Alerjik Öksürük
Alerjik öksürük, alerjilerin neden olduğu öksürüğü, soğuk algınlığından kaynaklanan öksürükten ayırt etmek için kullanılan bir terimdir. Öksürüğe genellikle burun akıntısı ve burun tıkanıklığı eşlik eder ve bu belirtiler, bir kişi soğuk algınlığı veya alerjik reaksiyondan muzdarip olduğunda da ortaya çıkar. Öksürüğü olan kişiler, öksürüklerinin neden kaynaklandığı konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir.
Neden Öksürürüz?
Öksürük, boğazınızdaki veya solunum yollarındaki tahrişe doğal bir tepkidir. Basitçe söylemek gerekirse, boğaz, trakea ve akciğerlerdeki reseptörlere yanıt verir ve beyindeki “öksürük merkezinin” aktivasyonuna yol açar. Öksürük, vücudunuzun havanın geçmesi için daha fazla yer açmak için polen, mukus ve yiyecek parçaları da dahil olmak üzere istenmeyen maddeleri dışarı atma yoludur.
Alerjik Öksürük Neden Olur?
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar. Histamin; burun akıntısı, öksürük, hapşırma ve burun pasajlarının şişmesinden sorumludur, bu nedenle hasta soğuk algınlığı olmasa bile soğuk algınlığı benzeri belirtiler yaşamaya başlar.
Vücut genellikle alerjenlere mast hücrelerini aktive ederek tepki verir; bu noktada alerjik öksürük gibi belirtiler başlar. Alerjene maruz kalma, semptomların ne kadar süreceğini etkiler ve maruz kalma miktarı da semptomların türlerini ve şiddetini etkiler. Bu nedenle bazı insanlar bir şeyi tüketmeye veya alerjik oldukları bir şeye maruz kalmaya tahammül edebilirler, ancak vücut maruziyet sürekli, uzun süreli veya kaldırabileceğinin üzerinde olduğunda tepki verir. Bu, alerjik öksürüğü tetiklemek için belirli bir eşik olduğu anlamına gelir.
Alerji öksürükleri tipik olarak hava yollarının iltihabı veya tahrişinden kaynaklanır. Ayrıca burun akıntısı geliştirirseniz, sinüslerinizde asılı kalan mukus boğazınızın arkasına damladığında da öksürük yaşayabilirsiniz.
Alerjik Öksürük Kimlerde Görülür?
Hemen herkes alerjik reaksiyon geliştirebilir. Tüm alerjik reaksiyonların arkasında tek bir neden yoktur, ancak bazı insanlar alerjilere diğerlerinden daha yatkın görünmektedir. Alerjiler genellikle ailelerde görülür, bu nedenle ailesinde alerji öyküsü olan kişilerde alerjik öksürük geliştirme şansı daha yüksektir. Araştırmalar, tek bir alerjik ebeveyni olan çocukların alerji geliştirme şansının %33 olduğunu gösteriyor; her iki ebeveynin de alerjisi varsa bu sayı %70’e çıkar.
Alerjik Öksürüğün ve Soğuk Algınlığından Farkları Nelerdir?
Soğuk algınlığı ve alerjik öksürük ile ilişkili öksürük belirtilerinde önemli farklılıklar vardır.
*Alerjik öksürük alerjenler mevcut olduğu sürece günler veya aylarca sürer.
*Soğuk mevsimlerde en sık görülen soğuk algınlığının aksine alerjik öksürük yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilir.
*Alerjik öksürük hasta alerjene maruz kaldığı anda başlayan ani belirtilere neden olur.
*Alerjik öksürüğe burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz ağrısı da eşlik edebilir.
*Alerjik öksürüğe asla ateş ve vücut ağrıları eşlik etmez. Öksürüğünüze ateş eşlik ediyorsa, öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklanması muhtemeldir.
*Soğuk algınlığı da çok nadiren 14 günden uzun süre. Bu nedenle öksürük iki hafta sonra geçmiyor ve soğuk algınlığı tedavilerine ve ilaçlara yanıt vermiyor gibi görünüyorsa, alerji olma olasılığı daha yüksektir.
*Alerjik öksürüğe sinüs ve orta kulak enfeksiyonlar da eşlik edebilir. Bunlar semptom olarak değil, alerjik reaksiyonun dolaylı etkileri olarak kabul edilir. Burun geçiş yollarındaki şişlik nedeniyle sinüsler oldukça hassas hale gelir ve bu da sinüzit olarak da bilinen sinüs enfeksiyonu riskini artırır. Sinüs enfeksiyonlarının semptomları arasında sinüslerin çevresinde ağrı (alnı, burnun üst kısmını ve her iki tarafını, üst çeneyi ve üst dişleri, elmacık kemiklerini ve gözlerin arasını etkiler), sinüs akıntısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve şiddetli tıkanıklık yer alır.
Alerjik Öksürük Nasıl Tedavi Edilir?
Alerjik öksürüğe neden olabilecek pek çok alerjen vardır. Öncelikle tetikleyiciyi belirlemek ve mümkün olduğunda bu tetikleyiciden kaçınmak gerekir. Ancak solunum alerjenlerinden tamamen kaçınmak pek olası değildir. Bu nedenle bazı ilaçlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Alerji uzmanınız, belirtilerinizi, mevcut durumunuzu ve alerjinizin şiddetini de göz önüne alarak bazı ilaçlar reçete edebilir. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmanız tavsiye edilmez. Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı belirtilerinizin tekrarlamasına neden olabilir. Bu nedenle alerjiniz için herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır.
Alerji Aşıları Uzun Süreli Rahatlama Sağlayabilir
Alerji aşı tedavisi (immünoterapi); polen, küf, ev tozu mite gibi solunum alerjenlerinin tedavisinde başarılı sonuçlara elde eden bir tedavi şeklidir. Alerji uzmanı kontrolünde yapılan bu tedavi ile vücudunuzun alerjen maddeye duyarsız hale gelmesi hedeflenir. Alerji aşıları enjeksiyon şeklinde ve bazı alerjilerde de dilaltı tablet şeklinde uygulanabilir.
Cici doktorum diyor ki
Çevre kirliliği nedeniyle özellikle büyük şehirlerde “Alerjik Öksürük” çok sık görülmekte.
Bu nedenle öksüren çocuklarda mutlaka alerji ekarte edilmelidir.