Okul Kaygısı
Yeni bir okul yılının ilk günü her zaman yeni bir başlangıç gibi hissedilir. Yeni okul araç gereçleri, yeni sınıflar, yeni öğretmenler, yeni arkadaşlar, yeni umutlar ve yeni mücadeleler.
Bazı çocuklar için okula geri dönmek heyecan verici olabilir, ancak bazıları yeni okul yılına girerken kaygıyla baş etmekte zorluk çeker.
Anne ve babasından ayrılmakta zorluk çeken çocukların geçiş dönemlerinde veya stres yaratan durumlar varlığında kaygılarında yoğun artış görülmektedir. Anaokuluna, ortaokula ya da yeni bir okula başlamak gibi geçiş dönemleri çocuğun kaygısını daha fazla artırabilir. Yakın bir arkadaşın taşınması veya farklı bir öğretmenle tanışma gibi çocuğun sosyal destek sisteminde bir değişiklik olması çocukta stres yaratan durumlardan olabilir. Kaygı, okul yılı ilerledikçe çoğu çocuk için azalır. Ebeveynler bu süreçte çocukların iyi bir başlangıç yapmalarına yardımcı olmak ve endişelerini artırmadan onlara destek olmaya çalışmalıdır.
Okul kaygısının azaltmak için ebeveynlere 5 öneri: TABLO???
- Önce kendi stresinizi yönetin: Öncelikle ebeveynlerin kendi duygularının farkında olması gerekmektedir. Çocuklar okulun başlaması konusunda ebeveynlerinin gergin olup olmadığını anlayabilir. Bu nedenle ebeveynin stresini yönetmesi onların da sakin hissetmelerine yardımcı olmanın iyi bir yoludur.
- Çocuğunuzun kaygılarını dinleyin: Ebeveynler çocukların okulla ilgili endişelerini gerçekten dinliyor olmalıdır. Genellikle, çocuklar daha iyi hissetmek için sadece biraz onaylanmaya ihtiyaç duyarlar (“Yeni bir öğretmenle karşılaşmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum”).
- Plan yapmalarına yardımcı olun: Endişelendikleri belirli bir şeyle başa çıkmaları için bir plan yapmalarına yardımcı olmanız çocuğunuzun kaygıyı fayda sağlayabilir.
- Okula başlamadan önce çocuğunuzu öğretmeniyle tanıştırın: Çocuk ilk gün konusunda çok gerginse, çocuğu önceden okula getirip birlikte dolaşıp etrafı keşfetmek çocukta rahatlatıcı etki yaratabilir. Öğretmenle önceden tanışmak da faydalı olabilir. Başarılı geçiş için gerekiyorsa okuldan biriyle (öğretmen, rehber öğretmen, okul psikoloğu, okul hemşiresi gibi) çocuğun durumu paylaşılabilir.
- Çocuğunuzun olumlu davranışlarını desteklemeyi unutmayın: Çocuğunuz bu zor ayrılık anını atlattığında, daha sonra onu övmek unutulmamalıdır: “Bu sabah doğruca sınıfa gidebilmen harikaydı!”
Ne zaman uzman desteği alınmalı?
Tüm bu destekleyici tutumlara rağmen çocuğun kaygısı geçmiyorsa ve çocuk okula gitmekte zorlanıyorsa, bir çocuk ruh sağlığı uzmanından destek alma zamanı gelmiş olabilir. Bazı çocuklar okulla ilgili durumlarda baş ağrısı veya karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler gösterebilir, hatta okula gitmeyi reddedebilir. Bir çocuk ruh sağlığı uzmanı çocuğun neden zorlandığını anlamaya ve ihtiyaç duyduğu desteği sağlamaya yardımcı olabilir.