Alerjik Çocuklarınız Okula Başlamadan Önce Bunlara Dikkat Edin
Okullar açılıyor.. Alerjik çocuklarımız için bazı önlemleri almamız onların daha güvenli bir şekilde okula gitmesini sağlayacaktır.
- Çocuğunuzda alerjik hastalık bulguları var ve gerekli tetkikleri yapılmadıysa okullar başlamadan mutlaka bir çocuk alerji uzmanına başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmanız yararlı olacaktır.
- Alerjik çocuklar için D vitamini hem enfeksiyonlara direncini artırması, hem de alerjik şikayetlerin azalmasına yardımcı olduğu için daha da önem taşımaktadır. Bu nedenle çocuğunuza okula başladığında günlük 600 ünite D vitamini başlanmalıdır.
- Alerjik çocuklara grip aşısının yapılması onların ağır seyreden grip enfeksiyonundan korunmasını sağlayacaktır.
- Çocuğunuzda herhangi bir alerjene duyarlılık saptandıysa bu alerjenden korunma önlemlerine okulda da dikkat edilmelidir.
- Özellikle kreşe veya anaokuluna gidecek olan küçük çocuklar sık enfeksiyon geçirdiği için alerjik bulgularında da tetiklenme yaşayabilirler. Bu nedenle enfeksiyonlara direncini artırmak amacıyla çeşitli ilaç ve takviyeler verilebilir. Bunun için çocuk uzmanı veya çocuk alerji uzmanı ile görüşerek değerlendirme yapılmalıdır.
- Çocuğunuzda kedi ve köpek alerjisi olması durumunda, evinde kedi-köpek besleyen sınıf arkadaşlarının taşıyacağı alerjenlerle bulgular tetiklenebilir. Bu konuda öğretmenin ve sınıf arkadaşlarının bilgilendirilmesi uygun olur.
- Çocuğunuzun alerjisi kontrol altındaysa okulda spor yapmasında herhangi bir sakınca yoktur, aksine yararlı olacaktır. Ama alerji kontrolde değilse, egzersiz yapınca öksürük ve çabuk yorulma oluyorsa ilaçlarını düzenli kullanarak kontrol sağlanmalıdır.
- Besin alerjisi olan çocuklar için reaksiyon riski taşıyan besinlerin güncellenmesi yapılmalıdır. Eğer besin alerjisini bağlı anafilaksi (alerjik şok) geçirme riski olan besinler varsa mutlaka okula bu konuda bilgi verin.
- Besin alerjisi olan çocuğunuz okulda yemek yiyorsa diyetinin ona göre düzenlenmesi gerekmektedir. Eğer okulda yenilen yemeklerde gerekli düzenlemeler yapılamıyorsa, siz öğlen yemekleri için alerjen içermeyen alternatifler bulundurarak çocuğunuzun sağlıklı ve güvenli beslenmesini sağlayın.
- Okulda hem öğretmenler hem de öğrencilere alerjinin önemi, bulguları, koruma önlemleri ve tedavisi konusunda temel eğitim verilmesi çok önemlidir. Anafilasinin tedavisinde hayat kurtarıcı olan Penepin (adrenalin oto enjektörü) adlı ilacınızı okulda bulundurun ve öğretmenlere bunun nasıl kullanılacağı konusunda bilgi verin.
Bütün çocuklarımıza sağlıklı, mutlu ve başarılı bir öğretim yılı diliyorum.