Sürekli Glukoz Takibi (SGT) Nedir?

SÜREKLİ GLUKOZ TAKİBİ (SGT) NEDİR?

Genellikle üst kol veya karın bölgesine kolayca yerleştirilen bir sensör aracılığıyla, her dakika hücreler arası sıvıdan glukoz ölçümü yapılır. Bu ölçümler kablosuz olarak ölçüm cihazı veya telefonunuza gönderilir. Anlık ölçüm yapmak istediğinizde telefonunuzu sensörün üzerine tutmanız yeterlidir. Ölçüm grafiklerini siz ve doktorunuz uygulama üzerinden takip edebilirsiniz.

Suya dayanıklı olduklarından duş alırken sensörü çıkarmanız gerekmez. Genellikle 10-14 gün kullanım süreleri vardır. Glukoz ölçüm stripleriyle kalibrasyon yapmak gerekmez. Yemek, egzersiz ve ilaçlarınızı sistem üzerinden not alıp bunların kan şekeri üzerine etkilerini görebilirsiniz.

KİMLER SGT’DEN FAYDA GÖREBİLİR?

1. Diyabetik hastalar

Tip 1 diyabette hipoglisemi ve hiperglisemilerle seyreden labil (oynak) kan şekerleri sık görülür ve tedaviyi oldukça zorlaştırır. Tip 2 diyabette de tedaviye uyumu arttırmak ve ilaç dozlarını ayarlamak için oldukça faydalıdır. Gebelik diyabetinde oldukça sık kan şekeri ölçümü yapmak gerekir. Günde 7 kez ölçüm yapmak hastalar için oldukça zor olabilir.

2. Prediyabetik hastalar

Açlık kan şekeri 100-125 mg/dl, glukoz tolerans testinde 2.saat şekeri 140-199 mg/dl veya HbA1c %5,7-6,4 olan kişileri prediyabetik olarak adlandırıyoruz. Bu kişiler etkin bir yaşam tarzı değişikliğine gitmezlerse ilerleyen yıllarda diyabetik olacaklardır.

3. İnsülin direnci

Polikistik over sendromu, hareketsizlik, fazla kilolu veya obez kişilerde insülin direnci riski artmıştır. 

4. Sağlıklı yaşamak ve kilo vermek isteyenler

Sağlıklı olduğunu düşünülerek tüketilen bazı besinler miktar veya kişisel değişkenliklerden dolayı kan şekerinizde dalgalanmalara neden olabilir. Yemek sonrası ağırlık hissi, uyku hali ve beyin sisi gibi şikayetleriniz şeker yükselmesi kaynaklı olabilir.

5. Reaktif hipoglisemi yaşayanlar

Bu durum ömür boyu süren ve ancak doğru beslenme ile yönetilebilen bir durumdur.

SGT KULLANMAK SİZ NE FAYDA SAĞLAYACAKTIR?

Yemek, stres, uyku, egzersiz ve ilaç kullanımlarınızın kan şekeri düzeyinizi gerçek zamanlı olarak nasıl etkilediğini öğrenebilirsiz. Bu bilgiler ışığında hayat tarzınızda yapacağınız düzenlemeler daha sağlıklı olmanıza yardımcı olacaktır.

KAN TAHLİLİNDE BAKILAN ŞEKER ÖLÇÜMLERİ NEDEN YETERLİ DEĞİL?

Kan tahlilleri açlık ve tokluk kan şekerini ölçmek için kulanılır. Hastaların çoğu tahlil yaptırmaya gelmeden yediklerine daha fazla özen göstererek bu ölçümlerin olduğundan daha iyi çıkmasına neden olabilir. Tokluk kan şekeri ölçümünde yediğiniz tek bir besinin etkisini ideal olmayan şartlarda görebilirsiniz. 

Üç aylık şeker ortalamasını gösteren HbA1c ise şeker dalgalanmalarını gösteremez. Yani sizin şekeriniz sürekli olarak 50-60 mg/dl düştüğü gibi 250-300 mg/dl’ye de çıkıyorsa HbA1c değerinizi yanıltıcı olarak 7 gibi normale yakın bir değer çıkabilir. HbA1c, sigara, anemi ve üremi gibi durumlardan etkilendiği için hatalı sonuçlar çıkabilir.

Evde glukoz ölçüm stripleri ile yapılan takipler genelde 3-4 ölçümü geçmez ve sizin için can yakan bir süreçtir.

HEDEF DEĞERLER NE OLMALIDIR?

Diyabetiklerde hedef aralığı 80-180 mg/dl olmalıdır. 

Amerikan Diyabet Derneği (ADA), tip 2 diyabetliler için günün %70’inde hedef aralığında olmayı önermektedir.

Sağlıklı kişiler günün >%95’inde 70-140 mg/dl hedef aralığında olmalıdır.

Tip 1 diyabetliler için mevcut hamilelik önerileri, zamanın yüzde 70’inde (günde 16 saatten fazla) 63-140 mg/dL arasında kalmaktır. 

Gestasyonel veya tip 2 diyabetli hamile kadınlar, zamanın yüzde 90’ından fazlasında (veya 21 saatten fazla) 63-140 mg/dL arasında kalmayı hedeflemelidir.

Hedef aralıktaki %10 azalma, HbA1c’de 0,8 artışa neden olur.

TOKLUK KAN ŞEKERİNİN YÜKSEK OLMASI NEDEN ÖNEMLİ?

İkinci saat tokluk kan şekeri yüksekliği kalp damar hastalığı ve diyabet gelişme riskini artırır.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları

Start typing and press Enter to search