Çocuklarda Alerjiler Neden Arttı?

Alerji bağışıklık sisteminin bir çalışma arızası veya aşırı aktivitesidir. İnsan vücudunda iki tür bağışıklık sistemi vardır. Birisi mikroplardan koruyan bağışıklık sistemi, diğer ise alerjiye neden olan bağışıklık sistemidir. Bu iki sistem denge halindedir. Mikroplara karşı savaşan bağışıklık sistemi zayıflarsa alerjiye neden olan bağışıklık sistemi kuvvetlenir.

Alerjik hastalıklar her geçen gün daha sık görülüyor. 

Alerjiyi tetikleyen faktörler nelerdir? 

Ne oldu da toplum alerjik oldu? 

Alerji gelecek nesillerin kaderi mi? 

İşte alerji ile ilgili çarpıcı sonuçlar

ALERJİDE GENETİK YATKINLIK  EN ÖNEMLİ FAKTÖR 

Çocuğunuzda alerjik hastalıkların gelişmesindeki en önemli sebeplerden biri  genetik faktörlerdir. 

*Anne ve babasında alerji olmayan çocukların %12 sinde, 

*Sadece bir ebeveyninde alerji olan çocukların %50 sinde, 

*Hem anne hem de babasında alerji olan çocukların %70 inde alerji gelişme riski vardır.

ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK ALERJİYİ ÖNLER

Bebeğinizin ileride alerjik olma riskini azaltmak istiyorsanız mümkün olduğu kadar ilk 6 ay sadece anne sütü  ile besleyin. 

NORMAL DOĞUM ALERJİK HASTALIKLARA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR

Normal doğumlarda bebek annenin vajinasındaki doğal mikroplarla karşılaşır. Bu bebeğin cilt ve bağırsak florasının gelişiminin ilk basamağıdır. Böylece bebeğin bağışıklığı kuvvetlenir ve alerjik hastalık riski azalır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İLE ALERJİK HASTALIKLAR İLİŞKİLİDİR

Alerji bağışıklık sisteminin bir çalışma arızası veya aşırı aktivitesidir. İnsan vücudunda iki tür bağışıklık sistemi vardır. Birisi mikroplardan koruyan bağışıklık sistemi, diğer ise alerjiye neden olan bağışıklık sistemidir. Bu iki sistem denge halindedir. Mikroplara karşı savaşan bağışıklık sistemi zayıflarsa alerjiye neden olan bağışıklık sistemi kuvvetlenir. 

AŞIRI HİJYEN ALERJİYE SEBEP OLUR

Aşırı hijyen ve steril ortamlarda yaşamak bağışıklık sistemimizi zayıflatır. Oysa  çocukların güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olabilmesi için mikroplara da ihtiyacı vardır. Evlerde özellikle çamaşır suyu gibi maddeler kullanılarak yapılan temizlik çocuğun bağışıklık sisteminin gelişmesini engeller ve alerji riskini artırır. Bu nedenle kreş yada anaokuluna giden, çok çocuklu kalabalık ailelerde yaşayan çocuklarda alerjik hastalık görülme ihtimali azalır.
 

ÇOCUKLARDA PASİF İÇİCİLİK ALERJİYİ ARTTIRIR

Sigara dumanına maruziyet alerji için risk faktörlerinden biridir. Özellikle çocuklarda pasif içici olarak sigara dumana maruziyet hem alerji gelişmesine katkıda bulunur hem de alerjik hastalığın şiddetini artırır. Tüm bu nedenlerle çocuklar pasif içicilikten korunmalıdır.

KÜRESEL ISINMA VE HAVA KİRLİLİĞİ ALERJİYİ ARTTIRDI

Yapılan son çalışmaların sonuçları, küresel ısınma sonucunda polen mevsimlerinin ortalama 20 gün önce başladığına ve polen konsantrasyonunda yüzde 20 artışa neden olduğuna dikkat çekmektedir. Tüm bunların sonucu olarak toplumda alerjik rinit ve astım gibi solunum yolu hastalıkları şiddetinde artış olmaktadır.

TRAFİK ALERJİYİ ARTIRIYOR MU?

Evet! Özellikle büyük metropollerde hava kirliliği ve yanan fosil yakıtlarının sebep olduğu karbondioksit artışı, küf ve mantarın artışının yanında, saman nezlesini tetikleyen bir bitki olan ambrosia otunun yayılmasına ve dolayısıyla daha çok ve daha alerjen polen üretiminin olmasına neden oluyor. Bu da büyük şehirlerde yaşayan çocuklarda alerjinin daha sık görülmesine neden oluyor.

GDO’LU GIDALAR ALERJİYİ ARTIRIYOR

GDO: Biyoteknolojik yöntemlerle kendi türü haricinde bir türden gen aktarılarak belirli özellikleri değiştirilmiş bitki, hayvan ya da mikroorganizmalara genel olarak verilen addır. Son yıllarda mutfağımıza daha çok giren GDO’lu besinlerle aktarılan DNA’lar ve ürünleri çoğunlukla protein yapıda olduğu için alerjik reaksiyona neden olabilmektedir. 

TEKNOLOJİ ALERJİYİ ARTIRIYOR MU?

Evet! Alerjik hastalıkların sıklığı teknolojinin gelişimine paralel olarak artıyor. 

Teknoloji Alerjiyi Nasıl Arttırıyor?

*Kişilerin kapalı ve dar alanlarda topluca yaşamaları, 

*Açık sahada çalışmaktan büroda çalışmaya dönüş, 

*Halı ve yer döşemeleri,

*Elektromanyetik kirlenme,

*Akıllı binalarda yaşam, 

*Sigara alışkanlığının yayılması, 

*Katkı maddesi içeren hazır gıdaların tüketilmesi, 

*Yaşamımıza giren ilaç ve kimyasal maddelerin artması gibi teknolojinin neden olduğu faktörler alerjik hastalıkların daha sık görülmesine neden oluyor.

KIRSAL ALANDA YAŞAMAK ALERJİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Kırsal alanlarda yaşayan çocuklarda alerjik hastalıklara daha az rastlanır. Böyle ortamlarda çocuklar mikroplar ve parazitlerle daha sık karşılaşılır, dolayısıyla çocukların bağışıklık sistemleri güçlenir. Bunun sonucu olarak alerjik hastalıkların görülme riski de düşer.

Peki ne yapalım şimdi? İşi gücü bırakıp kırsala mı yerleşelim? Kendi domatesimizi kendimiz mi yetiştirelim?

Elbette pratik çözüm bu değil. Ancak düşündüm ki alerjiyi artıran faktörlerin bilincinde olursak daha dikkatli olup çocuklarımızı alerjiden koruyabiliriz. 

Çocuksu günler dilerim….

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search