Gebelik ve Tatil
Uzun ve yorucu çalışma döneminin ardından tatile çıkmak elbette gebelerin de hakkı……
Her zaman söylediğim bir cümle ile yazıma başlamak istiyorum. ‘Gebelik hastalık değildir.’ Her şey yolunda ve sağlıklı iseniz gebe kalmışsınızdır. Kadının yaşamı boyunca geçirdiği en güzel ve özel dönemdir.
Hamilesiniz ve tatile gideceksiniz , öncelikle tadını çıkarın derim ve nelelere dikkat edilemesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum.
Tatile giderken giysilerinizi dikkatli seçin
*Yolculuk esnasında terletmeyen ve sıkı olmayan rahat giysiler seçilmeli. Topuklu ve çok düz olmayan, yumuşak rahat ayakkabılar tercih edilmeli. Eğer şartlar uygun ise hamiler için özel olan karnı genişleyen varis çorapları yoksa kasığa kadar olan uzun varis çorapları ayaklarda ödem olmasını ve şişmesine engel olur. Uçak yolculuğu ve araba yolculuğu her ikisinde de varis çorabı tercih edilmesi uygundur. Uzun uçak yolculuğunda mutlaka yürümek, hareket etmek ve boyun-kol-bacak hareketleri yaparak dolaşımı hızlandırmak gerekir. Araba yolculuğunda molalarda kısa mesafeli yürüyüş yapmak gerekir. Yolculuk esnasında yeterli miktarda su tüketmek önemlidir.
Gebelikte havuz mu deniz mi tercih edilmeli?
*Denize ve havuza girmek yasak değildir. Deniz ilk tercih olmalıdır. Her ikisi içinde temiz ve enfeksiyon kontrolü yapılmış olması önemlidir. Yüzme gebeler için en ideal spordur. Suyun kaldırma gücü ile gebe kendini hafiflemiş hisseder bu da psikolojik stresi önler. Tüm vücut kasları çalışır bu sayede bel ve sırt ağrılarını önler. Kan basıncı ve dolaşımı olumlu etkiler. Kramplara iyi gelir. Gebelikteki kilo kontrolü için yapılan sporların içinde en önemli yeri yüzme alır. Eğer yüzme bilinmiyorsa havuz içinde, deniz kenarında su içinde yapılacak egzersizlerde çok faydalıdır. Deniz ve havuzdan çıkınca ılık bir duş alınması ve ıslak mayonun değiştirilmesi unutulmamalıdır.
Gebelikte güneşlenirken dikkat!
*Anne adaylarının güneşin en yoğun olduğu saat 12 ile 15 arasında direk güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekir. Şemsiye altında olmak, geniş kenarlı şapka kullanmak unutulmamalıdır. Gebelerde kloasma dediğimiz yüzde yanak bölgesinde pigmentasyon artaması olabilir. Bu yüzden mutlaka yüz için yüksek faktörlü koruyucu kremler kullanılmalıdır. Yine tüm vücüda ve karın bölgesinede koruyucu krem kullanılması sakıncalı değildir.
Tatilde beslenmeye dikkat!
*Beslenme yaz tatilinde en çok dikkat edilmesi gereken durumdur. Unutmayınız çok yemek yemek çok kilo almakla kilolu bebekler doğmaz. Dengeli ve düzenli beslenme ile sağlıklı bebekler doğar. Yaz tatilinde açık büfe otel yemeklerinde çok dikkatli olmak gerekir. Öğünlerde dikkatli olmak çok karıştırmadan dengeli beslenmek gerekir. Bol yeşillikli, peynir zeytin ve yumurta içeren kahvaltı yeterli olacaktır. Haftada 2-3 kez tahin-pekmez veya ev reçeli tercih edilebilir. Ara öğünde çiğ fındık, badem, ceviz tüketilmeli. Öğle yemeğinde salata ve tavuk-kırmızı et yada balık tercih edilmeli. Ara öğünde iyi yıkanmış yaz meyveleri, akşam ise sebze yemekleri seçenek olmalıdır. Eğer çok yemek yediğinizi yada kaçamak yaptığınızı düşünüyorsanız mutlaka yatmadan once tempolu yürüyüş yapınız.
Yolculukta hangi taşıt tercih edilmeli?
36. gebelik haftasına kadar istediğiniz yere istediğiniz taşıtla gidebilirsiniz. 36. haftadan sonra doğum yapacağınız yerde kalmanız gerekir. Eğer plasenta dediğimiz bebeğin eşi normal yerinde ve bu yüzden kanamalı bir gebelik geçirmiyorsanız, tansiyon ve diyabet sorununuz yok ise, hamilelik süreciniz tamamen doğal seyrediyorsa tatil programınızı olumsuz etkileyecek bir durum yoktur. Ancak saydığımız durumlar söz konusu ise riskli gebelik grubunda sayılacak ve size takip eden doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz gerekecektir.
Sağlıklı nesillerin sağlıklı gebeliklerle olduğunu biliyoruz. Tatil gebenin ruh ve beden sağlığı için önemlidir.
Tüm hamilelere sağlıklı, bol yüzmeli, az kilolu, dengeli bronzlukta tatiller diliyorum.
Cicidoktorum diyor ki
Gebelikte güzel tatil anıları biriktirmeniz dileğiyle…
Cici tatiller…