Çocukluk Çağında Mastürbasyon

Mastürbasyon nedir: 

Rahatlama veya zevk amaçlı genital bölgenin kendi kendine uyarılmasına mastürbasyon veya kendi kendini tatmin denir. Kız ve oğlan çocukları kendi  kendilerine dokunarak  mastürbasyon yapabilirler.

 Mastürbasyon çocuklarda genellikle 2 yaş civarında özellikle banyo sırasında cinsel organlarını fark edip gözlemlemekle başlar. Bu süreç kendine dokunmanın keşfi ile devam eder. Bunun keyif verdiğini ve iyi hissettirdiğini gören çocuk doğal olarak eylemi sürdürecektir. Kimi çocuk haftada bir kez kimisi günde bir iki kere yapar bu normaldir. Kimisi bir süreliğine tamamen unutur. Hepsi tamamen sağlıklı gelişim sürecinin bir parçasıdır. 

Çocuğum neden mastürbasyon yapıyor? 

Mastürbasyon okul öncesi dönemdeki çocuklarda sık gözlenen normal bir davranıştır. Bu yaş grubundaki çocukların üçte biri bedenlerine keşfederken mastürbasyonla tanışırlar. Bu durum iyi hissettirdiği sürece buna devam ederler. Çocukluk çağında mastürbasyon bir bozukluk değildir herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmez . Cinsel organlarda kaşıntı veya ağrı yapacak herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. Yine de endişeniz varsa bir uzmana danışın. 

Peki bu durum ne kadar sürecek? 

Çocuğunuz mastürbasyonu keşfettiğinde bundan tamamen vaz geçmesini bekleyemeyiz. 5-6 yaş civarında çocuklar mahremiyet kavramını öğrenmeye başladığında bu eylemi kendi özel alanında sürdürecektir. Ergenlik döneminde ise hormonların etkisi ve sağlıklı cinselliğin öğrenilmesi ile tüm dünya gençlerinin mastürbasyonla tanışması doğaldır.

Çocuğumun mastürbasyon yapması ileriki hayatında bir probleme neden olur mu? 

Mastürbasyon insanda herhangi bir fiziksel hasar ve yaralanmaya neden olmaz. Ancak anne babanın  çocuğun mastürbasyon yapmasına aşırı tepki göstermesi, bu eylemi kötü ve çirkin kabul edip yasaklamaya çalışması çocukta suçluluk ve engellenme gibi olumsuz hislerin ortaya çıkmasına neden olup kalıcı duygusal ve fiziksel hasar bırakabilir.

Bu dönemde çocuğuma nasıl davranmalıyım?

* Beklentilerinizi gerçekçi düzeyde tutun. Yasaklayarak bir sonuç elde edemezsiniz. 

*Nerede ve ne zaman kendi ile başbaşa kalabileceğini konuşun. 

*Çocuğunuzun özel alanına saygı gösterin. Böyle zamanlarda çocuğunuzu yalnız bırakın. Elini cinsel organına götürüp götürmediğini sormayın.  Yüzüstü yatmasını yasaklamayın.

*Bilgilendirme konuşmalarını başka bir zamana bırakın. Kendinizin ve çocuğunuzun rahat hissettiğiniz bir zamanda konu hakkında açıkça konuşun. 

*Çocuğunuz bu konu hakkında konuşmak istemezse saygı gösterin.

* Fazla ayrıntıya  girmeden söylenebilecek cümle “Bunun seni iyi hissettirdiğini biliyorum , bu normal bir davranış , ama sadece yalnız başına iken , mesala odanda. Toplum içinde veya etrafta başka insanlar varken yapman uygun değil.”

Nelerden kaçınalım?

Anne babalar tarafından yapılan en büyük yanlış mastürbasyon tamamen yasaklanmaya çalışılması. Bu durum çocukla anne baba arasında sonu belli olan bir güç çekişmesine dönüşür. Ebeveyn kaybeder. 

Çocuklar ve gençler asla mastürbasyon yaptıkları için fiziksel olarak cezalandırılmamalı açıkça veya özel gizli hakarete uğramamalı bundan vazgeçmeleri için yapılan söylevlere maruz bırakılmamalıdır. 

Mastürbasyonun kötü,pis, yanlış ve günah olarak etiketlenmesi ciddi cinsel bozukluklara ve çözümü zor problemlere neden olur. 

Ne zaman önlem almalıyım?

* Çocuk etrafta diğer insanlar varken yani toplum içinde mastürbasyona devam ediyorsa.

* Çocuğunuzun mutsuz olduğunu hissediyorsanız

* Çocuğunuzun mastürbasyon yapması fikrini  kabul edemiyorsanız.

* Çocuk istismarı ile ilgili şüpheniz varsa bir uzmandan yardım alınız. 

Hepinize sağlıklı günler. 

Cici doktorum diyor ki!

Çocuğunuzun masturbasyon yapması tamamen doğal bir dürtüdür. bu onu sapık yapmaz.

Üroloji Uzmanı

Start typing and press Enter to search