Hamilelik Döneminde Otomobil Kullanmak

Her konuda olduğu gibi güvenli ve defansif bir sürüş için ilk kural her zaman zihnimizin sürüşe hazır olmalıdır. Birçoğumuz araç kullanmayı otomatikleşmiş şekilde yaparız ancak mental sağlığımız araç kullanmak için uygun değilse, toplu taşıma ya da diğer ulaşım araçlarına yönelmeliyiz. 

Hamilelik döneminde ise bu durum hem kişi güvenliği hem de taşıdığınız bebeğin güvenliği için çok daha önemlidir. Öncelikle doktorunuz tarafından size beyan edilmiş özel bir sağlık sorununuz yok ise araç kullanmak için hamilelik engel değildir. Ancak bu döneminde araç kullanırken daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor.

Aracınızda su, atıştırmalık bulundurmayı unutmayın!

Gideceğiniz nokta her ne kadar şehir içi bile olsa; mutlaka suyunuzu, gerekli durumda atıştıracağınız bazı yiyecekleri yanınıza almanız ve ihtiyacınız olan ilaçları da çantanızda bulundurmanız önem arz etmektedir. Kısa sürüşler her ne kadar kolay görünse de, metropollerde bu durum ana yollarda yaşanan kazalardan dolayı maalesef düşündüğünüz kadar kısa sürmeyebilir. Çevre yolları ve otoyol bağlantı yollarında bile birçok olumsuz durum yaşandığından trafik sıkışıklığı nedeni ile seyahat süresi uzayabilir. Yola çıkmadan zihin olarak bu duruma da hazır olmamız gerekiyor.

Eşyalarınızı aracınıza emniyetli bir şekilde yerleştirin!

Aracınızın yanına geldiğinizde çalıştırmadan önce elinizdeki malzemeleri ve çantanızı doğru ve emniyetli yerleştirdiğinizden emin olun. Araç kullanıcıları malzemelerini kolay ulaşabilmek için genellikle sağ koltukta konumlandırırlar. Ancak bu malzemeler ani manevra ya da ani frenlerde kayabilir, fırlayıp yere düşebilir. İçgüdüsel olarak eşyaları ait olduğu yere koyabilmek için ani hareketlerle eşyalarınızı almaya çalışırken dağılan dikkat nedeni ile oluşan kazaların sayısı oldukça fazladır.  Araç içinde konumlandıran malzemelerin mutlaka sabitlenmesi ve sıkıştırılabilen yerlere yerleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca unutmayınız ki serbest olan bütün malzemeler olası bir kazada serbest dolaşımla size ve sevdiklerinize çarparak zarar verme potansiyeline sahiptir. 

Ayrıca yine metropollerde, öngörülü davranmalı ve aracınızın uyarılarını mutlaka dikkate almalısınız. Silecekler için cam suyu ve aracınızın yakıtı yolculuğunuz için kritik seviyede olmamalıdır.

EMNİYET KEMERİNİZİ MUTLAKA TAKINIZ!!!!

Araca binmeden önce yapılması gereken tüm kontrolleriniz tamam ise aracı çalıştırmadan yapmanız gereken tek ve en önemli son şey de emniyet kemerinizi takmanız. Kritik nokta ise emniyet kemerinizin doğru takılması. 

Emniyet kemerini doğru takıyor musunuz?

Günümüz otomobillerinde 3 nokta emniyet kemeri kullanılmaktadır ve bu emniyet kemerleri 2 şeritten oluşmaktadır. Sürücü koltuğunun sol tarafından aldığınız birinci şerit ASLA boynunuza temas etmemeli, hatta değmemelidir. Olası bir kazada boynunuzun kesilmemesi ve hasar görmemesi için mutlaka sol tarafta emniyet kemerinin başladığı yerden yükseklik ayarı yapılmalıdır. Kemerin omuz başı dediğimiz noktadan geçmesi ve bu şekilde soketine yerleştirilmesi gerekmektedir. 

Emniyet kemerinin 2. Şeridi ise her zaman göbeğimizin en altında kalmalı ve kalça kemiklerimizi sarmalıdır. Asla ama asla gevşek ve boşta kalmamalı mutlaka vücudumuza temas etmelidir.  Eğer temas etmez ise basit bir çarpışmada bile vücut ağırlığımız tonlarca ağırlığa ulaştığı için yaralanabilir ya da hayatımızı kaybedebiliriz. 

Hamilelere emniyet kemeri zarar verir mi?

Hamileliğinizin hangi dönemi olursa olsun, hangi koltukta olursanız olun mutlaka ama mutlaka emniyet kemerinizi takın. Bu aynı zamanda tüm yolcular için de 1995 yılından beri kanuni bir zorunluktur. Araçta yalnız olmayabilir hatta aracı siz bile kullanmayacak olabilirsiniz. Ancak yazının başında da belirttiğim gibi; siz kemerinizi doğru şekilde taktığınız halde araç içinde bir kişinin kemer takmaması durumunda olası kazalarda kemer takmayan kişilerin oluşturacağı hasarlar hem kendilerinin hem de sizin yaralanmanıza veya daha kötüsüne sebep olabilir.    

