Abartılı Estetik

Son yıllarda estetik müdahalelere olan ilgi önemli bir artış gösterdi. Bu artış beraberinde abartılı müdahaleleri de getirdi. Özellikle abartılı dudak dolgularının sıkça görülmesinin önde gelen nedenlerden biri olarak sosyal medyayı işaret ediyor. Sosyal medyada estetik müdahalelerin sonuçları sıkça paylaşılıması insanların bu görünümü istemesine neden oluyor. Aynı zamanda hızlı sonuç beklentisi de aşırıya kaçan dudak dolgusu gibi işlemlerle sonuçlanabiliyor. 

Genç kadınlar ve erkekler arasında yüzünden ve vücudundan memnun olmama giderek artıyor.  Özellikle abartılı dudak dolgularının sıkça görülmesinin nedenlerini sizler için özetledik:

Sosyal medya paylaşımları özendirici olabiliyor

Önde gelen nedenlerden birinin sosyal medya ve ünlülerin etkisi sosyal medya platformlarında estetik müdahalelerin sonuçları sıkça paylaşılıyor ve herkes tarafından görülüyor. İnsanlar bu görünümü istiyor. Aynı zamanda dudak dolgusu gibi hızlı sonuç veren işlemler dikkat çekiyor. Sosyal medya etkisi ve hızlı sonuç beklentisi aşırıya kaçan dudak dolgusu işlemleriyle sonuçlanabiliyor.

Sosyal medyada filtre uygulamalarındaki artışa da ‘ulaşılamaz güzellik standartları’ oluşturarak; hem kadınlar hem de erkekler arasında medikal estetik uygulamalarının yaygınlaşmasına neden oluyor.

Estetik müdahaleler dikkat çekme yöntemi olarak görülüyor

Estetik müdahale yaptıran bazı insanlar sonuçları belirgin bir şekilde görmek istiyor. Bazıları da gerçekten rahatsızlık veren bir durumu düzeltmek için estetik operasyona başvuruyor. Bazı kişiler estetik işlemlerin görünür olmanın, dikkat çekmenin bir yolu olduğunu düşünüyor. Bu düşünce ‘para verdim, estetik yaptırdığım belli olsun’ tutumuyla da ilişkilendirilebilir. Estetik yaptıracak kişi böyle bir düşüncedeyse, sonuç olarak doğal olmayan kalkık burunlar, fazla dolgun elmacık kemikleri ve yüz harmonisine uymayan dudaklar ile karşılaşmak sürpriz olmaz.

Öncelik, hastanın sağlığı ve güvenliği

Hekimler, hastaların taleplerini dikkatle dinlemeli, aynı zamanda sağlıklı ve doğal sonuçlar hakkında bilgilendirme yapmalı. Abartılı medikal estetik talepleriyle, doğall ve gerçekçi olmayan medikal estetik talepleriyle karşılaştıklarında hekimlerin sergiledikleri tutum da çok önemli. Öncelik her zaman hastanın sağlığı ve güvenliği olmalı. Doğru yaklaşım hastanın taleplerini değerlendirip, doğru bilgilendirme yaparak, belli sınırlar çerçevesinde müdahale önerilmektir.

Sağlıklı olmayan istekler hayati risklere neden olabiliyor

Hekimlerin, hastanın istediği işlem hakkında hastaları bilgilendirdiği halde, yine de doğal olmayan görünümler ortaya çıkabilir. 

Abartılı ve sağlıklı olmayan istekleri nedeniyle  hekimlerin reddettiği bazı hastalar, kafalarına koydukları işlemler için merdiven altı olarak tabir edilen yetkili olmayan kişilerce ruhsatsız kaçak ürünlerle işlem yapılan kuruluşlara başvuruyor. Rastladığımız ve ‘aşırı’ olarak tabir ettiğimiz işlemlerin genellikle bu tür yerlerde yapıldığını biliyoruz. Bunun neticesinde varılmak istenen o güzelliğin aksine, geri döndürülemez hasarlar hatta hayati riskler ortaya çıkabiliyor. İşlem yaptırmak isteyenlerin bu durumu göz önünde bulundurarak mutlaka bir hekime başvurmaları ve yönlendirmelerini çok önemli.

Aşırı taleplerin altında psikolojik nedenler olabiliyor

Abartılı estetik müdahaleleri Avrupa ülkelerinin sevmediği söylenebilir. Sosyal medyanın etkisi dünya genelinde aynı ve bu nedenle benzer talepler her yerde görülebilir.  Aslında bu tür aşırı talepler kişinin bazı psikolojik sorunları olduğuna da işaret edebilir. Bu kişiler psikolojik desteğe yönlendirmelidir.

Medikal Estetik Hekimi

Start typing and press Enter to search