Çocuklarda Beta Enfeksiyonu
Streptokok Bakterisi Enfeksiyonu
Kış aylarında okula giden çocuklarda yaygın olarak görülen ve halk arasında BETA olarak bilinen enfeksiyona Beta hemolitik Streptokok bakterisi neden olur
BETA enfeksiyonu damlacık yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur. Öksürük, yakın çevrede hasta birisiyle temas etmek ile kolaylıkla kişiden kişiye geçebilmektedir. BETA enfeksiyonuna bakteri neden olduğu için yakın temas, öpüşmek veya sarılmak gibi yollarla bulaşabilmektedir.
BETA enfeksiyonu genellikle 3-15 yaş arasında sık görülmektedir. Ancak temas ve damlacık yoluyla bulaştığı için erişkinlerde de yaşanabilmektedir.
BETA enfeksiyonu belirtileri nedir? Nasıl tanı konur?
- Ateş , boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boyunda şişlik veya cilt döküntüsüne yol açabilir.
- Bu belirtileri gösteren hastada tanıyı doğrulamak için mutlaka boğaz kültürü ve hızlı test yapılması gerekmektedir.
BETA enfeksiyonu nasıl tedavi edilir? Tedavi edilmezse nelere yol açar?
BETA enfeksiyonu tedavisinde penisilin türevi antibiyotikler kullanılmaktadır. Antibiyotik şurup şeklinde kullanılıyorsa 10 gün düzenli kullanmak gerekir, penisilin iğnesi yapıldıysa tek doz yeterlidir.
BETA enfeksiyonu tedavi edilmezse enfeksiyon lokal yayılmalar yapabilmektedir, boyun apsesi ortaya çıkabilmektedir. Sinüsler yoluyla beyin içerisine ilerleyen enfeksiyonlar olabilir.
Bunlardan başka yeterli tedavi edilmeyen BETA enfeksiyonu daha sonra kalp romatizması olarak bilinen ‘Akut Romatizmal Ateş’ hastalığına yol açabilmektedir. Kalp romatizması kalp kapaklarında hasar oluşturabilen, eklem ve cilt bulgularıyla seyreden ciddi bir klinik tablodur.
Enfeksiyon sonrası nefrit ( böbrek hastalığı) yaşanabilmektedir. Nefrit hastalığına sebebiyet vermesi durumunda ise hastanın el, yüz, ayak ve gözlerinde şişmeler meydana getirmektedir. Çocuklarda böbrek fonksiyonları bozulmakta ve kreatin ve üre yüksekliği oluşmaktadır.
BETA enfeksiyonu olan çocuk bir gün antibiyotik kullandıktan sonra bulaşıcılığı ortadan kalkar ve kendini iyi hissediyorsa okula gidebilir, ancak antibiyotik tedavisini sürdürmelidir.
BETA taşıyıcılığı nedir?
Boğaz ağrısı, ateş, halsizlik şikayetleri yokken boğaz kültüründe beta mikrobuna rastlanan kişilere taşıyıcı denir. Taşıyıcı nitelikte olan çocuklar hastalığı bulaştırmamaktadır. Eğer hastanın ailesinde veya kendisinde kalp romatizma öyküsü var ise taşıyıcıların tedavi edilmesi gerekir bunun dışında taşıyıcı olan kişilerin tedavi edilmesine gerek yoktur.
SONUÇ olarak eğer çocuğunuzda ateş , boğaz ağrısı veya yutma güçlüğü gibi bir şikayet olduğunda doktorunuzla görüşmeniz ve verdiği tedaviyi düzenli kullanmanız çok önemlidir.
Cici doktrum diyor ki!
Beta virüsü diye birşey yoktur.
Beta ( a grubu beta hemolitik streptococ ) bir bakteridir.