Hamile olan kadın kullanıcılarımız özellikle karın bölgesi büyüdükçe emniyet kemerini karın üstünden değil, yandan geçmeli ya da görselde görülen hamile emniyet kemeri kullanmalıdır. Bu kemerin son yıllarda ülkemizde de satışı mevcuttur.  

Artık Emniyet kemerimizi de taktığımıza göre aracımızla yola çıkmaya hazırız. ☺

Yola çıkmadan navigasyonunuzun ayarlarını yapın!

Yola çıktıktan sonra dikkatinizi dağıtacak hiçbir durumla karşılaşmamak için yola çıkmadan tüm ayarlarınızı yapmalı; eğer gideceğiniz yol için navigasyon kullanacaksanız, navigasyon ayarını da yola çıkmadan hazırlayıp tamamlamalısınız. 

Yapılan araştırmalarda sürüş esnasında bunun yapılmasının kaza riskini 4 kat arttırdığı görülmüştür. Unutulmamalıdır ki en kısa güzergah her zaman en güvenlisi olmayabilir. Daha önce kullandığınız, bildiğiniz güzergahı tercih ederseniz sürüşünüz daha rahat geçecektir. Birkaç dakika geç gitmek inanın bazen daha keyifli olabilir. 

Planlı ve Öngörülü Sürün!

Sürüşe başladıktan sonra dikkatimizi tamamen yola vermeli; ani gaz tepkimeleri ve ani manevralardan kaçınmalıyız. Peki nasıl? Aslında sürüş konforumuz içinde önemli ve kritik olan nokta; “Planlı ve Öngörülü” sürüştür. Buna küçük bir örnek vermek gerekirse; sürüş esnasında riskli bir durumun oluşabileceği ihtimaline karşı hızınızı ve şerit içindeki konumunuzu doğru ayarlayın.

Sıralı park eden araçların yanından geçerken birçok dikkatli sürücü, park eden araçların kapılarının açılabileceğini düşünüp, bunun için güvenli bir mesafede ilerler. Ancak asıl problem o araçların arasından aniden çıkabilecek olan küçük çocuklar ya da dört ayaklı hayvan dostlarımız olabilir. Defansif bir sürücü olarak yapılması gereken ise; o araçlara yakınlaşırken araç altlarına daha dikkatli bakmak olmalıdır. Buradan fırlayacak bir çocuk veya hayvan dostumuzun ayaklarını görebilir ve kaza oluşmadan engelleyebilirsiniz. 

Sürüş tarzınızı hep ileriyi planlayarak yapın!

Sadece önünüzdeki araca bakarak sürüş tarzını belirlememelisiniz. İleriye odaklanın ve daha ileriyi görmeye çalışın. Takip mesafesine dikkat ettiğiniz sürece ani fren ve ani manevraya gerek kalmayacaktır. Birçok kullanıcı sol dikiz aynası ve iç dikiz aynasını fazlasıyla kullanır fakat esas kritik olan sağ ayna kullanımıdır. Sürüş esnasında sık sık aynalarınızı kontrol etmeyi unutmayın. Başınızı çevirmeden gözleriniz ile aynalarınızı takip ederseniz levha takibini de artırmış olursunuz. Unutmayın her dikkat noktası öncesi, levhalar sizi mutlaka önceden uyarır. Trafik ışıklarına yaklaşırken, okul ve yaya geçitlerine yaklaşırken, kavşaklara yaklaşırken vb. bu levhaları görüp hızınızı ve şeridinizi uygun konuma getirirseniz kazalardan % 90’nın üzerinde bir oranla korunmuş olacaksınız. 

Küçük molalar vermeyi ihmal etmeyin!

Sürüş esnasında yorulduğunuzu hissederseniz ya da mola vermek isterseniz mutlaka emniyetli bir konumda mola vermeyi unutmayın. 

Adı emniyet şeridi olmasına rağmen hiçbir zaman emniyet şeridinde durmayın. Akaryakıt istasyonları ve mola noktaları en doğru seçimler olacaktır. 

Normal bir sürüşte mola ihtiyacınız yoksa bile 2 saatte en az 15 dakika mola vermek sürüşünüz için kritik öneme sahiptir. Hamilelikte yorgunluk ve uyku daha farklı olacağı için daha sık molalar vermek size de iyi gelecektir. 

Cici doktorum diyor ki…

Gebelerin özellikle büyük şehirlerde trafiğin yoğun olduğu saatlerde araç kullanması anne ve bebeği strese sokabilir. Zamanlamanızı iyi yapmanızı öneririm.

Güvenli Sürüş Eğitmeni ve Yol Güvenliği Danışmanı

Start typing and press Enter to search