Emziren Anneler Yılbaşı Akşamı Nasıl Beslenmeli
Koskoca bir yılı daha arkamızda bırakarak yeni yılı umutla karşılamaya hazırız. …
Emziren annelerin yılbaşı günü akşam yemeğini rahatlıkla tüketebilmek için yapılan en büyük hatalardan biri gündüz hiçbir şey yememeleridir. Ancak sağlıklı beslenmenin hemde annelerin beslenmesinde büyük rol oynayan kahvaltı ve ara öğünler gün içerisinde atlanılmamalıdır. Özellikle sabah kahvaltısında kaliteli protein kaynaklarından 1 adet yumurta, ara öğünlerinde kalsiyumdan zengin süt arttırıcı ve bebeğin de zeka gelişimi için önemli yere sahip cevizli ve narlı probiyotik bir yoğurt gün içerisinde tercih edilebilir.
Yemeğinizle birlikte su içmeyi asla unutmayın
Güne ılık su içerek mutlaka başlanılmalıdır. Yılbaşı günü 4 litreye yakın sıvı tüketilmelidir.Bunun 2 litresi gün içerisinde su olmalıdır. Yılbaşı masası akşamında annelerin tercih edeceği gaz yapmaması adına gazlı içecekler yerine kalsiyum ihityacını karşılayabilmek adına probiyotik/laktozsuz ayran veya yoğurt, maden suyu,az şekerli mevsim limonata-hoşaf komposto tercih edilebilir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için sigara kullanımı ve alkol tüketimlerinden kaçınılmalıdır.Yemeğin ardından aile sofrasında fazla miktarda tüketilecek olan koyu çay ve kahve miktarı sınırlandırılmalıdır. Yılbaşı gecesinin ertesi günü midenizi papatya ve rezene çayı ile rahatlatabilirsiniz. Karışık bitki çayları ve zayıflama çayları asla tüketilmemelidir.
Tabak porsiyonlarınıza özen gösterin
Emziren annelerin kendi dokularının korunması ve bebeğe sütle geçen proteinin bebeğin doku oluşumu için kullanılması amacıyla kaliteli protein kaynakları tüketmesi gerekir. Bu sebeple yılbaşı gecesi protein içeriği yüksek, yağ içeriği düşük hindi eti tercih edebilirsiniz.Türkiye beslenme rehberi verilerine göre; 70gr/gün veya ilk 6 ay normal gereksinmeye ek 19gr, ikinci 6 ayda normal gereksinime ek 13gr protein gerekmektedir. Gün içinde hindinin yanında kutlama sofrasında günlük tüm gereksinimlerinizi karşılayacak şekilde ve emziklilik döneminde en çok karşılaşılan demir eksikliğini ve vegan anneleri düşünerek B grubundan zengin kurubakliyat ve tambuğday içeren salatalar, C vitamini içeriği yüksek beta karotenden zengin havuç tarator yer verilebilir. Hindi tüketimi yok ise, kaliteli protein kaynaklarından 100/150 gram az yağlı tavuk veya mevsim balığı tercih edilebilir.
Tabağın yarısından çoğu posa ve lif içeriği yüksek vitamin ve minerallerden zengin olan tokluk sağlayan sebzelerden tercih edilmelidir. Ancak, bu akşamı güzel ve keyifle geçirebilmek adına sofrada gaz yapıcı sebze gruplarından uzak durulmalıdır. Özellikle bu sebzeler soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar gibi olması nedeniyle anne sütünden bebeğe geçebileceği için bebekte huzursuzluk yaratabilir.
Sevgili anneler, toksanız tabağınızdaki yemeği bitirmek zorunda değilsiniz.Yemeğinizi iyi çiğnemeyi ve çok çabuk yememek için yemek sırasında çevrenizdekilerle sohbet etmeyi unutmayın.Tabağınızı her yemekle doldurmak yerine, daha küçük porsiyonları tercih edin ve her lokmanın tadını çıkarın.
Yılbaşı akşamı yemeklerin pişirilme yöntemine dikkat edilmelidir
Akşam yemeğinizi hazırlarken dikkat edeceğiniz bazı pişirme yöntemleri yılbaşı akşamında kontrolü elinizden bırakmamanıza yardımcı olacaktır.Hindiyi kızartmak yerine fırında yapmayı tercih etmelisiniz. Kullanılan yağın miktarı kadar yağın çeşidide çok önemlidir, zeytinyağı tercih edilmelidir.
Sohbetler, televizyon veya oyun keyfinizin yanında hazır, paketlenmiş ve yağlı atıştırmalıklar yerine zararlı gıda alımının önüne geçmek ve yılbaşı akşamında süt yapımını nedeniyle anne sütünü arttırıcı düşüncesiyle aşırı şeker içeren şerbetli tatlıları tüketmekten kaçınınız, onun yerine laktozsuz /keçi sütlü ve şeker içeriği düşük tatlılar, magnezyum ve çinko içeriği yüksek fındık badem gibi kuruyemişleri yılbaşı akşamı tercih edebilirsiniz. Size gelen ısrarlara hayır diyebilmelisiniz.
Yılbaşı sonrası detoks listesi yapmayın
Sevgili anneler aslında istediğinizi yiyin , ‘görünürdeki her şeyi yiyin’ ile karıştırılmamalıdır. Çok özel bir zamandasınız ancak,aşırıya kaçmadan.Bunlar sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Yılbaşı gününden sonra detoks/kısıtlayıcı diyet uygulamaya kesinlikle karar vermeyin.Bu dönemde detoks, şok diyet, bilinçsizce uygulanan diyet listelerini kesinlikle önermemekteyiz. Yılbaşı günü bittiğinde sağlıklı bir beslenme ve egzersiz rutinine geri dönün; vücudunuz siz farkına bile varmadan kendi kendine düzelecektir
Herkese iyi yıllar diliyorum.