Emziren Anneler Yılbaşı Akşamı Nasıl Beslenmeli

Koskoca bir yılı daha arkamızda bırakarak yeni yılı umutla karşılamaya hazırız. … 

Emziren annelerin yılbaşı günü akşam yemeğini rahatlıkla tüketebilmek için yapılan en büyük hatalardan biri gündüz  hiçbir şey yememeleridir. Ancak sağlıklı beslenmenin hemde annelerin beslenmesinde büyük rol oynayan kahvaltı ve ara  öğünler gün içerisinde atlanılmamalıdır. Özellikle sabah kahvaltısında kaliteli protein kaynaklarından 1 adet yumurta, ara  öğünlerinde kalsiyumdan zengin süt arttırıcı ve bebeğin de zeka gelişimi için önemli yere sahip cevizli ve narlı probiyotik  bir yoğurt gün içerisinde tercih edilebilir. 

Yemeğinizle birlikte su içmeyi asla unutmayın 

Güne ılık su içerek mutlaka başlanılmalıdır. Yılbaşı günü 4 litreye yakın sıvı tüketilmelidir.Bunun 2 litresi gün içerisinde su  olmalıdır. Yılbaşı masası akşamında annelerin tercih edeceği gaz yapmaması adına gazlı içecekler yerine kalsiyum  ihityacını karşılayabilmek adına probiyotik/laktozsuz ayran veya yoğurt, maden suyu,az şekerli mevsim limonata-hoşaf komposto tercih edilebilir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için sigara kullanımı ve alkol tüketimlerinden kaçınılmalıdır.Yemeğin  ardından aile sofrasında fazla miktarda tüketilecek olan koyu çay ve kahve miktarı sınırlandırılmalıdır. Yılbaşı gecesinin  ertesi günü midenizi papatya ve rezene çayı ile rahatlatabilirsiniz. Karışık bitki çayları ve zayıflama çayları asla  tüketilmemelidir.  

Tabak porsiyonlarınıza özen gösterin  

Emziren annelerin kendi dokularının korunması ve bebeğe sütle geçen proteinin bebeğin doku oluşumu için kullanılması  amacıyla kaliteli protein kaynakları tüketmesi gerekir. Bu sebeple yılbaşı gecesi protein içeriği yüksek, yağ içeriği düşük  hindi eti tercih edebilirsiniz.Türkiye beslenme rehberi verilerine göre; 70gr/gün veya ilk 6 ay normal gereksinmeye ek  19gr, ikinci 6 ayda normal gereksinime ek 13gr protein gerekmektedir. Gün içinde hindinin yanında kutlama sofrasında  günlük tüm gereksinimlerinizi karşılayacak şekilde ve emziklilik döneminde en çok karşılaşılan demir eksikliğini ve vegan  anneleri düşünerek B grubundan zengin kurubakliyat ve tambuğday içeren salatalar, C vitamini içeriği yüksek beta karotenden zengin havuç tarator yer verilebilir. Hindi tüketimi yok ise, kaliteli protein kaynaklarından 100/150 gram az  yağlı tavuk veya mevsim balığı tercih edilebilir.  

Tabağın yarısından çoğu posa ve lif içeriği yüksek vitamin ve minerallerden zengin olan tokluk sağlayan sebzelerden tercih  edilmelidir. Ancak, bu akşamı güzel ve keyifle geçirebilmek adına sofrada gaz yapıcı sebze gruplarından uzak durulmalıdır.  Özellikle bu sebzeler soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar gibi olması nedeniyle anne sütünden bebeğe geçebileceği için  bebekte huzursuzluk yaratabilir.  

Sevgili anneler, toksanız tabağınızdaki yemeği bitirmek zorunda değilsiniz.Yemeğinizi iyi çiğnemeyi ve çok çabuk  yememek için yemek sırasında çevrenizdekilerle sohbet etmeyi unutmayın.Tabağınızı her yemekle doldurmak yerine,  daha küçük porsiyonları tercih edin ve her lokmanın tadını çıkarın.  

Yılbaşı akşamı yemeklerin pişirilme yöntemine dikkat edilmelidir 

Akşam yemeğinizi hazırlarken dikkat edeceğiniz bazı pişirme yöntemleri yılbaşı akşamında kontrolü elinizden  bırakmamanıza yardımcı olacaktır.Hindiyi kızartmak yerine fırında yapmayı tercih etmelisiniz. Kullanılan yağın miktarı  kadar yağın çeşidide çok önemlidir, zeytinyağı tercih edilmelidir. 

Hayır demeyi bilmelisiniz 

Sohbetler, televizyon veya oyun keyfinizin yanında hazır, paketlenmiş ve yağlı atıştırmalıklar yerine zararlı gıda alımının  önüne geçmek ve yılbaşı akşamında süt yapımını nedeniyle anne sütünü arttırıcı düşüncesiyle aşırı şeker içeren şerbetli  tatlıları tüketmekten kaçınınız, onun yerine laktozsuz /keçi sütlü ve şeker içeriği düşük tatlılar, magnezyum ve çinko içeriği  yüksek fındık badem gibi kuruyemişleri yılbaşı akşamı tercih edebilirsiniz. Size gelen ısrarlara hayır diyebilmelisiniz. 

Yılbaşı sonrası detoks listesi yapmayın 

Sevgili anneler aslında istediğinizi yiyin , ‘görünürdeki her şeyi yiyin’ ile karıştırılmamalıdır. Çok özel bir zamandasınız  ancak,aşırıya kaçmadan.Bunlar sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Yılbaşı gününden sonra detoks/kısıtlayıcı  diyet uygulamaya kesinlikle karar vermeyin.Bu dönemde detoks, şok diyet, bilinçsizce uygulanan diyet listelerini kesinlikle  önermemekteyiz. Yılbaşı günü bittiğinde sağlıklı bir beslenme ve egzersiz rutinine geri dönün; vücudunuz siz farkına bile  varmadan kendi kendine düzelecektir 

Herkese iyi yıllar diliyorum.

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Start typing and press Enter to search