Anne-Baba olmaya hazır mısınız?

Anne baba olmak toplumsal hayat içinde önemli bir geçiş sürecidir. Aileler baskı yapar, çevredekiler baskı yapar, eş baskı yapar da yapar. Sizden artık bir çocuk beklenir. Yapılan araştırmalar birçok anne-babanın yeterince hazır hissetmedikleri ve bilgi sahibi olmadıkları halde sırf “olması gerektiği” için çocuk sahibi olduklarını göstermektedir. Gebeliğe hazırlanmak için eşlerin ortaklaşa karar vermeleri şarttır. Eğer anne-baba bebek sahibi olmayı istiyorsa, anne bebekle ilgili kaygılı değilse ve diğer sorunlar yoksa hamilelik ve lohusalık sürecinin daha sakin geçecer.

Annelik gebelikle başlar

Hamilelik, bebeğin ilk kalp atışlarının, ilk tekmelerinin sevinciyle gelen gerçek anlamda özel bir dönem; aynı zamanda çok da zahmetli! Vücut kendini bir bebeğin doğumuna hazırlarken, hormonlarda meydana gelen değişiklikler hem fiziksel hem de duygusal değişimlere yol açıyor.  

Annenin kendini hazır hissetmesi ve süreçte sakinliği sayesinde bebeğinin ihtiyaçlarına uygun şekilde yanıt vermesi bebeğin de sakin olmasını sağlar.  Bebeğin ihtiyaçları düzenli ve sürekli karşılanmadığında bebekte güvensizlik duygusu oluşur. 

Kaygılı anneler bebekleri bir sıkıntı yaşadığında, ağladığında uygun tepkiyi vermekte ve çocuğu sakinleştirmekte zorlanabilirler. Çünkü bebek annenin kaygısını hissedecektir. Bu sebeple annenin çocuk sahibi olmaya hazır olması ve duygusal durumu büyük önem taşımaktadır.

Özellikle bizim toplumumuzda aile büyükleri çocuğun nasıl büyütülmesi ve nasıl eğitilmesi gerektiği konusunda söz sahibidirler

Kendinize anne baba olmaya hazır mıyım diye sordunuz mu?

  • Bunun geri dönüşü olmayan bir karar olduğunun farkında mısınız? Ömür boyu anne baba olacaksınız. 
  • Anne ve babalığa önce psikolojik olarak kendinizi hazırlayın. Manevi gücünüz ve moraliniz yerinde değilse, toparlanana kadar ve süreyi de fazla uzatmadan çocuk sahibi olmaya yönelmeyin. Yaşamın ilk yıllarında çocukla kurulan duygusal iletişim, çocukta güven ya da güvensizlik duygularını oluşturacak ve onun gelecekte kuracağı bireyler arası ilişkilerin temelini oluşturur. Bebek ve annenin karşılıklı gülümsemesi, sıcak bir ilişki kurulması, bebeğin etkileşime girme isteğini hemen cevap verilmesi ve annenin bebeğin davranışlarına duyarlı olması ile güvenin temeli oluşmuş olur. 
  • Doğacak çocuğun kişiliği ve kimliği anne-baba tarafından şekilleneceği için OLUMSUZ alışkanlıklarınız varsa onlardan kurtulmaya bakın. 
  • Kitaplar, konferanslardan, seminerlerden, internetten, televizyon ve radyo programlarından yaralanmayı ihmal etmeyin. 
  • Kendi istek ve arzularının karşılanmasında taviz vermeyenlerin anne-babalık rollerinde başarılı olması zor.” (ebeveynlerden biri eski yaşam tarzını sürdürmek istemesi eşler arası geçimsizliğin başlamasına neden olur)
  • Sosyal hayatınızın artık çocuk odaklı olacağını biliyor musunuz? . Uykusuz gecelere katlanabilir mi, tatil planlarını ona göre yapabilir misiniz?
  • Evliliğiniz sağlıklı bir şekilde yürüyor mu? ( Bebek evliliğin can simidi değildir.)  Anne karnındaki çocuk, dışarıda olup biten her şeyi duyup algılar. Bundan dolayı tartışma, kavga gibi durumlardan uzak durun.
  • Ekonomik olarak yeterince hazır mısınız? (Ekonomik sıkıntılar ebeveynlerin psikolojik sıkıntıların da yaşanmasına neden olmaktadır)
  • İş yaşamına dair önemli değişikliklerin yaşanılabileceğinin farkında mısınız?  Bu yeni duruma ne kadar uyum sağlayabileceğiniz konusunda bir karar vermek belki de çocuk sahibi olmadan önce düşünülmesi gereken en önemli husustur.
  • Alacağınız bütün kararları eşinizle birlikte alın ve yazıya dökün.
  • İlk çocuğa sahip olmak kadar çocuk sayısı da hayatımızda vereceğimiz en önemli kararlardandır
  • Nasıl bir evlat sahibi olacağınız sizin elinizde değil ama nasıl bir anne-baba olacağınız sizin elinizdedir. Buna göre iyi bir anne ve iyi bir baba olabilmek için kendinizi en iyi şekilde eğitmeye çalışın.”

Son olarak sigarayı bırakmak zor geliyorsa belki de bunlar anne adayının gerçekte ne kadar hazır olduğunu sorgulaması gerektiğine dair bir işaretir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search