Genital Estetik 

Genital estetik, iç ve dış cinsel organların  görünümünü ve işlevini iyileştirmeyi amaçlayan cerrahi ve cerrahi olmayan  işlemler olarak tanımlanabilir. Yapılan işlemler  özgüveni artırmaya ve cinsel fonksiyonu ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik talepleri karşılamak amacıyla geliştirilmiştir. Genital organlarında sorun olduğunu düşünen kadınlar zamanla cinsel isteksizlik, akıntı veya ilişki sırasında anksiyete gibi ciddi sorunlar yaşayabilmektedir.

Kadın dış genital organları; mons pubis dediğimiz göbek altındaki kemikli kısım, labia major (dış dudaklar), labia minor (iç dudaklar), klitoris (labia minörlerin üste ki birleşim yeri), hymen dediğimiz kızlık zarından oluşur.

Genital estetik operasyonları yalnızca estetik kaygılar için değil, kadın sağlığının korunması ve iyileştirilmesine yönelik yapılan bir işlemlerin bütünüdür. Bunlar şu şekildedir:

  • Vajinal doğum sonrası gelişen deformasyonlar,
  • Doğumsal olarak genital organın yapısındaki fiziksel anormallikler,
  • İşlevsel bozukluklar neticesinde ortaya çıkan cinsel fonksiyon bozuklukları.

Genital Estetik Operasyonları Nelerdir?

Genital estetik operasyonları cerrahi ve cerrahi olmayan operasyonlar olarak ikiye ayrılmaktadır. 

  1. Cerrahi işlemler içerisinde vajina daraltma ameliyatları, iç dudak estetiği ve klitoris estetiği gibi cerrahi operasyonlar yapılabilmektedir.
  2. Cerrahi olmayan operasyonlar içerisinde de özellikle lazer, radyofrekans ve hıfu ile uygulanan tedaviler ön plana çıkmaktadır.

Cerrahi Olmayan Genital Estetik Operasyonları Nelerdir?

Bu uygulamalarda iyileşme süreleri çok daha kısa olup, hem kişinin estetik kaygıları düzeltilebilir, hem de kişinin yaşam kalitesi arttırılır. 

  • Lazer ve kimyasal peeling: Dış genital bölgede labium majus olarak adlandırılan dış dudaklardaki renk koyulukları lazer ve kimyasal peeling uygulanamları ile açılabilmektedir. 
  • G noktası büyütme: Tüm bunların dışında G noktası büyütme işlemleri de yapılabilmektedir. 

Genital Estetik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genital estetik operasyonları, kadının cinsel organlarının görünümünü değiştirme veya işlevselliğini artırma amacıyla yapılmaktadır. Bu tür ameliyatlar özellikle doğum sonrası meydana gelen değişiklikleri, yaşla ilgili değişiklikler,kilo alıp verme ile oluşan deformasyonları veya kişisel estetik tercihler nedeniyle yapılabilmektedir. 

Labioplasti ya da perineoplasti vajinanın dış görünüşüne yönelik yapılan estetik işlemdir. Vajinoplasti ise vajinanın iç yapısına yöneliktir.

En çok uygulanan cerrahi genital estetik işlemleri şunlardır:

  • Labioplasti: Dış genital bölgenin labia minora (iç dudak) ve labia majora (dış dudak) kısımlarının boyutunu veya şeklini değiştirmek için yapılan cerrahi işlemidir. 

Labia minora’nın aşırı büyüklüğü veya asimetrisi kadınlarda rahatsızlık hissine veya estetik kaygılara yol açabilmektedir. Labioplasti , dudaklardaki fazla dokunun çıkarılması ve/veya asimetrinin düzeltilmesi ve şekillendirilmesi işlemleridir.

  • Vajinoplasti: Vajinanın sıkılığını ve yapısını yeniden kazandırmak için yapılan ameliyattır. Vajinal doğum yapmış kadınlarda sıklıkla talep edilebilmektedir.
  • Himenoplasti: Hymenin (kızlık zarının) yeniden yapılandırılması için yapılan bir ameliyattır.
  • Klitoral Hudoplasti: Klitoris çevresindeki fazla derinin cinsel ilişkideki hazzın arttırılması amaçlı çıkarılması işlemidir.

Lazerle Yapılan Genital Estetik İşlemleri Nelerdir?

Lazerle genital estetik işlemleri, son yıllarda popülerliğini artıran ve özellikle kadınlarda genital bölgede fonksiyonel ya da estetik nedenlerle değişiklik yapılmasını amaçlayan cerrahi olmayan prosedürlerdir. 

Lazerle yapılan bazı genital estetik işlemleri şunlardır:

  • Lazerle Vajinal Sıkılaştırma: Yaş, doğum ,beslenme veya genetik faktörler nedeniyle vajinal bollaşmanın uygun hastalarda tedavisinde kullanılan anestezi ve hastanede kalmayı gerektirmeyen bir işlemdir. Lazer enerjisi, vajinal dokunun kolajen üretimini arttırarak sıkılaşmasına ve vainal gevşekliğin azalmasına yardımcı olabilmektedir.
  • Lazerle Labia (Dudak) Estetiği: Genital bölgenin dış dudakları olan labia majora ve iç dudakları olan labia minora’nın estetiği için kullanılabilmektedir. Lazer ile dudak şekil bozuklukları uygun hastalarda düzeltilebilmektedir.
  • Lazerle Koyu Renkli Cilt Lekelerinin Azaltılması: Genital bölgedeki koyu renkli lekeler veya renk eşitsizlikleri için lazer tedavisi kullanılabilmektedir. Lazer, melanin pigmentini hedef alarak bu lekelerin rengini açabilmektedir.
  • Lazerle Genital Siğil Tedavisi: Genital siğillerin tedavisinde de kullanılabilmektedir. Lazer enerjisi, siğilleri yakarak hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilmektedir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır? 

İyileşme süreci yapılan işleme göre değişim göstermektedir. Lazer tedavisi yapılan işlemlerde iyileşme süresi birkaç gün sürerken cerrahi tedavilerde bu süre 3 ile 6 hafta arasında değişmektedir.

Genital Estetiğin Faydaları Nelerdir?

Cerrahi ve cerrahi dışı yöntemlerle yapılan bu operasyonlar sonucu fonksiyonel ve estetik kaygıların giderilmesi hastaların özellikle cinsel yaşantılarını olumlu yönde etkilemektedir.  

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search