğunuza “sen bu gazetesin, bu gazete ne yaparsa, sen de öyle yapacaksın” deyin. Sonra gazete sayfasını sağa sola oynatın, çocuğunuzun da aynı hareketi yapmasını bekleyin. Gazete  sayfasını döndürün, zıplatın, yatırın, uçurun…. dahası sizin yaratıcılığınıza kalmış. (Dikkat edin, bütün bunları oturarak ve kahvenizi yudumlayarak yapıyorsunuz…rica ederim). Daha sonra, tüm hareketleri dansa çevirin. Uygun ritimli bir şarkı  açın, çocuğunuz müzik eşliğinde gazeteye öykünüp dans etsin siz de kahvenizi yudumlayın. (Ben genelde, üstat  Zülfü Livaneli’nin, enstrümantal “Kan Çiçekleri” müziğini , ya da  yine enstrümantal  ve anonim  olan “Genç Osman dediğin bir küçük uşak” türküsünü kullanırım.)

 2- Gazete Hakkında Konuşun?  

“Gazete nedir? Bu resimler neden var? Bu resimleri kim çekiyor?  Altına neden yazı yazıyorlar? Bu işi yapan kişilere ne denir? Haber ne demek?  Gazetelerde sence iyi haberler mi var kötü haberler mi var?”  Çocuğunuzun yaşına göre sorular sorun, konuyla ilgili eksik bilgileri de siz tamamlayın. Tabi yine  yaşına uygun, bilgiler verin. Fazla yükleme yapmayın. (Bakın ikinci kahvenizi de içmeye başladınız…)

3- Hadi Bir Gazete Yapalım!

Bütün bu bilgi alışverişinden sonra, çocuğunuza 4 ayrı boş kağıt verip , 4 ayrı haber hazırlamasını isteyin . Haberlerin “yerini ve duygusu” nu siz belirleyin.  

Örneğin ;

Uzay ile ilgili üzücü bir haber .                    

Ormanlarla ilgili sevindirici bir haber

Denizlerle ilgili bizi şaşırtacak bir haber

Süper kahramanlarla/Barbie ile ilgili bizi meraklandıracak bir haber 

Eğer çocuğunuz okuma-yazma biliyorsa, resmini çizip, altına da haberin ne olduğunu kendi diliyle yazsın. Eğer çocuğunuz okuma –yazma bilmiyorsa; o söylesin siz yazın. Onun cümlelerini olduğu gibi yazın, düzeltmeyin. (Çocuk bu dört haberi yaparken, siz ayaklarınızı koltuğa uzatıp dinlenin…. Ne demek, görevimiz)

4- Mola Bitiyor!

Bu dört haberi sığdırabileceğiniz bir karton alın ve haberleri kartona yapıştırın. Üst kısımda biraz boşluk bırakın, çünkü çocuğunuzun bulacağı gazete ismini oraya yazacaksınız. İşte gazeteniz hazır. Görünen bir yere gazeteyi asın.

Çalışmanın  birinci bölümü “Kuyruklu Tilkiler” adlı bir oyun. Neden atladığımı merak ediyorsanız,  “Renkli Sihirbaz” youtube  kanalımın birinci bölümünü izlediğinizde anlayacaksınız.  Eğer ortamda iki veya daha fazla çocuk varsa  “Kuyruklu Tilkiler” sizin için cankurtaran görevi görür.  Eh, bu kadar mola yeter, kalkın biraz iş yapın.

About Author /

Yaratıcı Drama Lideri

Start typing and press Enter to search