Yeni yılda yeni bir hikayeye… Zamanın İzlerini Taşımak Zorunda Değilsiniz!

Bir yılı geride bırakıp yeni bir yıla hazırlandığımız bu günlerde, pek çoğumuz yeni  yılın  heyecanını yaşarken, bir yandan da geçmiş yılın stresini, yorgunluğunu ve yaşlanmanın etkilerini cildimizde ve bedenimizde taşımaya devam ediyoruz. Stres yönetiminin sağlanamadığı, kendimizi ve cildimizi ihmal ettiğimiz dönemlerin izlerini de aynaya baktığınızda görür, teninize dokunduğunuzda hissedersiniz. Ancak küçük dokunuşlar ve medikal estetik uygulamalar bu stres dolu yılla birlikte size armağan ettiği izleri de geride bırakmanıza yardımcı olabilir.

Birçok cilt sorunu stresle bağlantılı

Yıllar gelip geçer, bazı anlar olur ve ruhumuzda iz bırakır. Dönüp baktığımızda iyi ya da kötü hatıralar taşıdığımızı görürüz. Geçen zamanın sadece ruhumuzda değil bedenimizde de izler bırakır. Bu izleri aynaya baktığımızda görürüz. Bu izlerden kurtulmak ise mümkün.

Deprem, savaş, ekonomi derken 2023 yılı herkese büyük bir stres yükü bıraktı. Stresin hemen hemen tüm hastalıkların tetikleyicisi ve vücutta hormonal değişikliklere neden oluyor. Bu durum cilt sağlığını da doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilir.

Kuruluk, sivilce, akne …

Stresin cilt sağlığına olan etkilerinin birçok farklı nedenden ortaya çıkabilir. Bu nedenlerden ilki hormonal değişikliklerdir. Stres durumunda vücut kortizol adı verilen bir stres hormonu üretir. Bu da ciltte kuruluk, sivilce ve diğer sorunlara neden olabilir. Stres, bağışıklık sistemini de zayıflatabilir. Bu durum da, ciltte iltihaplanma süreçlerini artırarak akne ve diğer cilt sorunlarını tetikleyebilir. Ciltte yağlı bir görünüme ve gözeneklerin tıkanmasına yol açarak sivilce oluşumunu artırabilir.

Stres cilt bakımını ihmal ettirebilir

Cildin solgun ve cansız görünmesinin altında da stres faktörünü de olabilir. Stres, kan damarlarını daraltarak cildin yeterince oksijen almasını zorlaştırabilir, cildin solgun ve cansız görünmesine neden olabilir. Ayrıca cildin nem dengesini bozarak yüz bölgesi ve vücutta kuruluğa ve çatlaklara yol açabilir. Stres altında olan bireyler genellikle cilt bakımına daha az dikkat ederler. Ayrıca stres, yüz kaslarında gerilim ve gerginlik yaratabilir, bu da mimik çizgilerinin oluşumuna neden olabilir.

Stresin neden olduğu bu etkiler elbette kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Stresle baş etme yöntemleri, genel yaşam tarzı ve genetik gibi faktörlerin etkilerini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Düzenli uygulanan tedavilerle cildin daha fazla nefes alması sağlanabilir

Bazen stresi hayatımızdan çıkarmak kolay olmayabilir. Stres yönetiminin sağlanamadığı, kendimize vakit ayıramadığımız, dönemlerin olabilir. İşte bu dönemlerin izlerini de aynaya baktığınızda görür, teninize dokunduğunuzda hissedersiniz. Kişiye özel yapılan medikal estetik uygulamalar, bu stres dolu yılla birlikte size armağan ettiği izleri de geride bırakmanıza yardımcı olabilir.

Medikal Estetik Hekimi

Start typing and press Enter to search