Gebelik testi nedir?
Human Chorionic Gonadotropin olarak adlandırılan HCG hormon seviyesinin ölçümü, gebeliği doğrulamak için kullanılan testlerden başlıcasıdır.
Vücutta döllenme gerçekleştiğinde HCG hormonu salgılanmaya başlar.Döllenmiş yumurta hücresinin rahim duvarına yerleşmesi ile birlikte trofoblast adlı hücreler tarafından hızlı şekilde hCG hormonu salgılanır.
Döllenmenin ardından ise salgılanmaya başlayan HCG hormonu oldukça az miktardadır. Bu sebeple de ilk gün yapılan test ya da tahlillerde gebelik çıkmaz. Ancak döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesi ve adetin gecikmesini takriben bu hormon daha çok salgılanmaya başlar.
Döllenmeden yaklaşık olarak 11 gün sonra kan numunesinde, HCG hormonunda yüksek değerler saptanabilir ve bundan birkaç gün sonra da idrar testi aracılığıyla veriler elde edilebilir.
Gebelik testi ne zaman yapılır?
Gebelik testinin uygulanması için en ideal zaman adetin gecikmesinden bir hafta sonradır. Şayet gebelik testi, evde yapılacak ise, adet gecikmesinden sonraki 2 Ya da 3. Gün test yapılmalıdır. Adet gecikmesinin ardından geçen 2. Ya da 3. Gün test yapıldığında şayet sonuç negatif ise ,bazen hamile kalındığı halde HCG hormonu, yumurta geç döllendiyse idrara hemen geçmeyebilir. 1hafta sonra bu test yeniden yapılmalıdır. Öte yandan adet döngü takvimi tutulmuyor ya da adet dönemi düzensiz ise son cinsel ilişkiden 21 gün sonra gebelik testi uygulanmalıdır.
Kanda gebelik testi sonucu nasıl yorumlanır?
Gebe olmayan bir kadında Beta HCG hormonu 0-10 mlU/ml aralığında seyreder ama daha çok 0 ve 0’a yaklaşık değerlerdir.10 ve üzerindeki değerler pozitiftir.5-10 arasındaki değerler şüpheli kabul edilir ve takip edilmelidir.
Normal seyrinde ilerleyen bir gebelikte Beta HCG düzeyi her 2 günde bir 2 kat artış gösterir.Kan seviyelerindeki artış yeterli olmadığında bu durum bazen “dış gebelik” bazende “bozulmuş gebelik” teşhisi konusunda yol gösterici olabilmektedir.
Hatalı negatif sonuçların nedeni nedir?
Piyasada bulunan çeşitli testlerin hassasiyetleri farklıdır. Bazı testler, düşük orandaki HCG hormonunu dahi tespit edebilirken, bazı testlerin gebeliği tanıyabilmesi için daha yoğun miktarda HCG salgılanması gerekebilir.. Evde uygulanan idrarda hamilelik testinin tespit edebileceği en düşük miktarda HCG düzeyi; 20-50 mlu/ml arasında kabul edilir. Şayet gebelik şüphesi olan bir kadının HCG düzeyi henüz düşük ise, hamile olsa bile sonuç negatif çıkabilir. Bu sebeple de bir süre sonra testin yeniden tekrarlanması önemlidir. Kan testi ile kişide bulunan HCG hormonunun tam olarak düzeyi tespit edilebilir. Sağlık merkezlerinde yapılan kan testi en erken ve güvenilir neticeyi verecektir.
Ultrason ile muayene neden önemli?
Pozitif hamilelik testi sonucu gebe olduğunuza işaret eder. Ancak gebeliğin rahim içinde gelişen normal bir gebelik mi yoksa anormal bir gebelik mi olduğu ultrason muayenesi ile tanımlanır. Dış gebelik gibi olumsuz durumlara karşılık hekim kontrolleri ile sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bu nedenle hamilelik testiniz pozitif ise hemen bir ultrason muayenesi planlamalısınız.
Cici doktorum diyor ki…
Bir kadının en özel anlarından biri kuşkusuz gebelik testinin pozitif olduğu andır.